maritbet girişmaritbet
Kira depozitoları artık bankaya yatırılacak!

Kira depozitoları artık bankaya yatırılacak!

Türk Borçlar Kanunu’nun 342. Maddesi kiraya verene ödenen depozitonun kullanım şeklini tamamen değiştirerek kiralamaya farklı bir boyut kazandırdı.

Bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması yasal bir zorunluluk oldu. Müşterek hesapta tutulan depozito bedelinin hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanması hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımlarının ortadan kalkması amaçlanıyor.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bugüne kadar kiraya verenin elden almayı tercih ettiği depozito bedelinin taraflarca bankaya yatırılması konusundaki yasal zorunluluğa dikkat çekerek şunları söyledi:

"Depozito bedeli, mecurda kiracının kullanımından ötürü oluşacak hasarlara ve/veya ödenmeyen faturalar gibi borçlara karşılık kiraya vereni güvence altına alan bedeldir. Bu bedel, genelde elden tahsili ediliyor, son ayın da kirasına mahsup ediliyor. Ancak kiracının uzun zaman ikamet etmesi halinde değer kaybı yaşanabiliyordu. Depozito bedelinin bankaya yatırılması güvence bedelinin gerçek anlamda güvence bedeli olarak kullanımına yönelik bir uygulama olmasının gereğidir.

Ortak hesapta faizle değer kazanacak

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bu finansmanın kullanımının da taraflarca belirlenecek ortak hesapla yönlendirilmesinin hakkaniyet gereği olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Borçlar Kanunu, kiraya verenin aldığı depozito bedelinin yalnızca bankaya koyulmasını öngörmüyor. Aynı zamanda bu bedelin tarafların müştereken belirleyecekleri bir ortak hesapta tutulmasını ve taraflardan birinin değil ikisinin de müşterek karar ve imzasıyla çekim yapılabilecek nitelikte bir hesap olmasını şart koşuyor. Dolayısıyla müşterek hesapta tutulan depozito hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanacak hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımları ortadan kalkacaktır. Kanunda hesaptan elde edilen gelir faiz geliri olarak açıkça belirtildiği için katılım bankalarına hesap açmak yerinde değildir.”

Depozito, 3 aylık kira bedelini aşamaz

Türkiye'de özellikle konut kiralamalarında birbirinden farklı ve keyfiyete dayalı pek çok uygulama örneği yaşandığını belirten Hakan Erilkun; “Kiralama işlemlerinde şartlar, tarafların imzası olsa bile keyfiyete dayalı belirlenemez. Depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşmaması, katılım bankalarına yatırılamaması, vadeli hesaplarda vadenin kira sözleşmesinin süresi kadar olması bunların başlıcalarıdır' dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti
  • 11.01.2022 11:47

Altın Emlak, dijital dönüşümünü DDTech'e emanet etti

Altın Emlak, çağın ihtiyaçları doğrultusunda dijital dönüşümünü gerçekleştirmek ...

Hakan Erilkun, TGM Trend Gayrimenkul'ü anlattı!
  • 16.05.2017 13:44

Hakan Erilkun, TGM Trend Gayrimenkul'ü anlattı!

TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, firmanın kurumsal yapısını ve ...

Araplar gözünü Karadeniz'e dikti!
  • 29.08.2016 15:33

Araplar gözünü Karadeniz'e dikti!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul'da emlak piyasasının sürekli ha ...

Suriyeliler şirket kurma yöntemiyle Türkiye'den ev alıyor!
  • 25.08.2016 11:33

Suriyeliler şirket kurma yöntemiyle Türkiye'den ev alıyor!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıt ...

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!
  • 08.07.2021 16:11

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!

Arzum Okka Grandio Duo, Haus & Garten testinde "çok iyi" notu aldı. ...

Özdilek Holding Fortune 500 Listesi'nde!
  • 07.07.2021 17:29

Özdilek Holding Fortune 500 Listesi'nde!

Bu sene 14’üncüsü gerçekleştirilen Fortune 500 Türkiye Listesi’ne göre Türkiye’n ...