maritbet girişmaritbet
'Konut kredisi faiz oranlarında indirimler başlayacak'

'Konut kredisi faiz oranlarında indirimler başlayacak'

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi ile ilgili açıklamalarda bulundu

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin sektöre hareket getireceğini belirterek, bankaların da konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesini bekliyor. 

TCMB, gecelik marjinal fonlama oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 9'a çekerken, faiz koridorunun üst bandında son 4 ayda gerçekleşen indirim 175 baz puana ulaştı. Faiz indirimi, konut kredisi faizlerinde düşüş bekleyen gayrimenkul sektöründe de heyecan oluşturdu.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yeni TCMB Başkanı ile böyle adımların atılacağı düşüncesinin daha ilk günden oluştuğunu ifade etti.

Piyasada çok büyük durgunluk ve sıkıntılar bulunduğunu savunan Demir, "Bu durgunluğu cesaretli adımlar atarak aşabiliriz. Başka türlü aşılamaz. Vatandaşlar, faiz oranının yüzde 1'in altına düşmesini bekliyor. Bu yüzden de durgunluk hakim" dedi.

Gayrimenkulde çifte bayram beklentisi

Demir, bugünkü faiz indirimiyle önümüzdeki haftadan itibaren konut kredisi faiz oranlarında indirimlerin başlayacağını böylece Ramazan Bayramı'nda alıcının da satıcının da çifte bayram yaşayacağını söyledi.

Bankalarda şu ana kadar ciddi oranda bir indirim olmadığını hatırlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu bankalar çok enteresan derecede iş birliği yapmışcasına faiz indirimine direniyorlar. Ne kadar direnecek, bu da belirsiz. Bankalar da harekete geçmeli artık ve sisteme uymalı. Üst bandı yukarıdan aşağıya indirerek yapılan bu güzel hamleler tek başına tüketiciye yansımaz. Bence bankalar buna daha fazla direnemeyecek. Onlar da indirime gidecek. Kredi vermeye onların da ihtiyacı var. Birkaç tanesi aşağıya çekmeye başlarsa devamı gelir. Ayrıca TCMB faiz indirimine devam edecek. Yıl sonuna doğru konut kredisi faiz oranları yüzde 0,90'ların altına inecektir."

"Bankaların indirim yapmaması çelişki"

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, faiz oranlarının konut satışlarını hareketlendirmek için çok önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını, bunun yanında piyasa ortamı, siyaset, dış etkenler, ülkenin bölgesindeki gelişmeler, terör gibi çok sayıda faktörün etkili olduğunu söyledi.

En büyük etkenin ise faiz olduğuna dikkati çeken Tavukçuoğlu, bugün yapılan yarım puan düşüşle oranların tam istenilen yere gelemeyebileceğini fakat yeni hareketlenmelerin olabileceğini dile getirdi.

Tavukçuoğlu, "Ama önümüz yaz. Tatil mevsimi, Ramazan Bayramı... Bu etkenler nedeniyle tüketicinin iştahlı olacağını düşünemiyorum" dedi.

Son 4 ayda toplam indirimin 175 baz puana ulaştığını anımsatan Tavukçuoğlu, "Ancak bankalarda hala konut kredisi faiz oranları aynı seviyede. En düşüğü yüzde 1,10 civarlarında. Maliyetler bu kadar aşağı çekildiyse bankalar da düşürmeli. Faiz açıklıyorsunuz yüzde 12. Hatta yüzde 14-15'lere varıyor. Bu bir çelişki. Yıllık yüzde 12'nin altına inmeli" diye konuştu.

"Konut fiyatları gevşemişken bankalar da harekete geçmeli"

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Şu anda konut satışı için en önemli faktör faiz. Psikolojik sınır olan aylık yüzde 1 oranının üzerinde. Kredi faizleri en kötü dönemini yaşıyor. Bir an önce aşağı çekilmeli. Şu anda piyasa çok durgun fiyatlar da gevşedi. Fiyatlar gevşemişken faizler yüzde 0,80'lere inerse yüzde 25'e kadar satışlar artabilir." dedi.

Bankacıların kredi almak isteyenlere karşı çok mesafeli olduğunu savunan Aşa, "Bazen kredi vermemek için uğraşıyorlar gibi geliyor. Bu konuda sicil affı da olabilir devlet tarafından. Böylece de piyasa açılır. Sırf sicil sabıkası yüzünden kredi alamayan da var" ifadelerini de kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?
  • 25.03.2022 09:12

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istat ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!
  • 05.02.2022 09:23

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 7,4 milyar lira artarak 5 tri ...

Konut kredisi hacmi 290 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 12.11.2021 08:33

Konut kredisi hacmi 290 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 28 milyar 999 milyon lira artarak ...