maritbet girişmaritbet
Karaköy'de emlak Galataport'la zirveye koşuyor

Karaköy'de emlak Galataport'la zirveye koşuyor

EVA Gayrimenkul, Karaköy bölgesinin, Galataport projesiyle birlikte atağa kalktığını ortaya koyuyor.

Dünyanın önde gelen turizm bölgelerinden biri olmaya hazırlanan Karaköy'de otel projeleri yoğunluk kazanırken, konut fiyatlarında 8 yılda 2,5 kat artış yaşandığı belirleniyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Proje Koordinatörü Şefik Ercan Keskiner, Galataport projesiyle birlikte son yıllarda giderek önem kazanan Karaköy bölgesinin turizm açısından çok daha cazip bir merkez konumuna ulaşacağını kaydediyor. 

Proje kapsamında otel, fuar, sergi, seminer alanları, kültür ve sanat merkezi, alışveriş ve eğlence alanları, kruvaziyer terminali, akvaryum, sergi salonu, ofis alanları, otopark ve dolaşım alanlarının yapılmasının planlandığını belirten Keskiner, turizm bölgesi ilan edilen alanda yer alan tarihi binaların turistik ve ticari amaçlarla bir kısmı renove edilerek bir kısmı ise yeniden inşa edilerek kullanılmasının planlandığını ifade ediyor. Keskiner, özellikle sahil şeridinde yer alacak otel, restoran ve diğer ticari işletmelerle bölgenin dünya çapında turistik bir çekim merkezi haline getirilmesinin hedeflendiğini söylüyor. 

eva gayrimenkul

Otelcilik sektöründe patlama yaşanıyor

Halihazırda Karaköy'de en büyük patlamanın otelcilik sektöründe yaşandığını belirten Keskiner, birçok işyeri ve işhanının pansiyon ve hostel olarak işlevini değiştirdiğini, büyük oyuncuların ise otel projeleriyle Karaköy ve yakın çevresinde yatırım yaptıklarını ifade ediyor. Proje kapsamında denizle bütünleşme sağlayacak işlevlere de yer verilmesinin beklendiğini dile getiren Keskiner, diğer yandan gemilerin iskele alanı, yolcuların karşılanması ve transferi için yapılaşmanın oluşturulacağını, bölgede kruvaziyer gemilere yönelik inşa edilecek terminalin yer altında yer alacağını ve kapasitesinin eskisinin iki katı büyüklüğünde olmasının planlandığını kaydediyor.

Bölgede dönüşümün beş yıl önce başladığını belirten Keskiner, semtte talebin en yoğun olduğu alanların Bankalar Caddesi, Kemankeş Caddesi ve Meclisi Mebusan Caddesi arasındaki arterler olduğunu, kötü bir imaja sahip olan Zürafa Sokak ve civarının da bu kervana katılmış olduğunu ifade ediyor Keskiner, özellikle Arap yatırımcıların ilgisini çeken ve metrekare fiyatlarının dönüşümle birlikte minimum 6.000 dolardan başlayan fiyatlarla pazarlanacağını ve dönüşümle birlikte beklenen potansiyeline kavuşacağını belirtiyor.

Karaköy'de dönüşümün tamamlanmasıyla bölgenin bütüncül bir turizm alanı haline geleceğini söyleyen Keskiner, Salı Pazarı Liman Projesi tamamlandığında Türkiye'nin iki milyon civarında yolcuyla ilk 10'da yer aldığı kruvaziyer turizminde dünyada ilk üçe girmesinin mümkün olacağını belirtiyor. 

Ofis kullanımı azalıyor

Karaköy'ün köklü bir ticari geçmişe sahip olduğunu ve özellikle büyük sigorta şirketlerinin yoğun faaliyet gösterdiğini ifade eden Keskiner, ancak sigorta şirketlerinin binalarını otele dönüştürülmek üzere satmaları nedeniyle bölgede ofis kullanımının son derece azaldığını belirtiyor. Keskiner, bölgede ofis sahibi olmak isteyenlerin ise 300-700 m2 aralığına sahip binaları satın alarak genel merkez olarak kullandıklarını kaydediyor. 

İstanbul genelinde yer alan ofis bloklarının bu bölgede yer almadığını dile getiren Keskiner, bu nedenle bölgede renovasyon sonrası oluşturulan 40-60 m2 aralığındaki küçük taban alanına sahip bina katlarının ofis katı olarak pazarlandığını ifade ediyor. Keskiner, Galataport projesiyle birlikte bölgede denizcilik ve tersanecilik, gümrük, taşıma ve lojistik gibi alanlarda faaliyet gösteren birçok firma Karaköy'e yöneleceği için proje kapsamında ofis katlarının da yer almasının beklendiğini belirtiyor.

Emlak fiyatları 8 yılda 2,5 kat arttı

Sekiz yıl içinde gerçekleşen iki ihale sonrasında bölgedeki emlak fiyatlarının zirve yaptığını söyleyen Keskiner, sekiz yıl önce 3000-4000 TL olan birim metrekare değerlerinin günümüzde 8.000 - 10.000 TL metrekare dolayında olduğunu ifade ediyor. Oturum alanı 90 - 100 m2 civarında olan 5 katlı bir binanın ortalama satış değerinin 3- 4,5 milyon dolar, deniz gören binaların ise 5 - 7 milyon dolar arasında değiştiğini kaydeden Keskiner, sekiz yıl önce bölgede bu rakamların hayal bile edilemeyeceğini dile getiriyor. Keskiner, son ihaleyle birlikte gayrimenkulde yaşanan hareketliliğin hız kesmeden süreceğini belirtiyor. 

Bölgede kar marjı yüksek 40-50 m2'lik bir dükkanın devir ücretinin bile 100 - 150 bin TL dolayında olduğunu söyleyen Keskiner, sadece dükkândan çıkmak için bu rakamların istendiği bölgede birim metrekare değerleri açısından tırmanışın devam etmesinin kaçınılmaz bir süreç olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, bölgeye henüz son kullanıcıların yerleşmediğine dikkat çeken Keskiner, gayrimenkul alım satımlarında sirkülasyonun devam ettiğini söylüyor. Keskiner, EVA Gayrimenkul'ün bölgede gerçekleştirdiği saha araştırmasında, gayrimenkul yatırımı yapıp bir yıl içinde satışını gerçekleştiren yatırımcıların yaklaşık %50 civarında kar elde ettiklerinin altını çiziyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü
  • 06.04.2023 15:55

Karaköy'de tarihi metruk bina çöktü

Beyoğlu'nda yıkılma riski bulunan ve çevresinde güvenlik önlemi alınan 5 katlı t ...

Galataport'tan İstanbul kalkışlı cruise seferleri başlıyor
  • 28.04.2022 15:00

Galataport'tan İstanbul kalkışlı cruise seferleri başlıyor

Costa Cruise, mayıs ayı itibarıyla İtalyan Costa Cruises ve Alman AIDA Cruises m ...

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan Galataport etkinliği!
  • 24.04.2022 10:07

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan Galataport etkinliği!

Türkiye’nin ilk ve tek daimi ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Se ...

Beymen Galataport İstanbul mağazası açıldı!
  • 12.04.2022 10:55

Beymen Galataport İstanbul mağazası açıldı!

50 yılı aşkın tarihi boyunca vizyoner duruşu ve projeleriyle moda dünyasına yön ...

Galataport İstanbul'da Ramazan etkinlikleri devam ediyor!
  • 12.04.2022 09:42

Galataport İstanbul'da Ramazan etkinlikleri devam ediyor!

Galataport İstanbul, eski gelenekleri günümüze taşıyan “Nostalji İstanbul” etkin ...

Barista Melfa Assista, Galataport Karaca mağazasında!
  • 15.03.2022 16:49

Barista Melfa Assista, Galataport Karaca mağazasında!

Yetenekli robotların mimarı Mitsubishi Electric, Türk kahvesi hazırlayan MELFA A ...