maritbet girişmaritbet
Kartal’ın geleceği halkla planlanıyor

Kartal’ın geleceği halkla planlanıyor

İstanbul’daki gelişen bölgeleri tek tek ele alarak firmaların yöneticilerini buluşturan Hürriyet Gazetesi ve Fkr Event’in ikinci durağı Kartal'dı.

İstanbul'daki gelişen bölgeleri mercek altına alan ve Sign Of The City Avards'ın altlığı niteliğini taşıyan Gelişen Kentler Zirvesi'nin ikincisinde Kartal bölgesi ele alındı. Kartal'da yatırım yapan inşaat firmaların yönetim kurulu başkanlarının ve temsilcilerinin yanı sıra Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'de toplantıya katılarak yapılan çalışmaları anlattı.

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir'in moderatörlüğünde yapılan zirveye Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz'un yanı sıra Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Kartal Platformu üyeleri olarak İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, DKY İnşaat YKB Ali Dumankaya, Egeyapı Group YKB İnanç Kabadayı, AC Yapı YKB Ali Coşkun, Kentsel Strateji YKB Faruk Göksu, Propa İnşaat YKÜ Can Reşit Özçiçek, Erguvan İnşaat YKB Emre Maraşlı, Oflaz İnşaat YKÜ Emrah Oflaz, Gülsa İnşaat YKB Salih Satıcı, Bay Yapı YKB Metin Ertaş ve Proje Beyaz YKB Murat Uzun gibi isimler katıldı. Ayrıca Şua İnşaat ve Rönesans GY firmalarda zirvede temsil edildi.

Kartal'a yaptıkları planlamaları ve çalışmaları ön plana çıkaran Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, tüm çalışmaların halkla birlikte yapıldığını kaydetti. Bölgenin taşıdığı öneme atıfta bulunan diğer katılımcı ve konuşmacılarda Kartal'ın yıldızını kısa süre içinde parlayacağını ileri sürdü.

Zirve'de söz alan katılımcıların dile getirdikleri fikirleri şöyle şekillendi:

Belediye Başkanı Altınok Öz:

Kentsel dönüşümü halkın istediği gibi yaptık

Başkan Öz, Kartal'ın imar planlarını vatandaşla beraber yaptıklarına söyleyerek şunları dile getirdi: 
“Yapacağımız planlamanın kente zarar vermeme ve sonrasında sağlayacağı yararı gözeterek harekete geçtik. Bizden önceki yönetici arkadaşların halk ile birlikte hareket etmediklerini gördük. Kentsel dönüşüm ile oluşan ranttan büyük yatırımcının dışında küçük arsa sahiplerinin, hak sahiplerinin ve halkın pay almasını sağladık. Bizim samimi yaklaşımlarımız ile Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği olarak yola çıkan sivil hareket, Kentsel Dönüşüm Derneği'ne dönüştü ve 1/5000'lik planlar böyle bir ortamda şekillendi. Üzerinde uzlaşılmış bir altlık çalışması oldu, İBB'ye öyle sunuldu. Orada kabul edilen planların şu anda notları yazılıyor. Bu planlar uzlaşmanın belgesi oldu.

Bayraktar'ın desteği ile dönüşümün yolu açıldı

Şu anda Kartal'da 359 site var. Hepsinin farklı detayları var ama biz dönüşmesi gereken 169 siteyi ele alarak ve nasıl dönüşeceklerine dair hepsine farklı çalışmalar yaptık. Dönüşümü mümkün olmayan siteleri de 6306 sayılı yasa ile dönüşür hale getirdik. Burada Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın büyük katkılarını gördük. Plan çalışmaları sırasında da Kadir Topbaş'ın desteğini aldık ve Kartal'ın plan sorunu kalmadı. 

Peki yakın gelecekte nasıl bir Kartal ile karşılaşacağız?

Halkın yararlanacağı, yönetimin içinde olacağı, kültür ve sanat seviyesinin yükseleceği, izole projeler yerine 24 saat yaşayan bir Kartal olmasını hedefledik. Çünkü projeler halkla bütünleşmeli. Benim tüm yatırımcı arkadaşlara tavsiyem bu. Çocukların sosyalleşebileceği, spor yapacağı alanların olması gerekiyor. Çünkü spor merkezleri uyuşturucu kullanımının azalmasında etken oluyor. Sosyal sorumluluk bilinci ile halkla bütünleşen, halka açık projeler geliştirilmeli. Yatırımcılar halkla bütünleşmek için insanlar kaynağını yerelden sağlamalı. 

Kartal'ın vizyonuna Kentsel Strateji'nin eli değdi 

Mahalleli ile ilişkiler güçlenmeli, sivil toplumu örgütleri desteklenmeli ve markalaşılmalı. Bu konuda Kentsel Strateji ile işbirliğine gittik. Yaptıkları çalışmalar Kartal'ın vizyonuna katkıda bulunan işler oldu. 

Dönüşümde değişik faktörleri isimlendirerek farklılığı yakalamak için Kartal Belediyesi'nin uyguladığı yol haritası: 

1- Yerinde dönüşüm olmalı. 1949'da sanayi bölgesi olan ve gecekondulaşan, kent kültürü taşımayan insanların Kartal'da kalarak yerinde dönüşmeleri sağlanmalı.
2- 1980'li yıllarda dönüşüm adı altında çıkan, depreme dayanıklı olmayan konutların dönüşümü sağlanmalı. Kontrol edilmeyen binaların bu süreçte yenilenmeli. 
3- Sanayi alanlarının boşalması ile meydana gelen çöküntü alanları dönüşmeli.
4- Belediye yönetimlerinin yanlış yönetimleri sonucu sıkışan mahallelerin mahalle bazlı dönüşümler yerine getirilmeli. 

Kentsel Strateji YKB - Faruk Göksu

Kartal yeni kent anlayışının simgesi oluyor

Kentlerin koalisyon yapmaları gerekiyor. Artık kent gündemine bu alınmalı. İstanbul'u yeniden analiz etmemiz lazım. Bizim yaptığımız çalışmalarda İstanbul 4 bölgeye ayrıldı. 

1. Bölge: Boğazın iki yanı, Beşiktaş, Kadıköy ve Zeytinburnu'nu içine alan kısım. Ticari ve kültürel kullanımı ağırlıklı bir dönüşüm uygulanmalı.
2. Bölge: Kartal, Maltepe, Pendik ve Tuzla'nın yer aldığı karma kullanımlı bölge. Kartal bu bölgenin odağında yer alıyor. Kartal'ın gelişiminde ise en büyük rolü Sabiha Gökçen Havalimanı ve Kartal'ın yeni merkezi yer alıyor.
3. Bölge: Atatürk Havalimanı merkezli kısım, gelişen Basın Ekspres Caddesi, yeni konut alanları… gibi alanları içeriyor.
4. Bölge: Silivri.

İstanbul'un yeni bölge senaryosu yukarıda sınırladığım kriterlerle yeniden yazılmalı. Yatırımcılar ve kamu yöneticileri resme büyük bakmalı. İstanbul'u 4-5 bölgeye ayırmalı.

Yeni iş ve ofis aksları nerelerde?

Bir diğer önemli konu da İstanbul'da yeni oluşan iş ve ofis bölgeleri. Kartal'ın yeni merkezi, Kağıthanede'ki Cendere ve Güneşli'deki Basın Ekspres Yolu'nu merkezi alan noktalar Bunlara altın üçgen diyebiliriz. Açacak olursak: 

1- Kartal Anadolu'nun yeni merkezi oluyor. 5 milyon metrekare iş inşaat alanı ve 250 bin çalışan gelecek. 
2- Kağıthane Cendere'yi 2. Sıraya alabiliriz. Burası da bilişim ve teknoloji odaklı bir merkez olacak. 3 milyon metrekare iş alanı ve 200 bin çalışan gelecek.
3- Basın Ekspres Yolu'nun yükselişte olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Buraya 3 milyon metrekare inşaat alanı ve 200 bin kişilik istihdam geliyor. Toplamda 450 bin iş gücü ve 10 milyon metrekare inşaat alanı geliştiriliyor. Bu anlamda da İstanbul yeniden dönüşüyor. Nasıl dönüştüğü tartışma konusu. Yatırımcılar bu gerçekleri göz ardı etmemeli. 

Kartal yeni kent anlayışının merkezi olacak

Kartal kapasitesini doldurarak nüfusunu 700 - 800 bine çıkarabilecek bir yer. Yatırımcıların ilgisini bu açıdan çekiyor. Sanayi alanlarının bölge dışarı çıkarılması, büyük parsellerin varlığı ve belediyenin yardımcı olan farklı bakışı yatırımcıları çekiyor. Bence diğer ilçelerden farkı şu: Dün sayfiye ve sanayi kenti idi. Bu gün siteler dönüşüyor. Yarın ise yaşama ve çalışma alanlarını olacağı ender kentlerden olacak. Genç nüfusu hedefleyen yatırımcıların yaşama ve çalışma alanını birlikte yer aldığı bu bölgeyi planlaması gerekiyor. “Yeni yüzyıl kentleri” dediğimiz bu kent anlayışı ile Kartal 24 saat yaşayacak. Kartal bu yeni kent kavramını önemserse bu anlayışın parlayan yıldızı olur. 

İstanbul'a bakarsak...

İstanbul planlama anlamında yönetilemiyor. Yeni akslarla, farklı bakış açılarıyla İstanbul'un omurga ve şemasını yeniden şekillendirmemiz lazım. Bu açıdan “gelişen kentler ve bölgeler zirvesi” tabirini önemsiyorum. Ama bir sonraki aşamada tüm bölgelerin bütünleşmesi sağlanmalı. Bunun senaryosunu da başkanlar ve yatırımcılar ile konuşmak lazım.

İstanbul mobilitesi yüksek bir kent. Kartal'da ulaşım yollarını kesiştiği bir yer haline geliyor. Bu durumda yatırımcılarda ulaşım çeşitliliği fırsatından dolayı burayı seçiyor. Ayrıca dönüşümü bekleyen siteler var. Eğer bunlar birbirine uygun hale getirilirse ve bölgenin keşfedilecek turistik yerleri ortaya konursa geleceğin çalışılacak ve yaşanacak alanı olur. 

Ali Dumankaya ve DKY İnşaat YKB

Birlikte hareket edilmeli

Yaklaşık 20 yılı kadar önce Kartal dendiğinde Ataşehir'in bir kısmı, Maltepe, Kartal, Pendik, Suncaktepe'yi de kapsayan bir bölge anlaşılırdı. Bu Gün kartal'ın elinde önemli bir fırsat var. Ofis, konut ve karma kullanımın gelişebileceği bir alan. Zaha Hadid'in çizdiği sorunlu ve kısmen uygulanabilirliği olan plan vardı. Bu plan kentli ve vizyonist bir plandı ama çeşitli yol kazalarına uğradı.

Şu anda en önemli gelişen aksta olan Kartal'a gereken önemi vermemiz gerekiyor. Başkanın, TAG çalışmalarının ve geliştiriciler olarak biz Kartal Platformu'nun bir arada olması gerekiyor. Hep birlikte bölgenin önemini daha iyi ortaya koymamız, tanıtmamız ve ulaşım imkanlarını iyi kullanmamız gerekiyor. Kartal bu potansiyeli içeriyor. Fırsatın doğru değerlendirilmesi gerek. Gelişim bir plan dahilinde olmalı. Ancak o zaman hak ettiği yere gelebilir. Ayrıca yatırımcılar olarak bizim yapılan çalışmaları desteklememiz gerek. 

Turgay Tanes İş GYO Genel Müdürü

Yatakhane anlayışı artık değişiyor

Anadolu yakası bu güne kadar hep İstanbul'un yatakhanesi niteliğini taşıdı ama haksız bir nitelemeydi bu. Gebze'den başlayan sanayi alanları, bu yakanın büyüme potansiyelini gösteriyordu. 

Bir zamanlar Anadolu Yakası Kavacık, Altunizade ve Tuzla'dan ibaretken Körfez geçişinden sonra Orhangazi'ye ve Bursa'ya kadar uzayan bir bölgenin ismi haline geliyor. İş gücü geçişkenliği çok kolaylaştı. Bu basit bir geçişkenlik veya yolun 9 saatten 3 buçuk saate inmesi kadar kolay değil. Bu geçiş arkasından birçok ekonomik gelişmeyi de beraberinde getiriyor. Bu gelişme ile İzmir, Balıkesir ve İstanbul'da da Kartal öne çıkarıyor. Kartal bu bölgenin başkenti olurken büyük şirketlerin ikinci genel müdürlükleri Kartal'da yapılacak. 

Kartal Platformu herkese açık

Kartal Platformu'nu bölgenin gelişimi için kurduk. Kurucuları olan firmaların her birisi kendi projesini geliştirecek kudrette. Ama bölgenin gelişimi için ortaya konan vizyona katkı verme anlamında bir sorumluluğumuz olduğu düşündük ve iş planı çıkardık. Kartal'ın tanıtımı için Körfez, Azerbaycan ve Rusya bölgesinde görev yapan basın mensuplarını konuk ederek bölgeyi tanıttık ve gezi programı gerçekleştirdik. Kartal'ın vizyon filmini gösterdik ve tanıttık. 

Geleceği çok parlak

Kartal İstanbul'un balkonu niteliğini taşıyor. Sahili 12 km. Bulunduğu yer çok özel. Önümüzdeki 5-10 yıl sonrasını tüm bilgiler ışığında değerlendirirsek gözlerimizde şekillenecektir diye düşünüyorum. 

İnanç Kabadayı EgeYapı Group YKB

Potansiyelini ortaya çıkarmak istedik

Bizler platform ile kurumsal ve kolektif şuuru ortaya koymak, bölge potansiyelini ortaya çıkarmak için harekete geçtik. Başkan da bizi destekledi. İstanbul'un sadece Avrupa yakasından ibaret olmadığını, Anadolu yakasının da ciddi potansiyeller barındırdığını her geçen daha ortaya koymak lazım. Fabrikaların taşınması ile ortaya çıkan boş alanlar ve dönüşüm için ciddi taşıyan bir potansiyel var. Başkan'da orada ciddi bir vizyon ortaya koydu. Dönüşüm hızlı potansiyel sağlıyor ve gelecek yıllarda daha da hızlanacak. 

Kartal'ın diğer adı: Altın Üçgen

Biz Platform olarak Kartal'a “Altın Üçgen” diyoruz, altın ring diyoruz. Potansiyelin ortaya konması ile kamuoyu tarafından yıldızı ne kadar bilinçli parlatılırsa bunlar hedeften gerçeğe dönecek. Burada herkese görev düşüyor. 

Ali Coşkun AC Yapı YKB

İstanbul'da Kartal kadar değerli bir yer bilmiyorum 

Kartal 20 yıl öncesinden insanların denize girdiği ve sayfiye yeri idi. Sonrasında sanayileşti ve fabrikalar kuruldu. Günümüzde ise Kartal kadar değerli bir yer bilmiyorum İstanbul'da. Kartal Belediye Başkanımın söylediği gibi kabuğu ve vizyonu değiştiriyor. Farklı bir şekle bürünüyor. Sahil şeridi ile çevriliyor ve Aydos Ormanı'nı arkasına alıyor. Havadan, denizden raydan ve karadan ulaşım açısından son derece uygun bir yer. Trafiği hafifletecek bir konumda olması çok önemli. Sabiha Gökçen'e yakınlığı, Yalova ve İzmir'e yapılan yolların üzerinde olması, Kartal'ı Anadolu yakasındaki bir numaralı yer haline getirecektir. Gelecek yıllarda Finans Merkezi'nin Ataşehir'e yapılmasına rağmen çok daha iyi olacağına inanıyorum.

Adalar'ın ışıklarını seyredin

İstanbul'da iki tane güzel nokta var. Birisi boğaz, akşamları karşı yakanın ışıkları görünüyor. Diğeri de Kartal. Akşamları Adalar'ı, Yalova'yı seyredebilirsiniz. Bu yüzde bizde Kartal'a konuşlandık.

Yusuf Cebeci – Cebeci Gayrimenkul YKB

Arsa çok değerli, iyi planlanmalı

Biz daha çok gayrimenkul geliştirme ve planlama ağırlıklı bir firma olarak 30 yıldır çalışıyoruz. Planlama deyince İstanbul'un genelinde çok önemsiyor ve takip ediyorum. Ataköy, Ataşehir ve Kurtköy'ün hızlı gelişiminde alt yapısının tamamlanmasını önemini görüyoruz. Sosyal alanlar, konut alanları, yollar, sanayi… gibi ihtiyaçların iyi düşünülerek yapılmalı. İmalatların görsellik ve uzun vade yaşaması açısından ne kadar önemli gördüğümü söyleyeyim. Gayrimenkul planlamanın çok önemli olduğunu, İstanbul'da, üzerinde yapılacak projenin üzerinde çok tartışılarak, iyi mimarlık ofisleri ile çalışılarak projenin kıymet ve ehemmiyetle yapılması gerekiyor. O zaman da yapılan binalar katma değer konusunda getiri sağlıyor.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal’ın geleceği halkla planlanıyor
  • 19.06.2015 16:06

Kartal’ın geleceği halkla planlanıyor

İstanbul’daki gelişen bölgeleri tek tek ele alarak firmaların yöneticilerini bul ...

Süleyman Çetinsaya, FKR Group'un 10. yaşını kutladı
  • 01.03.2014 12:29

Süleyman Çetinsaya, FKR Group'un 10. yaşını kutladı

Reklam, medya ve gayrimenkul sektörlerinde aktif şekilde faaliyet gösteren ve tü ...

İnşaat sektörünün en görkemli lansmanı!
  • 22.02.2014 09:18

İnşaat sektörünün en görkemli lansmanı!

Artaş Grubu, Aydınlı Group ve Invest İnşaat’ın ortaklığıyla hayata geçirilen Vad ...