maritbet girişmaritbet
Konut fiyatları artacak mı, artmayacak mı?

Konut fiyatları artacak mı, artmayacak mı?

Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz hafta konut fiyatlarıyla ilgili çok sayıda demeç verildi. Kimisi ‘fiyatlar düşecek’, kimisi ‘fiyatlar düşmeyecek’ dedi

Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz hafta konut fiyatlarıyla ilgili çok sayıda demeç verildi. Kimisi ‘fiyatlar düşecek', kimisi ‘fiyatlar düşmeyecek' dedi. Herkesin kendince haklı bir gerekçesi vardı. ‘Fiyat düşecek' diyenler talep azlığını, arzın artmasını ve yükselen kredi faizlerini neden olarak gösterirken, ‘fiyatlar düşmez' diyenlerse markalı konutların gördüğü ilgiyi dikkate aldı ve eylül ayıyla birlikte yükselmesi beklenen piyasayı işaret etti.

Burada markalı konut projelerini bir kenara koymak gerekiyor. Bu konutlar genel gayrimenkul piyasasının üzerinde bir yerlerde duruyor. Belki de konut fiyatlarından bahsederken markalı ve normal konut ayrımı yapmak gerekiyor. Hatta markalı konutlar kendi için de bile ayrıştırılabilir.

Kredi faizlerinin düşmesi ve fiyatların da alım gücü sınırlarına girmesiyle birlikte markalı konutlara ilgi artmaya başlamıştı. Ve ilgi her geçen gün daha da büyüyerek bugünlere gelindi. Markalı konutlar sunduğu olanaklar ve yüksek prim potansiyeliyle birlikte, genel olarak düşen emlak piyasasında yükselen bir ivme çizebiliyor. Bu konutlar maketten satıldığı için fiyatları da belli periyotlarla arttırılıyor. Yani fiyatlar markalı konutlarda genelde hep yükseliyor.

Son yıllarda büyük inşaat firmaları dev konut projeleriyle piyasayı adeta tetikliyor. Yurtdışından sporda, sanatta, edebiyatta alamadığımız ödülleri markalı projeler bir bir toplayıp geliyor.  Her ödülle birlikte de projenin fiyatına bir ekleme yapılıyor.

Diğer taraftaki ikinci elde geleneksel yaz durgunluğu yaşanıyor. Piyasaya giren markalı konutlar da ikinci eli etkiliyor. Emlakçılar ‘ikinci elde yaprak kıpırdamıyor' diyor. Piyasa adeta psikolojik bir savaş veriyor. Kiralıklar artıyor, kiralar düşüyor. Bu durgunluğun ne kadar süreceğiyle ilgili karamsarlık ise eylül beklentisiyle birlikte biraz umuda dönüşüyor.

Geçen hafta dünyadan birçok kentin emlak fiyatları açıklandı. Türkiye'den İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya listede yer aldı. Diğer illeri bir kenara bırakırsak İstanbul büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Gayrimenkulde ‘zirve' yapan İstanbul fiyat açısından Avrupa'nın gerisinde kaldı ve zirve yapamadı. Peru ve Malta gibi ülkelerdeki fiyatlara ancak ulaştı.

Bu sonuç aslında bir gerçeği tüm çıplaklığıyla gösterdi. Az gelişmişliği… Her ne kadar biz kendimizi çok gelişmiş olarak görsek de hormonlu bir şekilde İstanbul'u büyütüyoruz.  Hem fiziki olarak büyütüyoruz hem de kafamızda büyütüyoruz. Ama büyüttüğümüz kadar bu kente değer vermiyoruz. Zaten büyütmeden gerçek değerini verseydik bu sıralama da başka türlü olurdu…

  • Etiketler:

Yorum Yaz