maritbet girişmaritbet
Konut satışları 2016'nın ikinci çeyreğinde atağa geçecek

Konut satışları 2016'nın ikinci çeyreğinde atağa geçecek

Sektör temsilcileri ocak ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 1,9'luk azalmanın yaşandığı konut satışlarında düşüşe yönelik açıklamalarda bulundu.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,9 gerileyerek 84 bin 556'ya düştü.

Söz konusu verileri AA muhabirine değerlendiren sektör temsilcileri, satışlardaki azalışa rağmen yıl genelinden umutlu olduklarını belirtti.

"Suriye konusu yatırımcıyı beklemeye geçirdi"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2015 yılının konut sektörü açısından rekorlarla kapatıldığını hatırlatarak, 2016'da artış beklediklerini daha önce söylediklerini anımsattı.

Ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla konut satışlarındaki gerilemenin sebeplerine değinen Demir, "Suriye'deki olaylar ve Türkiye'nin savaşa gireceği söylentileri, bankaların kredi faizlerindeki yüksek seviye ve Güneydoğu'daki olumsuzluklar özellikle yatırımcıları negatif etkiliyor. Bizimle konut, ticari gayrimenkul gibi ürünlerimiz için anlaşıp kapora verenler vardı. Ancak bunlar 'Biraz bekleyelim, Suriye'de savaş mı çıkacak?' diyerek kendilerini beklemeye aldı. Bu nedenle yüzde 50 gibi bir azalma var satışlarımızda" diye konuştu. 

"En kötü dönemimizde bile satış rakamları güzel"

Demir, aslında alım gücü bulunduğunu fakat alıcının harekete geçmesi için ekonominin yanı sıra diğer göstergelerin de iyi olması gerektiğini vurguladı.

Yatırımcıların bu süreçte nakitte kalmak istediğinin altını çizen Demir, Suriye sıkıntısının hallolması ve faizlerin düşmesi gerektiğini dile getirdi.

Demir, "Ben ümidimi koruyorum. Önümüzdeki günlerde çok da olumsuzluk beklemiyorum. Yılın ikinci çeyreğiyle faizlerin düşmeye başlayacağına, Suriye'deki olumsuzlukların azalacağına inanıyorum. En olumsuz dönemde bile sadece yüzde 1,9'luk azalma yaşandıysa 2016 bizim için iyi bir yıl olacaktır. Konut satışları, 2016'nın ikinci çeyreğiyle atağa geçecektir" ifadelerini kullandı.

"Düşüş kısa vadeli olacak"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, siyasi ve ekonomik açıdan zorlu bir 2015'in iyi rakamlarla kapatıldığını, yüzde 1,9'luk düşüşe rağmen 216'ya iyi bir giriş yapıldığını söyledi.

Suriye'deki savaşın ve ülke içindeki bazı olayların ekonomiyi negatif etkilediğini, bunun da normal olduğunu belirten Tavukçuoğlu, ancak geçen yıl bütün olumsuzluklara rağmen ülke ekonomisinin güzel bir büyüme rakamı yakaladığını vurguladı.

Tavukçuoğlu, satış rakamlarının çok az düştüğünü anımsatarak, "Ancak bu düşüş kısa vadeli olacak. Önümüzdeki dönemde konut satışları daha da artacak. Yabancılara satışın artması bunun bir göstergesidir" dedi.

Aşa: "İç piyasada yüksek bedelli alıcı yok"

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, şu anda piyasada bir canlılık görülmediğini, uzun zamandan bu yana tapu işlemi yapamayan emlakçılar olduğunu anlattı.

Bu durumu "savaş söylemlerine" bağlayan Aşa, seçimden sonra siyasi belirsizliğin sona ermesiyle piyasaların rahatladığını ancak sonraki gelişmelerin istedikleri yönde gelişmediğini aktardı.

Aşa, son dönemde çok sayıda inşaat projesi yapıldığını ancak bunların çoğunun lüks konseptli ve yabancılara dönük olduğunu da hatırlattı.

"Bir havuz yaparak fiyatı ikiye katlamanın manası yok"

Şu anda ümitlerin hep yabancıya bağlandığının altını çizen Aşa, yurt dışına Türkiye'nin güvenilirliğinin çok iyi anlatılması gerektiğini, özel sektörün bunu tanıtım ve fuarlarla güzel bir şekilde yaptığını kaydetti.

Aşa, hükümetin siyasi ortamı iyi anlatması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Piyasanın açılması için müteahhitler fiyatları düşürmeli ve lüks konseptten vazgeçmeli. Sosyal alıcı kitlesine yönelik ev üretmeli. Bunları Beşiktaş, Kadıköy gibi merkezi lokasyonlar için söylemiyorum. Vatandaşın yaşayabileceği konseptlerin ön plana çıkması gerekiyor. Tamam lüks yapabilirsin ama sosyal konut da üret. Bir havuz koyarak fiyatı ikiye, üçe katlamanın manası yok. O havuzu zaten kimse kullanmıyor. Bir de onun için aidat ödüyorsunuz. Arsa fiyatları çok yüksek ama bunun sebebi; lüks konseptli ev üreterek 3+1 daireyi 2 milyon avroya satanlardır. Böyle bir piyasa, böyle bir alıcı yok. Zaten büyük projelerde arsa payı azalıyor."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un kentsel dönüşümü 10-20 yıl sürebilir
  • 29.03.2023 12:05

İstanbul'un kentsel dönüşümü 10-20 yıl sürebilir

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ...

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...