maritbet girişmaritbet
Konut kredilerindeki yeni düzenlemeye sektör ne diyor?

Konut kredilerindeki yeni düzenlemeye sektör ne diyor?

Konut sektörünü domine edecek yeni bir sistem geliyor. Konut satın alırken yüzde 25 olan peşinat yüzde 20, yüzde 75 olan kredi ise yüzde 80 olacak.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, bireysel kredilere yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilecek. Konut kredileriyle ilgili açıklama yapan Başbakan binali Yıldırım, "Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Orada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak" dedi.

Emlak sektörü temsilcileri bu konu hakkında görüşlerini bildirdi;

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu:

celal koloğlu

"Başta inşaat sanayimiz ve konut sektörünün küresel ve ülkemiz ekonomisindeki dalgalanmalara karşı gelebilecek olumsuz etkilere karşı dayanıklılığının artırılması amacı ile teşvik programlarının uygulanması büyük önem arz etmektedir. Zira, sektöre uygulanacak teşvikler yatırımlarda çarpan etkisi yapmakta hepsinden önemlisi istihdama olumlu etkide bulunmaktadır. Başbakan Sayın Binali Yıldırım'ın açıkladığı konut kredileri ile ilgili alınan yeni kararları son derece önemli görüyoruz. Kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırın yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılması, bankaların yüzde 80'e kadar kredilendirirken, alıcıların yüzde 20'sini karşılayacak olması gerçekten olumlu bir adım niteliği taşımaktadır. Uygulamanın konut sektöründe arz-talep dengesi açısından da olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Söz konusu karar ipotekli konut satışlarını artırarak finans sektörünün işleyişine de katkı sağlayacaktır. Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanmakta olan KDV'nin 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 8'e düşürülmüş olmasını da olumlu buluyoruz. Kararın da konut alımlarını daha cazip hale getiren bir teşvik unsuru olduğunu görüyoruz. Ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişiminden sonra ekonomide herhangi bir sıkıntı yaşanmaması son derece önemliydi. Bunun için inşaat sektörünün canlılığını koruması da şarttı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda yaptığı duyarlı çağrının konut kredilerindeki iyileştirmelerde etkili olduğuna inanıyoruz. Sayın Erdoğan'ın bankaların konut kredilerinde yıllık faiz oranlarının düşürülmesini istemesinin ardından bankalar, konut kredi faizlerinin yüzde 0,9'a doğru çekilmesi için girişimlerde bulundu. Ekonomik Koordinasyon Kurulunun aldığı son kararın ardından piyasalarda faizlerin daha da düşebileceğine ilişkin bir beklenti oluşacağını tahmin ediyoruz. Hükümetimizin ekonomide yapısal reformları uyguladığı, bütçe disiplininden taviz vermediği bu dönemde uygulanan teşvikler ile konut satın almak için doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum."

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu:

melih tavukçuoğlu

İnşaat sektörü açısından zorlu bir yaz dönemini geride bıraktık. Her yaz inşaat sektörünün yaşamış olduğu durgun döneme, yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi, inşat sektörünü de etkiledi. Ancak ilk günden itibaren gerek hükümetin gerekse inşaat müteahhitlerinin müdahaleleri sayesinde konut alıcısı için tam bir fırsat zamanı oluşturuldu. Önce Emlak Konut GYO'nun hayata geçirdiği “TÜFE'li Satış Kampanyası” daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara seslenmesiyle konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesiyle birlikte sektör hareketli bir döneme girdi. Yine geçtiğimiz günlerde 150 metrekareden daha büyük konutların satışında KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi kararı da konut alıcısının yüzünü güldürdü. Bildiğiniz üzere konut alıcısı, son yıllarda daha çok markalı büyük konut projeleri üreten firmaların kampanyalarından faydalanma yolunu seçiyordu. Hem bankalardan kredi kullanılırken ödenmek zorunda kalınan yüksek peşinatlar hem de faizlerin yüzde 1'in üzerinde olması, konut alıcısını büyük markalı konut projelerine sevk ediyordu. Zaten uzun zamandır verdiğimiz tüm demeçlerde de bankaların yüksek faiz oranlarını, inşaat firmalarının kendi bütçeleri doğrultusunda sundukları kampanyalarla sübvanse ettiğini belirtiyorduk. Bankaların konut kredi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmelerinden sonra AYİDER olarak Başbakan Binali Yıldırım'ın yapmış olduğu 5 puan arttırma kararını destekliyoruz. Böylece bankalardan konut kredisi kullanmak isteyen konut alıcısı 100 bin TL'ye ev alacağı zaman bankaya 25 bin peşinat değil, 20 bin peşinat verecek. Kısacası bankalar, kullanılacak tutarı yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek. Konut alıcısı ise bunun yüzde 20'sini karşılayacak. Şu an konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 35 oranında bir indirim söz konusu. Ev almak için doğru bir zaman oluştu. Bir de konut alıcısı, bankalardan konut kredisi kullanırken yüzde 20 peşinat ödedikten sonra yüzde 1'in altındaki faizden de yararlanabilecek. Ancak AYİDER olarak biz tekrar konut faiz oranlarına dikkat çekmek istiyoruz. Hep belirtmiş olduğumuz üzere konut faiz oranları, 10 yıl gibi uzun vadeli kredi kullanımlarında 0,70-.0,80 bandında olmalı. Böylece konut alıcısı kira öder gibi, kendi evlerinin taksitlerini ödeyebilecek. Konut kredisindeki peşinatlar için yapılan bu atılımla da birlikte 2016 yılı konut satışlarında da yeni bir rekora imza atılacağını düşünüyoruz. 

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan:

irfan aydoğan

Uzun zamandır büyük markalı konut projelerinin kampanyalarıyla ilerleyen inşaat sektörü açısından Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yüzde 5 puan artışı yerinde bir karar oldu. Çünkü bu karar sayesinde sektörde oluşan haksız rekabetin de önünü geçileceğini düşünüyoruz. Daha çok finansman modeliyle ayakta duran sat-yapçı firmalar, yeni kampanya modelleri geliştirerek yeni konut üretebilmek ve ürettikleri bu konutları satmak durumundalar. Bu noktada da bankaların uygulamış oldukları yüksek konut kredisi faiz oranları ve yine kredi kullanılırken ödenmek zorunda kalınan yüksek peşinat oranı konut alıcısını, istediği projeden ziyade ödeme gücüne uygun projeyi satın almaya sevk ediyordu. Bu da sektörün aslında köklü oyuncularını, yap-satçıları zor durumda bırakıyordu. Konut alıcısının ödeme gücü doğrultusunda ya da anlaşmalı bankalar üzerinden bir ödeme planı hazırlayan yap-satçı firmalar açısından bu durum bir avantaj oluşturdu. Alınan bu kararla birlikte konut alıcısı yüzde 25 peşinat yerine yüzde 20 peşinat ödeyebilecek. İlk bakışta yüzde 5 küçük bir oran gibi dursa da, bugün konut fiyatlarının 250 bin TL'den başladığını düşünürsek, konutun tutarı kadar kredi kullanmak isteyen konut alıcısının cebinde minimum 12.500 TL kalacak. Kısacası kolay bir hesaplamayla ödenecek peşinatın, eskiye oranla ne kadar az olduğu da gözler önüne çıkmaktadır. Bu yüzden uzun zamandır konut satın almak isteyen vatandaşlar için şu an tam bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Gerek peşinat kararı gerek konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi, sektöre son çeyrekte büyük bir ivme kazandıracaktır. Ayrıca finansmanda şartların eşitlenmesiyle birlikte konut alıcısı, inşaat firmalarının kampanyalarına bağlı kalmadan istediği projeden gönül rahatlığıyla konut da satın alabilecek. Tercihini şehrin merkezindeki konut projelerinden yana da kullanabilecek ve daha rahat şekilde banka kredisinden yararlanabilecek. 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca:

askon

Hiç şüphesiz bu tedbirler kısa vadeli ve tüketimi hızlandırmayla ilgili. Bu ortamda bunlar gerekli. Ancak bir de daha uzun vadeli düşünen bir hükümet aklının mütemadiyen gerçek boyutlu bir üretim düzenini planlaması lazım. Bu girdaplardan aniden kurtulmaya başladığımız zaman yeniden üretim kriziyle karşı karşıya kalmamalıyız. Rekabet edebilir ve özellikle katma değer üretebilir alanlarda varlık oluşturmak için şimdiden iyi projeksiyonlar yapmak zorundayız. Aksi halde yine sonuçlar zevksiz olur ve orta gelir tuzağından kurtulamadan alt gelir grubuna doğru düşebiliriz.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu:

imkon

Konut satışlarındaki KDV indirimi kısmen büyük evlere olan talebi artıracak. İndirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4'lük tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi gerekiyor. Vergi barışı ve ceza aflarından ziyade işvereni vatandaşı ve sistemi cezaya ve barışa yöneltmeyecek doğru ve hakkaniyetli uygulamaların teşvik edilmesi gerekiyor. Söz konusu uygulamalar, görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reeldeki asıl katkının tapu harçlarının indirilmesi gibi başlıklarla çok daha kalıcı ve tetikleyici olacağını düşünüyoruz. Tapu harçlarının düşürülmesi, hem satışların gerçek değer ve rakam üzerinden gösterilmesini sağlayacak, hem kayıt dışılığı önleyecek, hem de Türkiye'nin gayrimenkul varlığı uluslararası piyasada gerçek değerine kavuşmuş olacak. Bu harçların düşürülmesi aynı zamanda düşük rakamlı satışlardan dolayı Maliye Bakanlığı, müteahhit ve vatandaş arasında oluşan düşük rakamlı satışlardan kaynaklı problemlerin ve cezaların da ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...