maritbet girişmaritbet
Kaçakçılık Var, Yasa Yok

Kaçakçılık Var, Yasa Yok

Emlak Sektöründeki Denetimsizliğe Devletin 3 Maymun Yaklaşımı

Gözde GÖRÜR / BİRGÜN

 

Evlerde veya internet üzerinden yapılan ‘kaçak emlakçılık' sınır tanımıyor. Geçtiğimiz günlerde Muğla'da yakalanan 3 İngiliz turist ise sektörün devlet ve yasalarca korunmadığını bir kez daha gösterdi. Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ziya Ercan, " Kaçakçılık yapanların sayısı o kadar fazla ki tam tespit edemiyoruz. Federasyon olarak kaçakçılıkla mücadele için turizm bürolarına, yurtdışı temsilciliklerine, hava alanlarına ve yurttaşlara dağıtılmak üzere, Muğla Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'yle 10 bin broşür hazırladık.

Ayrıca turistlerin ve yabancı uyruklu kişilerin internet üzerinden veya bizzat satış yapmasını önelmek için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bilişim Suçları Genel Müdürlüğü'ne başvurduk. Mecliste görüşülmekte olan yasa tasarısı kabul edilirse mücadele hakkımız olacak" dedi ve ekledi:

"Yasa çıktığı takdirde devlet de 3 misli kar elde edecek."

19 yıldır beklenen yasa
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin ise "Kaçakçılık emlakçılıkta diğer mesleklere göre daha fazla. Emlakçı sayısında ciddi bir artış var, herkes elini kolunu sallayarak emlakçı oluyor. 1991 yılından beri yasanın çıkmasını bekliyoruz. Hükümetin bir an önce yasayı çıkarması lazım, çünkü en büyük rant bu sektörde" dedi. Yetkin kendilerine denetim yetkisi verilmediğini de şu sözleriyle aktardı: "En son 1 buçuk yıl önce AKP milletvekili Fatma Şahin vasıtasıyla yasanın kabulu girişiminde bulunduk ama bir sonuç alamadık. 2003'te çıkartılan ‘Mecburi Standart Tebliği'nin de hiçbir uygulama ve yaptırımı yok. Bize denetim yetkisi verilmedi. Bir sorun olduğunda kendi çabamızla belediyeye, maliyeye veya yetkili yerlere başvuruyoruz. Müdahale alanımız sınırlı"

"Yurttaşlar uyanık olsun"
"Mevcut durum kaçakçılığa zemin hazırlıyor" diyerek hükümeti uyaran Yetkin, "Yurttaşlar da ticaret, meslek odalarına ya da derneğe kayıtlı olmayan emlakçıdan mülk almasın. Ayrıca emlakçıyla sözleşme yapsınlar. Kamuya açık yerlerde kiralık veya satılık yazılarına aldanmasınlar" sözleriyle sektördeki aldatmaca taktiklerine dikkat çekti.

Federasyonun ve emlak odalarının kaçakçılığı engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını ancak yeterli olamadıklarını söyleyen Yetkin, "Yasa kabul edilirse emlakçılar 4 yıllık fakülte okumak zorunda olacaklar. Halen emlakçılık yapanlar ise sınava tabi tutulacak. Her şey kayıt altına alınacak. Emlakçı sadece o bölgenin Tapu Kadastro Müdürlüğü'yle çalışabilecek. Emlak müşavirleri evlerin değerini belirleyeceğinden kimse evini değerinin üstünde satamayacak" dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz