maritbet girişmaritbet
Konut satışları artıyor, sektör faiz indirimi bekliyor!

Konut satışları artıyor, sektör faiz indirimi bekliyor!

TÜİK'in açıkladığı verilere göre konut satışlarında artış var. Ancak sektör hala bankalardan faiz indirimi yapmasını istiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı mayıs ayına ilişkin istatistikler doğrultusunda İstanbul'da satışların hızla arttı görüldü. Türkiye genelinde geçen yılın mayıs ayına göre bu yıl 114 bin 800 konut daha fazla satıldığı açıklandı.

Bunun üzerine konut sektörü temsilcileri görüşlerini paylaştı. Sektör konut satışları ile alakalı olarak faizlerin düşmesini beklediklerini açıkladı.

Royal Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Çehreli: Banka kanalıyla satış düşüyor  

tolga çehreli

Mayıs ayı verileri konut satışlarında artış olduğunu gösteriyor. Bu sevindirici bir gelişme. Ancak alıcıların hala banka kredisi ile faiz almak istemediği gözleniyor. Çünkü ipotekli konut alımları konut satışları artsa da genel olarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 oranında düşmüş durumda. Yani Merkez Bankası faizleri indirse de düşen faizler birçok konut alıcısı için tam olarak konut kredi faizlerine yansımadığından konut alıcısı daha az banka kanalıyla borçlanmayı tercih etmiş. Genel eğilim konut üreticilerinin yaptıkları kampanyalardan yararlanmak ve şirketlerin kendi bünyesindeki taksitlendirmeleri tercih etmek yönünde olmuş. Önümüzdeki süreçte bu durumun bir miktar değişmesini öngörüyoruz. Düşen gecelik borçlanma faizlerinin daha fazla konut kredisine yansıması olası görünüyor.   

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar: İstanbul liderliği bırakmadı 

bilent dindar

Faizlerdeki düşüş eğilimi ve sonraki dönemde de düşeceğine yönelik sinyaller konut alıcısını harekete geçirdi. Satış ofislerimizden de konut satışlarının hareketlenmeye başladığını gözlemliyorduk. Nitekim Mayıs ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 artarak 114 bin 800'e ulaştı. İstanbul'da satılan konut sayısı ise 21 bin 638 ile yine en yüksek paya sahip oldu. Yapılan kampanyalar ve sınırlı da olsa düşen konut kredi faizleri alım talebi olan ve talebi erteleyen kişileri harekete geçirdi. Genel beklentimiz satışa dönüşlerin daha da artacağı yönünde. 

Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır: İlk satışlarda artış sevindirici 

bengi hışır

Mayıs ayı konut satışları konut alan kişilerin daha çok yeni yapılan konutları tercih ettiğini gösteriyor. İlk defa satılan konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 artarak 56 bin 43 oldu. Sözkonusu artış sektörde yeni konutlara ilginin yoğun olduğunu gösteriyor. Yeni konuta talep artarken eski konutlarda ise ufak çaplı düşüş dikkat çekiyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre ikinci elde satışlar yüzde 0,2 azalmış. Yabancı yatırımcıda da Mayıs ayı satışlarında bir önceki aya göre azalış yüzde 18.7. Bu durumu yabancıların Türkiye'den konut alırken vatandaşlık şartlarının belli olmamasına bağlayabiliriz. Bizden de konut almak isteyen ama yabancıya vatandaşlık şartlarını görmek istediği için alım talebini bekleten yabancı alıcılar var. Bu nedenle yabancıların konut alımlarındaki azalış aslında bir düşüş olarak yorumlanmamalı.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor
  • 06.03.2023 16:36

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2022" çalışmasının sonuçların ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!
  • 22.02.2023 10:33

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!

Güven endeksi, şubatta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende t ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...