maritbet girişmaritbet
‘Konut fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyorum’

‘Konut fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyorum’

Emre Çamlıbel, konut fiyatlarında gelecek dönemde daha fazla düşüş beklemediğini, maliyet artışlarının fiyatlara yansıyabileceğini söyledi


 

Soyak Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, konut fiyatlarında gelecek dönemde daha fazla düşüş beklemediğini, maliyet artışlarının fiyatlara yansıyabileceğini söyledi. Çamlıbel, olası seçim senaryolarının da konut talebini fazla etkilemeyeceğini düşündüğünü bildirdi.
 
Soyak'ın İzmir'deki projelerinden Siesta'nın 4'üncü etabının başlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Çamlıbel, Mart ayında 3'üncü etap için düzenledikleri toplantıda 4'üncü etaba başlangıç tarihini 2010 sonu olarak verdiklerini, ancak talepte beklentinin üzerindeki artış nedeniyle bunu yaklaşık 1 yıl öne çektiklerini belirtti.
İzmirlilerin projelerine gösterdiği ilginin sonucu olarak tüm etaplara beklenenden önce başladıklarını kaydeden Çamlıbel, yeni yatırımla birlikte İzmir'de toplam 700 milyon liralık yatırımla 3 bin konut üretmiş olacaklarını ifade etti.
Siesta'nın önceki 3 etabında bin 100 daireyi satışa sunduklarını ve yüzde 70'ini sattıklarını bildiren Çamlıbel, 4'üncü etapta 343 daireyi 400 lira taksitle başlayan koşullardan satışa çıkardıklarını söyledi.
 
Çamlıbel, toplam 6 etapta 2 bin 250 dairelik projenin 5'inci etabı için 2011 yılı başını hedeflediklerini, ancak gelişmelere göre bu etabı daha erkene çekebileceklerini bildirdi.
 
Siesta projesi dışında Zeytinalanı'nda 200 milyon liralık bir yatırım olan 200 bahçeli evden oluşan bir projeleri daha bulunduğunu belirten Çamlıbel, bu projeyi 2011 yılında gündeme alacaklarını kaydetti.
İzmir'de arsa arayışlarının sürdüğünü bildiren Çamlıbel, liman arkası projesinin ve 1/5000'lik imar planlarının netleşmesiyle yatırımların önünün açılabileceğini söyledi.
 
Basın mensuplarının siyasi gelişmelerin konut sektörüne etkileriyle ilgili sorularını yanıtlayan Çamlıbel, konut sektörünün Türkiye için tüm siyasi yaklaşımların üstünde ele alınması gerektiğini, konut ihtiyacı olan insanlara alternatif finansman olanaklarının geliştirilmesiyle ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Soyak olarak seçim, referandum, doğal afet, kriz gibi koşullarda proje sunumu yaptıklarını, hiçbirinin bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğine şahit olmadıklarını kaydeden Çamlıbel, "Konut ihtiyacı siyasi gelişmelerden etkilenmiyor. İhtiyaç varsa ve güven duyulan bir projede bu ihtiyacı karşılayabilecek konut varsa insanlar giriyor. Siyasi gelişmeleri daha sonra değerlendiriyor" dedi.
 
Ekonomik gelişmelerle ilgili ise her dönemin kendi içinde sunduğu bazı avantajlar bulunduğunu, faizlerin bundan sonra artsa da şirketlerin ihtiyaç sahiplerine uygun koşullar sunacağını düşündüğünü söyleyen Çamlıbel, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"2008 ve 2009 yılları zor dönemler oldu. Maliyetler artmasına rağmen firmaların sunduğu kampanya ve olanaklar benim hayatımda gördüğüm en uygun koşullardı. Fiyatlar düştü ya da baskı altında kaldı, ödeme koşulları müthiş kolaylaştı. Ancak bundan sonraki dönemde konut fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyorum. Hatta maliyet artışları fiyatlara yansıyabilir. Firmalar uygun koşulları mümkün olduğu kadar sunmaya devam edeceklerdir, ancak hiçbir zaman bu dönem kadar iyi koşullar olmayacaktır. Dolayısıyla bu dönemi bir fırsat olarak görüyorum."
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz