maritbet girişmaritbet
Konut fiyatı hızlı yükseldi, satışlar sert düştü

Konut fiyatı hızlı yükseldi, satışlar sert düştü

Bu yılın ilk üç ayında 85 bin 857 adet ile konut satışları ekonomik krizden beri en düşük seviyesini gördü.

 


 
Bu yılın ilk üç ayında 85 bin 857 adet ile konut satışları ekonomik krizden beri en düşük seviyesini gördü.
Satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,13, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 26,13 oranında düştü. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), "Bu durumdan, mevsimsel etkinin yanı sıra hızlı artan gayrimenkul fiyatlarını sorumlu tutmak yerinde olacaktır." açıklaması yaptı. Satışların yanı sıra yapı ruhsat ve yapı kullanım izinleri de ilk çeyrekte sert düşüşler yaşadı.

İMSAD'ın inşaat sektöründe yılın ilk üç ayını değerlendirdiği raporuna göre en fazla konutun el değiştirdiği İstanbul'da konut satışları ilk çeyrekte yüzde 24,79 azalış kaydetti. Konut projelerinde doğuya yönelim de durdu. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan bölgedeki konut satışları yüzde 43,05 oranında düştü. Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'yi kapsayan bölgedeki konut satışları ise 31,42 oranında azaldı.

Yapı izinlerinde de fiyat ve mevsimsellik kaynaklı bir gerileme yaşandı. Yüzölçümü bazında yapı ruhsatı alımları tüm bina türleri için 2009 yılı Aralık ayında yüzde 53'lük artış kaydederken, bu yılın mart ayında bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalma gösterdi. Yine aralık ayında 13,58 milyon metrekare yapı ruhsatı alınırken, mart ayında bu alan 11,49 milyon metrekare seviyesinde gerçekleşti. Yapı ruhsatlarındaki bu değişim, yapı kullanım izinlerine daha sert yansıdı. 2009 Aralık ayında yapı kullanım izinleri yüzde 20 artış kaydederken, mart ayında yüzde 60 oranında düşüş yaşandı. Aralık ayında 9,64 milyon metrekare yapı kullanım izni alınırken, mart ayında bu değer 5 milyon metrekare düzeyinde kaldı.
 
Rapora göre küresel kriz süreci Türk gayrimenkul sektöründe trendleri değiştirecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Gayrimenkul yatırımlarında konutun ağırlığı azalırken, ticari binaların payında artma görüldü. Bu trendin temel nedeni, alışveriş merkezi gibi büyük yapıların yeni yaşam alanı oluşumlarındaki etkinliği. Ticarî yapıların kira getirisinin yüksek olması, bu türe yönelik yatırımı ve talebi artırmakta. İMSAD, 'bu yeni trendin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği' öngörüsünde bulundu. Gerek konut satışları gerekse yapı ruhsatları verisiyle ortaya çıkan olumsuz görünüm derneğin beklentisine göre 2010'un ikinci çeyreğinde olumlu yönde değişecek.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz