maritbet girişmaritbet
Konut satışında ocak ayı inşaatçılara iyi geldi!

Konut satışında ocak ayı inşaatçılara iyi geldi!

2013'ten itibaren ruhsat alacak konut projelerinde KDV oranları yüzde 18'e çıkınca, halen yüzde 1 KDV ile satılan konutlara ilgi arttı.

Yeni yıldan itibaren ruhsat alacak konutlarda KDV oranlarının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilmesi normalde durgun geçen ocak ayında gayrimenkul sektöründe normalin üzerinde satış artışı getirdi. Yeni düzenleme alım için bekleyen alıcıları harekete geçirdi. Şirketlerin de bu dönemde kampanyalı satışlara ağırlık vermesi halen yüzde 1 KDV ile satılan konutlara talebi artırdı. Satış açısından en durgun zaman olarak görülen ocak ayında bazı markaların konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30'ların üzerinde artış kaydetti. GYODER Başkanı Aziz Torun, KDV düzenlemesinden dolayı mevcut projelerin satışında artış gözlemlendiğini belirtirken, KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de sektörün 2013 yılına satışlar açısından iyi başladığını söyledi.

İnanlar: 7 projede satışlar arttı
 
Ocak ayı durgun bir ay olmasına rağmen satışlarının bu yılın ocak ayında oldukça hareketli geçtiğini aktaran İnanlar İnşaat Yönetim urulu Başkanı Serdar İnan, "Geçen yıla göre satışlarımız yüzde 35 arttı. Şu anda satışta olan Terrace Doğa, Terrace Feri, Terrace Tema, Asl'ı Bahçe, Terrace Mix ve Terrace Tema gibi 7 projemiz var. Hepsinde artışlar oldu" diye konuştu. İlkbahara doğru eski fiyatların yüzde 20'i oranında zamlanmasını beklediklerini aktaran İnan, "Çünkü yeni projeler yüzde 18'lik KDV'den dolayı hemen başlayamıyor. Biz iki yerle kat karşılığı proje yapma konusunda konuşuyorduk. Ancak arsa sahibi yüzde 18'lik KDV'yi yüklenmeyince proje gerçekleşemedi" dedi.
 
Teknik Yapı: Her gün 12 daire sattık
 
Teknik Yapı 2013'e çok hızlı bir giriş yaptı. Yeni yıl nedeniyle hazırladıkları yüzde 10 indirim kampanyasının ilk günden itibaren yoğun ilgi gördüğünü aktaran Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım şöyle konuştu: "1 Ocak 2013'de başlayan yeni KDV sistemine bağlı olarak projelerimizin yüzde 1 KDV avantajı sunması da kampanyanın etkisini daha da artırdı. 25 Aralık 2012- 31 Ocak 2013 tarihleri arasındaki kampanya süresince hemen hemen toplamda 378 Daire sattık. Bu da günde ortalama 12 daireye karşılık geliyor" Durbakayım,"Sadece Evora İstanbul projemizde 350 daire, Deluxia Dragos projemizde ise 28 daire satıldı.İlgi nedeniyle indirim uzatıldı" bilgisini verdi..
 
Varyap: İstanbul'da artışlar % 30'a çıktı
 
Varyap-Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ise, yeni projelerde KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasının eski projelerde fiyatların yüzde 17 düşmesi anlamına geldiğini belirterek, "Bu nedenle alım talebi öne çıkıyor. Bizim şu anda satışta olan Varyap Meridian ve Metropol İstanbul projelerinde satışlarımız yüzde 30 üzerinde arttı" dedi. Varlıbaş, "Fiyatların yükseleceği düşüncesiyle insanlar bir an önce alım yapmak istiyor. Bu durum şu anda işimize yarıyor. Ancak sonrasında satış hızının azalmasına neden olacak" dedi. Varlıbaş, KDV'den muaf olacakları için inşaatçıların 2013 sonu ve 2014 ‘de kentsel dönüşüme odaklanacağını kaydetti.
 
Sinpaş: Artış 5-6 ay daha sürecek
 
Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik de ocak ayının hiç olmadığı kadar hareketli geçtiğini söyledi. Sinpaş Yapı'nın satışlarında yüzde 30'un üzerinde bir artış olduğunu kaydeden Çelik, bu artışın 5-6 ay daha süreceğini aktardı. Çelik, sonrasında ise ciddi bir tehlikenin sözkonusu olacağını aktararak, "Çünkü TOKİ projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri KDV artışından muaf tutuldu. Ama aynı sokakta 2013'te ruhsat almış özel gayrimenkul geliştiricileri tarafından özellikle büyük şehirlerin merkezinde yapılan nitelikli projelerin satışlarında tehdit oluşturacaktır. Çünkü bir yandan yüzde 1 ile satılan projeler, bir yandan ise yüzde 1 ile satılan projeler olacak" diye konuştu.
 
DAP: Ekonominin üzerinde büyüyecek
 
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'da ocak ayında satışlarında artış yaşandığını kaydetti. Kampanya yapmadıkları halde artışın yüzde 10'un üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, gelecek aylarda yapacakları kampanyalar ile bu oranı yükselteceklerini söyledi. Arazi fiyatlarının artmasının imalat fiyatlarını artırdığını aktaran Yılmaz, ayrıca KDV'nin yükselmesinin gelecekte fiyatlara yansıyacağını bu nedenle alıcılarının beklememesini önerdi. KDV artışının satışları hareketlendirdiğini söyleyen Yılmaz, bekleyen taleplerin de devreye girmesiyle sektörün bu yılı Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ile kapatmasını beklediklerini kaydetti.
 
Leyla İLHAN/DÜNYA

Yorum Yaz