maritbet girişmaritbet
Konut fiyatları Haziran 2015'de ivme kazandı

Konut fiyatları Haziran 2015'de ivme kazandı

Türkiye’de satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.203 lira oldu. İstanbul 3.200 TL metrekare fiyatıyla birinci oldu.

Türkiye genelindeki durgun hava, emlak piyasalarında dağıldı. Haziran ayında ülke genelinde fiyat artışı yüzde 12 olurken, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.203 lira olarak belirlendi. Haziran 2014 endeksinde ise bu rakam yüzde 23'ü bulurken, satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.175 lira olarak belirlenmişti. Kiralık konutlar ise yıllık yüzde 5'lik bir ivme kazandı. Nüfusun yarısına yakınının kiracı olduğu ülkemizde kiralık dairelerde ortalama metrekare fiyatı 16 lira oldu. Amortisman süresi ise ortalama 12 yıl oldu.

SARIYER'DE FİYATLAR ARTTI, ATAŞEHİR'DE DÜŞTÜ

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa baz alınarak hesaplanan ortalama değerlerde ilk sıra yine İstanbul'un oldu. Mega kentteki konutlarda ortalama metrekare fiyatı 3.200 TL olarak hesaplandı. Geçen yıl satılık konutlarda yüzde 28 oranında bir artış yaşanırken 2015'te bu oran %13'e düştü. Asıl büyük düşüş İstanbul'daki kiralık konutlardaki yıllık artışta yaşandı.

Geçtiğimiz yıl yüzde 29 olan bu oran yüzde 9'a kadar düştü. Kiralık evlerin metrekare ortalaması ise 20 lirayı buldu. Amortisman süresinin 13 yıl ortalamasında olduğu İstanbul'da son bir ayda fiyatı en çok artan ilçe geçen yılın birincisi Sultanbeyli'yi geride bırakan Sarıyer oldu. 3. köprü projesiyle hareketlenen ilçede metrekare fiyatları son 1 ayda yüzde 12,6 artarken, ikinci sırayı yüzde 5,9 artışla Eyüp aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 5,0 artışla Beşiktaş var. Son 1 ayda satılık konut fiyatlarının azaldığı ilçeler ise sırasıyla Ataşehir -%4,0, Çatalca -%3,2, Bağcılar -%2,8 oldu.

ÇEŞME YERİNİ FOÇA'YA KAPTIRDI

Ege'nin incisi İzmir ise listede ikinci sırada yer aldı. Metrekare fiyatı 1.953 TL olan şehirde satılık ve kiralık konutlarda yıllık artış yüzde 13 oldu. Satılık konutların metrekare ortalama fiyatında ise büyük yükseliş yaşandı. Artış fiyatı bir yılda yüzde 13 artarak 1.953 liraya ulaştı. Kiralık konutlarda da aynı oranda yaşanan artışla ve metrekare fiyatları 9 liraya kadar ulaştı.

Emlakta amortisman süresinin 17 yıl olduğu İzmir'de son bir ayda en çok değerlenen ilçe Foça oldu. Yüzde 7,8 artışla birinci olan Foça'yı,yüzde 4,8'le Çeşme takip etti. Son zamanların gözde yerleşim bölgelerinden biri olan Güzelbahçe'de ise yüzde 2,9 oranında bir artış var. Son 1 ayda satılık konut fiyatlarının azalan ilçeler ise şöyle; Seferihisar -%2,6, Aliağa -%1,9, Dikili -%0,8

SATILIK FİYATLARI YÜKSELDİ, KİRALIKLAR AYNI

Ankara'da ise satılık konutların metrekare ortalama fiyatı bir yılda yüzde 7 oranında artış gösterirken kiralık konutlardaki artış yüzde 10'a çıktı. Satılık metrekare fiyat ortalamasının geçen yıl 1.405 olduğu kentte bu yıl rakam 1.500 liraya çıktı. Kiralık evlerde ise ortalama fiyat geçen yılla aynı seyir göstererek 8 lira oldu.

Amortisman süresinin 15 yıl olduğu ilde değeri en çok artan ilçeler sıralamasında ilk sırada yüzde 1,3'le Pursaklar yer aldı. Yüzde 0,9'la ikinci sıradaki Sincan'ı yüzde 0,6 ortalamayla Keçiören aldı. Son 1 ayda satılık konut fiyatlarının azaldığı ilçeler Polatlı, Altındağ ve Etimesgut oldu.

BURSA'DA FİYATLAR SÜREKLİ ARTIŞTA

Son zamanlarda Arap ve Suriyelilerin kıskacındaki Bursa'da satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1.286 lira oldu. Son bir yıllık yükseliş yüzde 13 ortalamasında kalırken kiralık konutlarda bu rakam yüzde 19 oldu. Kiralık evlerin metrekare ortalamasının 7 lira olduğu kentte amortisman süresi ise 16 yıl olarak belirlendi.

Bursa'da fiyatı artan ilçeler sıralamasında son bir aylık veriler göz önüne alındığında ilk sırada yüzde 4,0 artışla sahil şeridindeki Mudanya yer aldı. İkinci sırada yüzde 2,3 artışla şehrin yeni yerleşim alanlarından Nilüfer, üçüncü sırada ise yüzde 1,7 artışla Yıldırım yer aldı. Yatırımcıların yeni gözdesi Bursa'da diğer illerden farklı olarak konut fiyatlarında herhangi bir azalma yaşanmadı.

ÖNCE MANAVGAT SONRA KONYAALTI

Alman ve Rusların yoğun olarak ikamet ettiği Antalya'da yaz dönemiyle birlikte artış yaşandı. Metrekare fiyatının 1.667 TL olduğu şehirde, satılık konutlarda yıllık yüzde 22, kiralıklarda ise yüzde 21 artış yaşandı.

 Kiralık konutlarda metrekare ortalama fiyatının 9 lira, amortisman süresinin ise 16 yıl olarak belirlendiği Antalya'da fiyatı son bir ayda fiyatı en çok artan ilçe Manavgat oldu. Yüzde 3,3 artışın yaşandığı ilçeyi yüzde 2,9'la Konyaaltı, yüzde 2,6 artış ile Kemer takip etti. Son 1 ayda satılık konut fiyatlarının azaldığı 2 ilçe oldu. Bu ilçeler -%3,5 ile Serik, -%3,1 Döşemealtı oldu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut fiyatları Haziran 2015'de ivme kazandı
  • 14.07.2015 16:02

Konut fiyatları Haziran 2015'de ivme kazandı

Türkiye’de satılık konutların metrekare satış fiyatı ortalama 2.203 lira oldu. İ ...