maritbet girişmaritbet
Konut satışları da bayram ettirdi!

Konut satışları da bayram ettirdi!

Emlak piyasasındaki satışlar, 9 günlük bayram tatilinde de devam etti, tatilde birçok satış sözleşmesi imzaladı.

Konut kredisi faizlerindeki gerileme ve gayrimenkul sektörüne yönelik tedbirlerin etkisiyle canlanan emlak piyasasındaki satışlar, 9 günlük bayram tatilinde de devam etti, tatilde birçok satış sözleşmesi imzaladı.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut kredisi faizlerinin yüzde 1 seviyesinin altına inmesiyle bir süredir ertelenen gayrimenkul alımlarının hayata geçmeye başladığını belirtti.

Faiz düşüşü sonrası emlak fiyatlarının artacağı beklentisi nedeniyle yatırım ve oturma amaçlı gayrimenkul arayan çok sayıda vatandaşın emlak komisyoncularına başvurduğunu dile getiren Güleroğlu, "Konut talebi olan çok sayıda vatandaş, bayram tatilini fırsat bildi. Özellikle 9 günlük tatilin başladığı hafta sonu ile bayram sonrası emlak dükkanlarında yoğunluk yaşandı. İzmir'de birçok emlak komisyoncusu bayram tatilinde de çalışmaya devam etti. Çok sayıda satış sözleşmesi imzalandı. Bayram tatili sonrası bu sözleşmelerin tapu devri gerçekleştiriliyor." şeklinde konuştu.

Mesut Güleroğlu
Mesut Güleroğlu

TÜİK rakamlarına göre İzmir'de aylık konut satış rakamları 6 bin 200 - 6 bin 500 adet seviyesinde olduğunu, bunun geçmişte faizlerin düşük seyrettiği dönemlerde 12 bine kadar çıktığını gözlemlediklerini aktaran Güleroğlu, "Konut kredisi faizlerinin düşmeye devam edeceği yönünde bir beklenti var. Bu gerçekleşirse 12 bin seviyesini rahatlıkla yakalarız." dedi.

"KDV oranlarının indirilmesi sektöre olumlu yansıdı"

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise konut kredisi faizlerindeki gerileme ve son olarak 150 metrekareyi aşan konutlar için uygulanan KDV oranlarının indirilmesinin sektöre olumlu yansıdığını ifade etti.

Necip Nasır
Necip Nasır

KDV oranlarındaki gerilemeyle özellikle müteahhit firmaların elindeki konut stoklarının eriyeceğini, bunun yeni projeleri gündeme getireceğini ifade eden Nasır, yüzde 8'lik KDV oranının kalıcı hale getirilmesi ve çimento, demir gibi inşaat malzemelerinde de verginin yüzde 8'e çekilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 0,65 bandına inmesi yönünde beklentilerin bulunduğuna işaret eden Nasır, "Konut kredisi faizlerinin 2013 yılındaki seviyelerine gerilemesini bekliyoruz. Finans sektörünün de elini taşın altına koymasını bekliyoruz." diye konuştu.

"İzmir, kentsel dönüşümde başarısız"

İzmir'in bu canlanmadan yeteri kadar yararlanamadığına işaret eden Nasır, yeni yatırımlar için yeteri kadar arsanın üretilemediği kentte, konut talebini artmasına rağmen yatırımların buna yetişemediğine işaret etti.

Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arsa üretilemediği için her faiz düşüşü ve talep canlılığında arsa maliyetleri katlanıyor. Türkiye genelinde diğer kentlerin yakaladığı büyüme grafiğini İzmir'de göremiyoruz çünkü yeni proje yok. Konutlarının yüzde 85'inin dönüşmesi gereken bir kentte ancak yık-yap tabir edilen binalar yapılıyor. Kentin master planının olmaması, alt ve üst ölçekli planlarının uyumlu olmaması gelişim hedeflerinin önündeki en büyük engel."

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm konusunda 6306 sayılı yasa yerine Belediye Yasası'ndaki bir maddeyi kullanmasının da kentteki gayrimenkul yatırımlarını yavaşlattığını savunan Nasır, "Kentsel dönüşüm konusunda bu iki başlılık, dönüşüm projelerini engelliyor. Kentsel dönüşümün en fazla konuşulduğu yer İzmir ama maalesef bu konuda başarılı değil. Yık-yap anlamında başarılı. Bu da çok iyi bir şey değil. Bu iki başlılığın kaldırılması gerekiyor. 6306 sayılı yasanın eksiklerinin giderilmesi, revize edilmesi ve birleştirilip tek bir yasanın uygulanması gerekiyor." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!
  • 15.12.2022 10:24

Konut satışları kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %34,1 düştü!

Konut satışları kasımda bir önceki aya göre yüzde 14,8, geçen yılın aynı ayına k ...

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!
  • 16.11.2022 10:17

Konut satışları ekim ayında bir önceki yıla göre %25,3 oranında düştü!

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Ekim ayında bir önceki y ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...