maritbet girişmaritbet
KDV uygulaması kanuna uygun hale getirilmeli!

KDV uygulaması kanuna uygun hale getirilmeli!

Avukat Mustafa Güneş, KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in sektör üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

MGC Legal Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, Maliye Bakanlığı'nın 5 Mayıs 2017 tarihinde çıkardığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in Gayrimenkul Sektörü üzerine etkileri ile ilgili görüş bildirdi.

Kanuni düzenlemeden sonra uygulamanın nasıl olacağını tarif etmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayınlanan tebliği eleştiren Av. Mustafa Güneş “Tebliğin bu hükümleri öyle kaleme alınmıştır ki; 6824 sayılı kanun ile tanınan istisnanın uygulanabilmesi için öncelikle konut veya işyerinin alıcının kullanımına hazır vaziyette bitirilmiş olması ve tapuda devrinin yapılmış olması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Oysa kanun ile öngörülen düzenleme bu iki hususu dışlamamakla birlikte bunları zorunlu unsur olarak ileri sürmemektedir” dedi.

Av. Mustafa Güneş, “Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13/(i) maddesi ile tanınan istisnadan yararlanmak için taşınmazları kullanıma hazır olacak şekilde bitirerek teslim gerekmediği gibi ilk günden tapu devri yapmanın da şart olmadığını” belirtti.

Tebliğ Bu Haliyle Uygulanırsa Yurda Kalıcı Döviz Girişi Sağlama Amacı Gerçekleşemeyecektir

Tebliğin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Av. Mustafa Güneş; “Tebliğin bu haliyle uygulanması halinde özellikle ön ödemeli satışlarda, yani teslime hazır olmayan taşınmazların satışlarında birçok sorun ortaya çıkacak; istisna konusu işlemlerin sayısı kayda değer ölçüde düşecek ve netice olarak kanundan beklenen faydaya ulaşılamayacaktır. Özellikle karma projelerde olası proje tadilleri nedeniyle başta Emlak Konut olmak üzere arsa sahipleri veya yatırımcılar tapuda irtifak devri yoluna gitmemeyi tercih etmektedirler. Zira tapuda devir yapılması halinde imar ve ruhsat süreçlerinde yüzlerce malikin onayını alma sorunu ortaya çıkmakta ve projenin sonuçlandırılması riske girmektedir. Bu nedenle tebliğin öngördüğü gibi tapuda devir bir zorunluluk olarak uygulanırsa birçok büyük projenin KDV istisnasından yararlanma imkânı da ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu sakıncaların doğmaması bakımından tebliğin bir an önce kanuna uygun hale getirilmesi ve bugün itibariyle uygulamanın tebliğe göre değil kanuna göre yapılması doğru olacaktır” dedi.
Av. Mustafa Güneş ayrıca, “Bedeli döviz olarak yurda getirilen konut veya işyeri niteliğindeki taşınmazlara KDV muafiyeti getiren 6824 sayılı kanunun temel amacının ülkeye döviz girişi sağlamak olduğu açıktır. Yani kanun koyucu normal şartlar altında alması gereken bir vergiyi sırf ülkeye yeni döviz girişi olsun ve bu para en az bir yıl süreyle ülkede kalsın diye almamakta; bir tercih ortaya koyarak döviz girişini vergi tahsiline tercih etmektedir” görüşlerini ekleyerek kanun ile korunmaya çalışılan bu faydanın tebliğin bu haliyle kalması halinde sağlanamayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Spotify podcast keyfi LG Smart TV'lerde!
  • 16.06.2021 11:06

Spotify podcast keyfi LG Smart TV'lerde!

LG Smart TV’ler, dünya çapında 105 ülkede Spotify video podcast’lerini desteklem ...

Çatıda elektrik üreten vergiden muaf olacak
  • 12.06.2018 10:10

Çatıda elektrik üreten vergiden muaf olacak

Konutların çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek elekt ...

Sanayi sitelerinin inşasına KDV istisnası geliyor
  • 26.04.2018 14:48

Sanayi sitelerinin inşasına KDV istisnası geliyor

Organize sanayi bölgelerinin (OSB) altyapı yatırımları ile küçük sanayi siteleri ...

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!
  • 24.07.2017 09:12

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!

MGC Legal Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Mustafa Güneş, gündemdeki emlak vergi ...

Türkiye'ye kesin dönüş yapanlar gümrük vergisinden muaf!
  • 06.06.2017 13:43

Türkiye'ye kesin dönüş yapanlar gümrük vergisinden muaf!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Gümrük Muafiyeti Tebliği"ne göre yurda kesin dön ...

KDV uygulaması kanuna uygun hale getirilmeli!
  • 25.05.2017 13:43

KDV uygulaması kanuna uygun hale getirilmeli!

Avukat Mustafa Güneş, KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair ...