maritbet girişmaritbet
Konut sektörü prefabrik betona ağırlık vermeli

Konut sektörü prefabrik betona ağırlık vermeli

Zamandan kazanmak isteyen firmaların tercihlerini beton prefabrikten yana kullanmaları gerekiyor.

Türkiye'nin hızlı işleyen inşaat taahhüt sistemine bir destekte prefabrik beton üreticileri yapı birliğinden geliyor. Vaktin nakit olduğu inşaat sektöründeki büyük konut projelerinin beton prefabriği daha çok kullanılması gerekiyor.

“Sektör olarak konuta girmek istiyoruz” şeklinde konuşan Türkiye Prefabrik Birliği Genel Sekreteri Bülent Tokman, yaptığı açıklamada Türkiye'deki prefabrik beton üretiminin Avrupa'nın 10'da 1'i kadar olduğuna dikkat çekerek alınacak yolun uzun olduğunu kaydetti. 

Avrupa'nın onda biri kadar tüketiliyor

Türkiye'de yıllık kişi başına düşen tüketimin 65 kg olduğunu söyleyen Tokman, “Oysa bu rakam ABD ve Avrupa ülkelerinde 650-850 kg civarında. İnsanlar prefabrik yapıyı çok iyi tanımadığı ve maliyeti yüksek zannettiği için tüketimin düşük kaldığını söyleyebiliriz. İlk etapta maliyet birazcık yüksek gibi görülse de geleneksel yönteme göre çok daha hızlı üretim yapıldığı için zamandan ciddi tasarruf sağlanıyor” dedi.

Asıl konutta olmalı

Türkiye'nin atak yaptığı konut sektöründe prefabrik beton kullanımının yeterli olmadığını savunan Tokman,  “Konut üretiminde prefabrik beton genelde yok. Konuta yönelik yatırımın fizibil olabilmesi için en az 750 ile bin konut arasında seyreden bir proje olması gerekiyor. Eskiden böyle büyük çaplı talepler kooperatiflerden geliyordu. Onların da ekonomik gücü sınırlı olduğu için prefabrik tercih edilmiyordu. Ancak büyük müteahhitler beton prefabrikasyon kullanıyor. Özellikle iş güvenliği yükümlülüklerinin artmasıyla birlikte büyük şehirlerde inşaat süresini kısaltmak amacıyla büyük konut projelerinde ibrenin prefabrike dönmeye başladığını görüyoruz” diyerek sevindirici haberi verdi. 

Zamandan kazanmak için bire bir

En büyük kazançlarını zaman olduğunu işaret eden Tokman, “Büyük şehirlerde inşaat süresini kısaltmak amacıyla büyük konut projelerinde ibrenin prefabrike dönmeye başladığını görüyoruz. Fakat içinde bulunduğumuz seçim ortamı belirsizliği körüklüyor. Büyük ölçüde prefabrik beton kullanan sanayicilerin yatırımları azalıyor. Buna bağlı olarak yılın ilk yarısında üretim geriledi” diye konuştu. 

Aslında TOKİ ile çalışmalıyız

Prefabriğin özellikle zaman konusunda büyük avantaj sağladığını dile getiren Tokman, 3 yılda bitirilebilen bir okulun prefabrik yöntemle aynı kalitede 6 ayda tamamlanabileceği örneğini verdi. TOKİ ile işbirliği yapamadıklarını üzülerek ifade eden Tokman, zamanın önemli olduğu yapımlarda kendilerinin ilk akla gelen yöntem olması gerektiğini söyledi. 

Tokman, “ Bunun ileride olacağını düşünüyorum. Büyük konut geliştiricileri, kendileri büyük konut yaparken, şantiye kurmak yerine fabrikadan alıp kurdurarak, kendi işimi tamamlarım diyebilir. Bunun dışında, prefabrik üreticisi firmalar, tek veya kendileri konut yapıyor olabilirler. Bu konuda bazı denemeler oldu ama çok yaygınlaşmadı. Firmaların farklı bir yapılanmaya girmeleri gerekiyordu. TOKİ olabilir diye düşündük ama bugüne kadar işbirliği yapamadık. TOKİ daha çok tünel kalıp kullanıyor ve bu teknolojiyi çok değiştirmek istemiyor. Toplumda kalite bilinci arttıkça bize yönelik talebin de artacağını düşünüyoruz. Hızlı yapıma ihtiyaç varsa, kesinlikle prefabrik tercih ediliyor. Depremde İzmir'de üretilen prefabrikle, Bingöl'de kalıcı deprem evi yapıldı. Bugün gelinen noktada herkes sonuçtan çok memnun” dedi.

Finansman modelleri uyuşmadı

Beton prefabriğin tercih edilmemesinde tek neden olarak kendilerinin nakit çalıştığını, inşaat sektöründe ise piyasanın buna uygun olmadığını belirten Tokman, “İşimizin özelliği gereği, sipariş alıp hemen üretimi gerçekleştirip teslim ediyoruz. Paranın da hemen tahsil edilmesi gerekiyor. Oysa inşaat sektöründe işler pek de bu şekilde yürümüyor. Kamu yatırımlarında bütçe ödenekleri yayılır. Dökme inşaat yapıyorsanız, paranız kadar yaparsınız, istediğimiz zaman durdurup, istediğiniz zaman yeniden başlarsınız. Bu yüzden kamuda finansman modeli kaynaklı prefabrik çok fazla kullanılmıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor
  • 25.05.2021 10:39

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Konutta talep azal ...

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?
  • 30.04.2021 10:26

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?

THY, tam kapanma sürecinde biniş kartlarının havaalanlarından alınacağını duyurd ...

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!
  • 25.04.2021 07:45

Fawori Boya'dan boya ustalarına hediye yağmuru!

Fawori Dünyam 16 ilde 5.000 ustaya Bi’ Dünya Sürpriz Bi’ Dünya Fırsat’la ulaştı. ...