maritbet girişmaritbet
Konut fiyatları artacak mı?

Konut fiyatları artacak mı?

Eylül ayı ile birlikte artması beklenen arz fiyatları yukarı çekebilir ama yaz boyunca bu fiyat seviyelerinin devam etmesi muhtemel görünüyor.

Seçim sonuçlarından bir sürpriz çıkmadı fakat Mecliste yaşanan gelişmeler herkeste bir soru işareti uyandırmadı değil? Bundan sonra ne olacak? Siyasetin her daim gölgesinde kalan ekonomi de olacakları merakla bekliyor. Fakat kimse karamsar bir tablo çizmiyor. Ekonominin en önemli katalizörü olan inşaatta da yeni proje hazırlıkları dur durak bilmeden devam ediyor.

Firmalar ceplerindeki projeleri bir bir vitrine çıkartırken, yeni projeleri için de arsa arayışlarını sürdürüyor. Tabi arsa bulmak öyle kolay olmadığından sat-yap sistemine kolayca adapte olan firmalar şimdi de yık-yap'a yani kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı modeline yöneliyor.  

İnşaat firmaları uzun zamandır artan maliyetlerden şikayetçi. Maliyetler artarken bu artışların fiyatlara yansıtılamadığı söyleniyor. Ama inşaat sektöründe fiyat artışlarını maliyet belirlemiyor. Zaten belirleyemez de… Çünkü maliyet artışları fiyatları belirleseydi şimdiye kadar firmalar fiyatlarını artırırdı. Çünkü maliyetler arttı. Ama arttırmadılar. Daha doğrusu arttıramadılar. Çünkü fiyatları asıl belirleyen unsur her zaman olduğu gibi arz. Arz yüksekse fiyatlar artıyor, arz düşükse fiyatlar da düşüyor. Bu durumda fiyatlar çok artmadığına göre arz da artmıyor.

Şu ortamda fiyatlarını arttıran firmalar da oldukça dezavantajlı duruma düşebilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Çok sayıda proje satışa sunulurken, bu projelerin çok cazip ödeme koşulları sunması da rekabeti arttırıyor. Bu rekabet içinde ayakta kalmak kolay olmuyor. Pazarlaması ve reklamı güçlü firmalar hızlı satış grafiği yakalarken, diğerleri ise satışta zorlanıyor. Bir de vatandaşa kar marjı bırakmak gerekiyor.

Sonuçta, piyasada markalı projelere özel ilgiden dolayı bir hareketlilik yaşanırken genel itibariyse fiyatlarda bir artış pek görünmüyor. Eylül ayı ile birlikte artması beklenen arz fiyatları yukarı çekebilir ama yaz boyunca bu fiyat seviyelerinin devam etmesi muhtemel görünüyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz