maritbet girişmaritbet
Kapatılan iş yerleri kira ödeyecek mi?

Kapatılan iş yerleri kira ödeyecek mi?

Avukat Mehmet Aslan, kapatılan ya da faaliyeti sınırlandırılan iş yerlerinin kira ödemeleri hakkında açıklama yaptı.

Tüm dünyayı etkisine alan coronavirüs salgını, sosyal yaşamı yeniden tanımladı. Yaşamın tüm alanlarının geçici süreliğine evlere taşınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri, spor salonları, restoran ve cafeler gibi sosyal hayatın buluştuğu mekânlar boş kaldı. İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 200 binden fazla işyerinin faaliyetlerine bir süreliğine ara verildiğini hatırlatan Avukat Mehmet Aslan, işyeri sahiplerini uyardı. Mehmet Aslan, “İçişleri Bakanlığı tarafından alınan ‘'Coronavirüs Tedbirleri'' kapsamında bazı işyerlerinin faaliyetleri, kamu otoritesinin zorunlu kararı ile kapatılmıştır. Bu sebeple kiracının işyerinin kirasını ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmıştır. Faaliyet alanı sınırlandırılan iş yerleri de kirada indirim talep edebilir.” dedi.

Avukat Mehmet Aslan, İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelge ile kapatılan ve kira ödeme zorunluluğu olmayan işyerlerini şöyle sıraladı:

İşte kira ödemeyecek işyerleri:

· Gece kulüpleri, bar, pavyon, diskotek, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, tavernalar

· Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu,

· Nişan/düğün salonları

· Kahvehane, kıraathaneler, dernek lokalleri

· Çay bahçesi, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları

· Lunapark, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dâhil)

· Yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri

· Berber, kuaför, güzellik merkezleri

· Sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlar


Paket servise geçenler kirada yeni bir indirim talep edebilir

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeler ile faaliyetleri tamamen durdurulmasa da sadece paket servis ile kısıtlanan pastane ve lokanta gibi işyerleri için kira ödeme yükümlülüklerinin işyeri bazında değerlendirileceğini vurgulayan Mehmet Aslan, “Bu durumda işyeri sahibi gelirinin azaldığı oranda indirim talep edebilir. Örneğin, marketlerin faaliyet saati azalsa da herkesin evde olması ve yiyebilecekleri tüm yemekleri evde yapma istekleri eğilimden dolayı gelirlerinin azalmadığını aksine arttığı söylenebilir. Bu sebeple market sahibi işyeri sahipleri bu kapsamda uyarlama talep edemeyecektir.” dedi.

Coronavirüsten sonra da indirim hakkı var!

İş yeri sahiplerinin coronavirüs salgınından sonraki uyum sürecinde olası bir ekonomik daralma nedeniyle kirada indirim talep edebileceğine değinen Mehmet Aslan, “Coronavirüsün mücbir sebep durumu oluşturduğu kamu otoritelerinin söylemleri ve kararları ile yadsınamaz bir gerçektir. Bu durum karşısında coronavirüsten etkilenen her kiracı, kiraya verene müracaat ederek indirim isteme hakkına sahip olacaktır. Bu durumda, tarafların sözleşmelerini yeniden müzakere etmeleri önemlidir. Mutlaka kiralayana, kira konusunda indirim talep edildiğine dair veya ödeme gücünün olmadığına, kira zam hesabında bu sürelerin hesaba katılmaması ve coronavirüsün ekonomiye etki ettiği süre boyunca kira sözleşmesinin bu sürelerle uzaması gerektiğine dair bir ihtarname gönderilmesi faydalı olacaktır.” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz