maritbet girişmaritbet
Keten İnşaat, İstanbul’un eski ve değerli semtlerine yoğunlaşıyor!

Keten İnşaat, İstanbul’un eski ve değerli semtlerine yoğunlaşıyor!

Nişantaşı'nın mimarı olarak bilinen Keten İnşaat, ekonomik güçlüklerin oluşturduğu gerçek bir başarı öyküsü...

1944'te Aşkale'den çıkıp Ankara ve İstanbul'a oradan da Almanya'ya geçen Ali Keten'in 100 bin Mark kredi alarak kurduğu Keten İnşaat, bugün 75 milyon cirolu, projelerinin değeri 201 milyon TL'yi aşan bir şirket oldu. İkinci kuşağı yönetimi devraldığı şirket artık 'yatırımcı sepeti' ile İstanbul'un değerli semtlerine yoğunlaşıyor. 

İnşaat sektöründe yer alan büyük şirketlerin yanı sıra küçük şirketlerden de ilginç başarı öyküleri çıkabiliyor. Bunlardan biri de yaklaşık 20 yıldan bu yana sadece İstanbul'un değil, dünyanın gözde alışveriş ve eğlence merkezine dönüşen Nişantaşı'nın eski binalarını yenileyerek 'Nişantaşı'nın mimarı olarak adlandırılmaya başlanan Keten İnşaat. Nişantaşı'nda uzun yıllardan bu yana bir nevi kentsel yenileme yapan Keten İnşaat, Ali Keten'in öncülüğünde kuzenleri Kemal ve Veysel Keten ile kardeşi Veli Keten tarafından kuruldu. 
 
Başlangıçta ellerindeki 100 bin marklık sermayeyle Nişantaşı'nda ara sokaklardaki eski binaları kimi zaman satın alıp, kimi zaman sahipleriyle kat karşılığı anlaşma usulüyle yenileyen Keten kuzenler, işlerini her geçen gün büyüttü. 
 
Şirket zaman içinde evrilerek, ortaklık yapısını değiştirip bugün Ali Keten'in oğlu Ferhat Keten'in dümende olduğu daha profesyonel işler yapan şirket haline gelmiş durumda. Öyle ki geçmişte Nişantaşı'nın mahalle aralarında küçük inşaatlar yapan şirketin yıllık cirosu yaklaşık 75 milyon TL'ye ulaşırken son beş yıllık süreçteki büyüme oranı yüzde 37'lere ulaşmış. 
 
10 PROJE 210 MİLYON TL 
Keten İnşaat'ın bugün ikinci kuşaktan temsilcisi ve yönetim kurulu başkanı olan Ferhat Keten, "Keten İnşaat'ın her geçen yıl büyüyor. Nişantaşı'nın yanı sıra Etiler, Cihangir gibi İstanbul'un öne çıkan semtleriyle ilgileniyoruz. Devam eden 10 projemizin toplam proje değeri 210 milyon TL'yi buluyor. 12 yeni projenin başlamasının planlıyoruz. 8 adet de rezerv projemiz var" diyor. 
 
Birinci kuşak klasik anlamda inşaat işleri yaparken ikinci kuşak olan oğul Ferhat Keten, inşaat sektöründe bir ilki gerçekleştirerek 'yatırımcı sepeti' uygulaması ile bir nevi yatırım fonu sağlamış durumda. Keten, dost ve ahbap çevrelerinden yola çıkarak yatırım yapmak isteyen ancak karlı bir alan arayan insanları bu sepette topladıklarını söylüyor. 
 
Yatırımcı sepetinde yer alan banka üst düzey yöneticilerinden ve İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından oluşan 13 kişi Keten İnşaat'ın projelerine finansman desteği vererek projelerden elde edilen kazanca ortak oluyor. 
 
AŞKALE'DEN ALMANYA'YA 
Keten İnşaatın kurucusu olan baba Ali Keten, zorlukları başararak bugünlere geldiklerini, bugün şantiyelerinin başında durarak oğlu Ferhat'a destek olduğunu söylüyor. 
 
1944 yılında Erzurum Aşkale'den ailesini ve 8 kardeşini geçindirmek üzere 12 yaşındayken ayrılıp Ankara'ya giden Ali Keten, Nuh'un Ankara Makarnası'nda işçi olarak çalışmaya başlamış. Bir yıl sonra İstanbul'a gelip inşaat işçiliği yapan Keten, 1966 yılında Almanya'ya inşaat işçisi olarak gitmiş. Almanya'da Hollbaum adlı inşaat şirketinde izolasyon işleri yaparak inşaat sektörüne devam eden Ali Keten, Almancayı bir yıl gibi kısa bir sürede öğrenmiş. 
 
Türkiye'de okuma-yazmayı askerlikte öğrendiğine dikkat çeken Keten, "Almanya'da bir Türk'ün işinde ilerleyebilmesi için yabancı dilin önemini fark ettim. Bunun için de Almancayı kısa sürede öğrenip her geçen gün biraz daha ilerlettim" diyor. 
 
100 BİN MARK SERMAYE 
 
18 yıl aynı şirkette çalışıp himayesinde birçok Türk'ü ve kardeşi Veli Keten'i çalıştıran Ali Keten, şirketteki 11'inci yılında bir Alman bankasından 100 bin mark kredi alarak kardeşini İstanbul'a kuzenleri Kemal ve Veysel ile birlikte inşaat şirketi kurmaya göndermiş. 
 
1977'de çocuklarını ve eşini yanına Almanya'ya alan baba Keten, 1982 yılında Birgül ve Bayram'ı, 1984'te de Ferhat'ı eğitimleri için İstanbul'a göndermiş. İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Fakültesi'nde okuyan oğul Ferhat mezuniyetinin ardından babasının işlerinin başına geçerken, abla Birgül diş hekimi olarak kendi işini yapıyor. Ağabey Bayram Keten, makine mühendisliği okudu ve Keten İplik şirketinin başında duruyor. 
 
YOLLAR AYRILDI 
Kemal, Veysel, Veli ve Ali Keten'in ortaklığında kurulan ilk Keten İnşaat firması, 1986'da kuzenlerin ayrılmasından sonra Veli ve Ali Keten, Keten Kardeşler şirketini kurdu. Veli Keten'in 2002'de vefatı ile şirketi tasfiye eden Ali Keten, tek başına Keten İnşaat A.Ş'yi kurdu ve oğlu Ferhat ile birlikte yönetmeye devam etti. 
 
Merkez ofisinde 20, şantiyelerinde ise 400 kişi istihdam eden şirket bugüne kadar 10 bin civarında kişiyi ev sahibi yaptı. Nişantaşı, Altunizade, Bağdat Caddesi gibi İstanbul'un önde gelen semtlerinde projeler ürettiklerine dikkat çeken Ferhat Keten, "Biz kredi almadan öz kaynaklarımız ile çalışıyoruz. Şirketin tek kredisi şirket adına olan kredi kartı" diyor. 
 
Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul'un çeşitli semtlerinden ve özellikle Fikirtepe'den dört adada 1.4 milyar dolarlık varlık geliştirme konusunda teklif aldıklarını ancak reddettiklerini belirten Keten şunları söylüyor: "Yatırımcı sepeti ile bu konuyu değerlendirdik ancak bölgede 20 milyar dolarlık arz oluşturulacağı gerçeği bizi ürküttü. Türkiye'de 7 yılda bir kriz dalgalanması oluyor. Bu projenin iki krize denk gelme olasılığını düşününce temkinli davranmayı tercih ettik. Çünkü 50-100 bin dolarlık borçlar yüzünden koca koca firmalar batıyor."
 
Mimarlığı birincilikle bitirdi
 
1999'dan beri ikinci nesil olarak Keten İnşaat A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı olan Ferhat Keten, 1974 yılında Aşkale'de doğdu. 
 
İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olup ÖSS sınavında ilk 100'e girerek birincilikle girdiği İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde üniversite eğitimini tamamladı. Keten, yüksek lisansını İngiltere Nottingham Trent Üniversitesi, İrlanda Waterford Teknoloji Enstitüsü ve Almanya Karlsruhe FHTH'da; "Yapım yönetim alanında uluslararası projelerde Ekonomik ve Politik Risklerin Yönetimi, Çin Yapı Sektörü'nün Analizi" konulu tez çalışmasıyla tamamladı. 
 
Tarihi Yerleşmelerde Değişen Kentsel Yaşam konulu çalışmasıyla Körber Foundation bursunu kazanan Ferhat Keten, Almanya'nın ikinci büyük inşaat firması VValter Group-Dyvvidag'da şantiye ve proje yönetiminde bulundu. 
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü'nde doktorasını sürdüren Ferhat Keten, İTÜ ve Kültür Üniversiteleri'nde ders verdi. 
 
Levent Gökmen/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ferhat Keten, yeni projelerini mikrofonumuza aktardı
  • 03.12.2014 10:20

Ferhat Keten, yeni projelerini mikrofonumuza aktardı

Keten İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, editörümüz Uğurcan Tokay' ...

Keten İnşaat yeni projelerini görücüye çıkardı!
  • 18.09.2013 17:18

Keten İnşaat yeni projelerini görücüye çıkardı!

Keten İnşaat basın toplantısında Ferhat Keten şirketin yeni projelerini tanıttı. ...

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!
  • 15.05.2013 10:41

Keten Nişantaşı projesinin örnek daire görüntüleri!

Keten İnşaat'ın Nişantaşı'ndaki apart projesini ziyaret ettik. emlaktasondakika. ...

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!
  • 07.01.2013 13:48

Keten İnşaat Haliç projesini tanıttı!

Keten İnşaat, Haliç'teki yeni projesini ve 2013 yılında yapacaklarını özel bir t ...

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor
  • 27.04.2012 11:49

Selahattin Keten, butik projelerinden bahsediyor

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, Nişantaşı’na yaptıkları bu ...