maritbet girişmaritbet
Kadınlar ev alırken ince eleyip sık dokuyor!

Kadınlar ev alırken ince eleyip sık dokuyor!

Gayrimenkul sektörünün başarılı kadın danışmanı Gamze Özlü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ESD'ye kadınların konut tercihlerini değerlendirdi.

Eski Türk filmlerinin unutulmaz repliğidir ‘Pembe panjurlu ev...' Her kadının sahip olmak istediği ‘evdi' bir zamanlar. Günümüz yaşam koşulları içinde bu tasvir yerini bambaşka hayallere, daha gerçekçi kriterlere bıraktı. Gerek ulaşım gerek güvenlik gerek yüksek konut fiyatları özellikle kadınların konuta bakışını değiştirdi. 

Peki kadınlar konut seçerken artık neleri araştırıyor? Hangi tip evleri beğeniyor? En önemlisi ev alırken ‘son söz'ü kim söylüyor? 

Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel Emlaktasondakakika.com'a kadınların konut tercihlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

DAİRE TİPİ SEÇİMİNİ SOSYAL YAŞAM ETKİLİYOR

Her kadın sosyal yaşam sunan, manzaralı, estetik bir görünüme sahip evlerde yaşamak ister. Ancak evi almak için bunlar yetmez. Kadın evde daha fazla vakit geçiren kişidir. Dolayısıyla evin ferah görünümü, ışık alıyor olması, mutfağın ve yatak odasının evin içinde bulunduğu konum, mutfağın ve banyonun genişliği, evin içine dizeceği mobilyaların nasıl görüneceği evin kullanım açısından pratiklik durumu kadınların en çok dikkat ettiği konulardan bazıları…

Bunun yanı sıra kadınlar evlerinin okula yakınlığına çok büyük önem veriyor. Çünkü birden fazla çocuğu olan kadınlar için okul, evden sonra en çok gidilen mekanlardan biri haline geliyor. Bütün bu faktörler kadının konut tercihlerinde ön planda yer alıyor.

‘Daire tiplerinin seçimine kadının daha çok sosyal yaşamı karar veriyor diyebilirim' diyen Gamze Özlü, “Çalışan ve tek çocuklu bir kadın ise daha çok 2+1 daireleri tercih ediyor. Çünkü evde fazla zaman geçiremiyorlar ve evin büyük olmasının onlar için fazla bir önemi olmuyor. Ancak ev hanımı olan kadınlar genelde daha büyük evleri tercih ediyorlar. Çünkü ev hanımı olan kadınların aileler 2 çocuk ve üzerinde oluyor. Bu durumda da 3+1 ve 4+1 daireleri tercih ediyorlar” açıklamasında bulundu.

ARTIK SADECE LÜKS VE ESTETİK İKNA EDEMİYOR

Evet artık o pembe panjurlu ev hayali eski Türk filmlerinde ve hayallerde kaldı.

Kadınları bir dairenin sadece lüks ve estetik görünümünün ikna edemediğini belirten Özlü “Önemli olan dairenin kendi yaşam tarzlarına uygunluğudur. Mutfakta çok vakit geçiren bir kadınsa, geniş mutfakları, kalabalık bir ailesi olan ya da sürekli misafir ağırlayan, partiler, etkinlikler yapan bir kadınsa büyük salonları tercih edebiliyor. Teknoloji meraklısı kimi kadınlar ise başta mutfak olmak üzere tüm elektronik eşyalarının yer kaplamadan kullanılabilir olmasına dikkat ediyorlar. Sonuçta herkes kendi yaşam tarzına uygun evlerde yaşamak istiyor. Hayvan besleyenler için de farklı kriterler ön planda olabiliyor” diyor. 

BALKONSUZ EV İSTEMİYORUZ, MUTFAĞI KARANLIK EVİ ALMIYORUZ

Kadınların olmazsa olmazlarını da değerlendiren Özlü, “Kadınlar, balkonsuz evleri istemiyorlar, mutfak karanlıkta kalıyorsa kesinlikle o evi tercih etmiyorlar” dedi. 

Kadınlar konut alırken hangi ilçeleri istiyor? 

Konut tercihinde bulunulan konumun ve evin merkezi olmasının önemine dikkat çeken Gamze Özlü, “Genelde şehir merkezinden uzak olmayan evler kadınlar için daha cazip. Çünkü şehir merkezleri kadınların hem iş hayatını hem de varsa çocuklarının okul hayatını kolaylaştırıyor. Sosyal yaşamdan kopmama isteği de şehir merkezlerinden uzaklaşmamak için etkenlerden bir tanesi. Bu yüzden başta Kadıköy bölgesi olmak üzere Üsküdar, Beşiktaş, Şişli gibi bölgelere rağbet oldukça fazla” dedi. 

HER 100 EVDEN 70'İNDE KADIN KARAR VERİCİ!

Yatırım amaçlı konut alırken erkeklerin, yaşamak için ev alırken kadınların karar mercii olduğunu aktaran Gamze Özlü, “Yatırım amacıyla alınıyorsa erkeğin sözü geçiyor ancak yaşamak için ev alınıyorsa kadının hakimiyeti söz konusu. Satın alma sürecine girildiğinde kadın eve geliyor, inceliyor ve son sözü kendisi söylüyor. Ancak evi satın almak isteyen kişi evli olmasa da kız kardeşlerin, annelerin, halaların hatta büyükannelerin dahi kararı, satın alma üzerinde büyük rol oynuyor. Yani erkek ev alma konusunda kadının fikrine güveniyor ve tek başına satın almaya karar veremiyor. Yapılan araştırmalarda satılan her 100 evden yaklaşık 70'inde kadının karar verici olduğunu gösteriyor”

Y KUŞAĞI'NDAKİ KADINLAR ‘RAHATINA' DÜŞKÜN 

‘Y kuşağının konut tercihlerine etkisini tam olarak görmek için aslında biraz daha zamana ihtiyacımız var' diyen Gamze Özlü, “Genel bir değerlendirme yaptığımız da Y kuşağı kadınlar konut tercihlerinde ilk olarak konfora bakıyorlar. Pratik, kullanışlı özelliklere sahip olması da önemli. Bunun yanı sıra mekanın iç tasarımına oldukça dikkat ediyorlar ve özelleştirilmiş, kendi yaşam tarzlarını yansıtan konutlara ilgi gösteriyorlar” şeklinde değerlendirme yaptı. 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE ‘TOPUK SESLERİ' YÜKSELİYOR

Kadının gayrimenkul sektöründeki yeri ve önemine yönelik değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, “Pek çok alanda olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de kadınların ağırlığı hissedilmeye başlandı. Bu olması gereken hatta geç kalınan bir durum. Çünkü bulunduğumuz sektör daha çok erkeklere hitap ediyor gibi algılandığı için kadınlar uzak kaldılar. Bugün ise gayrimenkul sektöründe sayısı binlerin üzerinde olan kadın profesyoneller var. Ancak ülkemizde de büyüyen ve her yıl gelişen gayrimenkul sektöründe kadınlara daha çok ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Çünkü kadınların varlığı sektöre farklı bir bakış açısı getiriyor. Aynı zamanda kadınlar bu alanda kendi iş alanlarını kurma şansını da yakalıyorlar. Gayrimenkulde kadınlara verilecek destekle sektörde liderlik edebilecek pozisyonlara geleceklerine inanıyorum. Desteklerin sürmesi ile gayrimenkulde kadının sesini daha çok duyacağız” dedi. 

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Rize'deki "Çay Bardağı Kulesi" Kadınlar Günü dolayısıyla aydınlatıldı
  • 09.03.2022 11:47

Rize'deki "Çay Bardağı Kulesi" Kadınlar Günü dolayısıyla aydınlatıldı

Rize'nin simgesi haline gelen Çay Bardağı Kulesi, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyl ...

Modalife, ürün çeşitliliğinde kadınların beğenilerini esas alıyor
  • 02.03.2022 11:14

Modalife, ürün çeşitliliğinde kadınların beğenilerini esas alıyor

Modalife, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, kadınların ha ...

İstanbul'da 300 bin yeni konut satılmayı bekliyor
  • 04.12.2017 11:26

İstanbul'da 300 bin yeni konut satılmayı bekliyor

TURYAP Genel Müdür Yardımcısı Deniz Çağlar, İstanbul'un özellikle dış çeperlerin ...

“Kadına şiddet, insanlığa ihanettir”
  • 09.03.2015 09:30

“Kadına şiddet, insanlığa ihanettir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile eşi Emine Erdoğan ...

İstanbul konut satışları arttı
  • 28.03.2012 13:29

İstanbul konut satışları arttı

İnşaat malzemesi sanayicileri derneği: İstanbul’da konut satışları arttı ...