maritbet girişmaritbet
Konut almak için bugünden daha cazip bir zaman yok!

Konut almak için bugünden daha cazip bir zaman yok!

Konut kredisi faizlerinin düşmesi, yüzde 20 indirim kampanyasının başlaması, tapu ve KDV oranlarındaki indirim konut sektörünü hareketlendirecek.

Gayrimenkul yatırımının son dönemde popülaritesini kaybetmesi, ekonominin temel taşları arasında yer alan inşaat sektörünü derinden sarstı. Durum böyle olunca, 24 Haziran seçimlerinin de etkisiyle yeni kampanyalar hazırlandı. Özellikle konut kredisi faizlerinin yüksekliği, ev almak isteyenlerin önünde büyük bir etkendi. Kamu bankaları öncülüğünde bu kriz aşıldı ve 120 ay vadeli konut kredisi faizi yüzde 0,98 seviyesine çekildi. Tüm bunlara ek olarak markalı konutlarda yüzde 20 indirim fırsatının sunulması, KDV ve tapu harçlarındaki indirimle birlikte konut sektörü müthiş hareketli bir sürece girmiş oldu. Son olarak Türkiye İMSAD, üretim yapan sanayicilerine inşaat malzeme fiyatlarında indirim yapılması çağrısında bulundu. 

60 milyar liralık barış

İlk olarak Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı “İmar Barışı” modeliyle milyonlarca konutun bulunduğu yapı stoğu, yıllardır beklediği müjdeli habere kavuşmuş oldu. Bu sayede devlet, hem vatandaşa büyük bir müjdeyi vermiş oldu, hem de 60 milyar liralık gelir için düğmeye bastı.

Konut ve ticari birimlerin KDV'si düşürüldü

Daha sonra konutta KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4'ten yüzde 3'e çekilmesi piyasada müthiş bir hareketlilik oluşturdu. Bakanlar Kurulu kararıyla işyeri teslimlerinden uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, 31 Ekim 2018'e kadar yüzde 8'e düşürüldü. Bu uygulama, özellikle markalı konutlardaki ticari birim ve ofislerin satışlarını hızlandıracak gibi gözüküyor.

Konut kredisi faizleri yüzde 0,98'e düştü

Hemen ardından kamu bankaları, uzun süredir beklenen kararı verdi ve konut kredisi faizlerini 120 ayda yüzde 0,98 bandına çekti. Konutta başlayan dev kampanya hareketiyle birlikte en düşük faiz oranı yüzde 1,25'ten yüzde 0,98'e düşmüş oldu. Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası 120 ayda, Şekerbank ise 60 ayda faizleri yüzde 0,98'e düşürdü.

Markalı konutlarda yüzde 20 indirim kampanyası başladı

İlk olarak hemen teslim konutlarda etkisini gösteren konut kredi faiz kampanyasının markalı konutlara hızlı sirayet etmesi için büyük bir adım atan GYODER-İNDER-KONUTDER, 41 firmanın 150 projesinde geçerli olacak yüzde 20 indirim kampanyası başlattı. Buna göre markalı konutlardan ev almak isteyenler yüzde 5 peşinat ödüyor, kalan peşinat bölümü taksitlendiriliyor, 120 ay için yüzde 0,98'den konut kredisi kullandırılıyor ve en önemlisi mevcut fiyatlar üzerinden yüzde 20 indirim uygulanıyor. 15 Haziran 2018'e kadar devam edecek kampanya, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı konut fırsatı olarak göze çarpıyor.

Önümüzdeki yıllarda kentsel dönüşümle hareketlenecek

Gayrimenkul sektörünü ve Türk ekonomisini yakından ilgilendiren bu kararlarla birlikte kısa sürede önemli geri dönüşler alınacak. GYODER-İNDER-KONUTDER kampanyası, markalı konutlarda kısmi stok fazlasını eritecek gibi gözüküyor. Tüm bunlara ek olarak ikinci el konut satışında, faizlerin düşmesiyle birlikte müthiş bir hareketlilik söz konusu. İmar Barışı'ndan elde edilecek miktarın, kentsel dönüşümde kullanılacak olması, önümüzdeki yıllarda inşaat ve gayrimenkul sektörünün ne kadar canlı olacağını gösteriyor. 

Konut kredisi faizleri kampanya sonrasında artmamalı

Bu noktada en kritik nokta konut kredisi faizleri. Ev almak isteyenler için ipotekli satış seçeneği, özellikle alt ve orta gelir grubu için en önemli etken. Bu noktada faizlerin yükseliği, konut satış hızının yavaşlaması anlamına geliyor. Özellikle oturum amacıyla ev arayan konut alıcılarının ikinci el konuttaki beklentisinin, konut kredisiyle doğrudan bağlantılı olması bunun bir diğer göstergesi. Konut kredisi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına kalması gerekiyor. Bu noktada kampanya sonrasında yaşanacak bir artışın, konut satış hızını yavaşlatması piyasayı şaşırtmamalı. Mevcut kampanyanın sonuçları iyi olacaktır ancak kampanya sonrasını da düşünmek gerekiyor. O nedenle sunulan fırsatlardan en azından barılarının kalıcı olması lazım.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Feyzullah Yetgin, konutta 2018 kampanyasını değerlendirdi!
  • 15.05.2018 16:35

Feyzullah Yetgin, konutta 2018 kampanyasını değerlendirdi!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, GYODER-KONUTDER-İNDER ortaklık-ğ ...

Konut kampanyasıyla gayrimenkulde çifte bayram yaşanıyor!
  • 15.06.2018 02:34

Konut kampanyasıyla gayrimenkulde çifte bayram yaşanıyor!

Gayrimenkul sektörü, yüzde 20 indirim ve yüzde 0,98 faizli konut kredisi kampany ...

Konut kampanyası, satış ofislerinin telefonlarını kilitledi!
  • 25.05.2018 09:39

Konut kampanyası, satış ofislerinin telefonlarını kilitledi!

Yüzde 20 indirim, yüzde 5 peşinat, konut kredisi faizinin yüzde 0.98 seviyesine ...

Konutta dev kampanyaya vatandaş akın etti!
  • 19.05.2018 09:56

Konutta dev kampanyaya vatandaş akın etti!

Konut kredisi faizlerinin inmesi ve yüzde 20 indirim kampanyasıyla birlikte vata ...

Konut almak için bugünden daha cazip bir zaman yok!
  • 18.05.2018 15:47

Konut almak için bugünden daha cazip bir zaman yok!

Konut kredisi faizlerinin düşmesi, yüzde 20 indirim kampanyasının başlaması, tap ...

Şenol Üçüncü 'Şimdi konut almanın tam zamanı'
  • 17.05.2018 11:13

Şenol Üçüncü 'Şimdi konut almanın tam zamanı'

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü, konutta yapılan kampanyalarla birlik ...