maritbet girişmaritbet
Konut fiyatları artacak mı, kredi faizleri düşecek mi?

Konut fiyatları artacak mı, kredi faizleri düşecek mi?

İnşaat maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarını yükselme eğilimine getirdi. Bankaların konut kredisi faizlerinde kısa vadede düşüş beklenmiyor.

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün son dönemde hızlı büyümesi, İstanbul'daki markalı konut ihtiyacı, mevcuttaki yapıların depreme karşı yenilenmesi gibi sebepler neticesinde megakent adeta kabuk değiştirmeye başladı.

2000'li yılların ortasından itibaren başlayan gayrimenkul hareketi hızlı bir ivmeyle büyük yükselişler yaşadı. Özellikle 2005'ten itibaren markalı konut sektörü, talebe cevap verebilmek adına birbiri ardına projeler üretti. Bu projeler, konut anlamında yeni bir dönem başlattı. Site tarzındaki yaşama ek olarak güvenlik, havuz, sauna, spor alanları gibi donatılar eklendi. İlk döneminde müthiş ilgi gören ek donatılar, bugün neredeyse aranmayacak duruma geldi. Bunda en önemli kriter ise, fazla sosyal donatının aidatları yükseltmesi oldu.

Konut, mevduatı geride bırakacak

Son günlerde eski hızını arayan gayrimenkul sektörü, dönem kampanyalarıyla hareketlenmeye çalışıyor. Fakat gayrimenkul yatırımını bu dönemde hareketlendirmek çok kolay olmayacak. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, bir dönemin en iyi yatırım aracı olan konutun eski getirisini sağlayamaması ve mevduat faizlerinin rekor seviyede getiri getirmesi. Aslında piyasalardaki durgunluğun en önemli nedenlerinden birisi de bu. Getiri anlamında kısa vadede yüksek getiri sağlayan mevduat, dönemsel olarak gayrimenkulü geride bırakmış durumda. Gayrimenkul sektörünün önde gelen patronları, dernekler bu durumun geçici olduğunu açıklıyor.

Kredi faizlerinin yüksekliği ev alıcılarını frenliyor

Konut satışlarının kısmen yavaşlamasındaki en önemli etkilerden bir diğeri de konut kredisi faizlerinin yüksekliği. Banka faizlerinin yüksekliği, özellikle oturum için ev alacak kişileri frenledi. Bu noktada markalı konutlar, kendi bünyelerinde ödeme seçenekleri sunmaya başladı fakat taksitler biraz yüksek kaldığı için eski hareketlilik geri gelmedi. Mevcut tablonun devam etmesi beklenmiyor. Küresel anlamda mali sıkıntıların yaşandığı bir dönemde Türk ekonomisinin güçlenerek büyümesi, önümüzdeki dönem için çok önemli bir gelişme.

Konut fiyatları yükselme eğiliminde

İstanbul'dan konut alanlar kazanmaya devam edecek. Türkiye'nin bugünkü konjönktüründe gayrimenkul sektörünün canlılığı uzun süre devam edecek. Kentsel dönüşüm gerçeği, konut ihtiyacının devam etmesi bu noktadaki en önemli nedenler arasında yer alıyor. İnşaat maliyetlerindeki artışın henüz fiyatlara yansımamış olması alıcı açısından büyük avantaj. Ancak bu durum, fiyatların yavaş yavaş yükselme eğilimine girmesi anlamına geliyor. Kısacası konut almak için ''en iyi gün bugün'' mantığı hala geçerli.

Mega projeler emlak piyasasına değer katıyor

Nüfusu ve yüzölçümüyle neredeyse bir ülke olan İstanbul'da konut fırsatları devam ediyor. Kamunun mega projeler ismini verdiği 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı, Büyük İstanbul Tüneli, Avrasya Tüneli gibi projeler şehir genelinde emlak fiyatlarını yükseltti. Tüm bunlarla birlikte konut alımındaki en önemli kriterin lokasyon olması, projelerin ulaşım noktalarına yakınlığıyla doğru orantılı satış anlamına geliyor. Özellikle hizmete alınmış ve yapımına başlanmış metro projeleri kısa vadede konutlara büyük değer katıyor. Bu anlamda konut almak isteyenler, yatırım yapılacak konutun çevresindeki ulaşım noktalarını iyi tespit etmeli.

İstanbul'da konutun geleceği parlak

İşin özeti İstanbul'da konut yatırımı kazandırmaya devam ediyor. Doğru projeyi bulmak için lokasyon ve yapımcı firmanın geçmişi en önemli kirterler arasında yer alıyor. Esenyurt ve Kartal bölgelerinde kısmi doygunluk var. Bu bölgelerde arz, talepten daha fazla. Ancak şehrin diğer akslarında önemli fırsatlar var. Kanal İstanbul güzergahının çevresinde yer alan projeler çok kazandıracak. Ispartakule, Küçükçekmece bölgelerinde konutlar, kanalın çıkış noktası olan kuzeye doğru ise arsalar çok kazandıracak. Ancak uzun vadede her iki seçenek çok kazandıracaktır. Anadolu Yakası'nda Ümraniye geleceği parlak bölgeler arasında yer alırken, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın genişletiliyor olması Kurtköy, Pendik bölgesi için bir avantaj. Çekmeköy bölgesi de yatırım yapmak isteyenler için önemli bir alternatif. Yine Avrupa Yakası'nda Göktürk-Kemerburgaz bölgesi ciddi potansiyele sahip. 3. Havalimanı'na yakın bölgelerde arazi fiyatları şimdiden el yakar duruma geldi. Bölgede yeni başlayan konut projeleri ise, önemli fırsatlar barındırıyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışları mercek altında!
  • 14.08.2022 13:15

Gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışları mercek altında!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiya ...

Konut kredisi faizlerinde ipin ucu kaçtı, oranlar kontrolden çıktı!
  • 26.04.2022 15:26

Konut kredisi faizlerinde ipin ucu kaçtı, oranlar kontrolden çıktı!

Garanti Bankası'nın kredi hesap sisteminde 240 ay vadeli 800 bin TL konut k ...

Konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke Türkiye oldu!
  • 12.04.2022 12:39

Konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke Türkiye oldu!

2021’de yaklaşık 1,5 milyon konut satış adedi ile Avrupa birincisi olan Türkiye, ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

Konut kredisi hacmi 283 milyar TL'nin üzerinde seyrediyor!
  • 09.10.2021 10:08

Konut kredisi hacmi 283 milyar TL'nin üzerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi 14 milyar 974 milyon lira artarak 4 trilyon 23 ...

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?
  • 08.10.2021 14:31

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, konut fiyatlarındaki artışı ve gayrimenkul ...