maritbet girişmaritbet
Jones Lang LaSalle gayrimenkul şeffaflık endeksini açıkladı!

Jones Lang LaSalle gayrimenkul şeffaflık endeksini açıkladı!

Jones Lang LaSalle’a göre, Küresel Gayrimenkul Pazarının Şeffaflığı, Yatırımcılara ve Gayrimenkul kullanıcılarına yardımcı olacak şekilde artıyor

Jones Lang LaSalle'a göre, Küresel Gayrimenkul Pazarının Şeffaflığı, Yatırımcılara ve Gayrimenkul kullanıcılarına yardımcı olacak şekilde artıyor

Amerika BirleşikDevletleri, İngiltere ve Avustralyaen şeffaf gayrimenkul pazarları; Türkiye'nin başını çektiği MIST (Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye), en fazla iyileşmenin görüldüğü pazarlar, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika ise iyileşmenin en yavaş olduğu pazarlar.

Endekse göre Türkiye, 97 ülke arasında yarı şeffaf bir ülke olarak 31. sırada yer alıyor.

Jones Lang LaSalle ve LaSalle Investment Management (NYSE: JLL) tarafından iki yılda bir tekrarlanan Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi sonuçları açıklandı. 2012 Global Real Estate Transparency Index (Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi) sonuçlarına göre, toparlanma sürecine giren gayrimenkul pazarları, 2008 ve 2009 yıllarında yaşanan mali kriz ve buna bağlı durgunluk sonrasında, şeffaflık konusunda kayda değer iyileşmelerin görüldüğü hızlı bir ivme içerisinde gözüküyor. Endeks, pazarların yaklaşık yüzde doksanının, temel Pazar verilerindeki iyileşmeler ve performans ölçümlerinin yanısıra, kayıtlı araçların yönetiminde sağlanan iyileştirmelerle birlikte son iki yıl içerisinde gayrimenkul şeffaflığı konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini ortaya koyuyor. 

Dünya çapında 97 gayrimenkul pazarının şeffaflığının birbirinden farklı 83 faktör bazında değerlendirilmek suretiyle hesaplandığı bir Jones Lang LaSalle araştırması olan 2012 Global Real Estate Transparency Index (Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi), yatırımcılara ve kurumsal kullanıcılara küresel pazarlarda işlem yapma, satın alma ve operasyonlarda bulunma konularında rehberlik edecek son derece önemli veriler ve analizler içeriyor. Endeks ayrıca, şeffaflığın iyileştirilmesini isteyen hükümetlere ve diğer sektö kurumlarına da yardımcı oluyor.

Raporda yer alan başlıca bulgular;

•             Amerika Birleşik Devletleri, 2012 yılında dünyanın en şeffaf gayrimenkul pazarı seviyesine yükselmiştir. ABD'yi, İngiltere ve Avusturalya yakından takip etmektedir. ‘Yüksek Derecede Şeffaf' ülkeler kategorisine giren diğer ülkeler Hollanda, Yeni Zelanda, Kanada, Fransa, Finlandiya, İsveç ve İsviçre'dir.

•             Endeks, MIST'in (Meksika, Endonezya, GüneyKore ve Türkiye) büyüyen pazarların yükselişini bir kere daha teyit ediyor. Türkiye, şeffaflığın iyileştirildiği ülkeler arasında yine başı çekiyor.

•             Bölgesel olarak şeffaflık konusunda en güçlü iyileşmeyi Latin Amerika'nın gerçekleştirdiği görülüyor. Brezilya'nın 1. kademe şehirleri, şeffaflığın iyileştirilmesi konusunda dünyada ikinci sıraya yükselerek ‘Şeffaf' kategorisine girmiş durumda. Meksika ise (gelişme açısından) küresel ölçekte üçüncü sırada yer alıyor.

•             Şeffaflık açısından BatıAvrupa ve bazı öndegelen Orta Avrupa pazarları arasındak ifark, kilit rol oynayan CEE pazarlarının da oyuna dahil olmasıyla önemli ölçüde azalmıştır. Örneğin, şeffaflık konusunda bazı Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslanmaya başlayan Polonya, bazı yatırımcılar tarafından ‘çekirdek' pazarlardan biri olarak değerlendiriliyor.

•             Gayrimenkul sürdürülebilirliği, açısından en şeffaf pazarlar olan İngiltere, Avusturalya ve Fransa ile çevresel sürdürülebilirlik, önemli bir şeffaflık faktörü olarak ortaya çıkmıştır. Binaların enerji verimlilik sistemleri konusunda önemli bir geçmişe sahip olan İngiltere, dünyanın ilk Yeşil Bina derecelendirme sistemini uygulamaya koymuştur. Avustralya ise, yeni çevre yasaları, yönetmelikleri ve teşvikleri konusunda bir deneme sürecindedir.

Jones Lang LaSalle'ın bağımsız fon yönetim organı olan LaSalle Yatırım Yönetimi (Investment Management) Küresel Strateji Başkanı Jacques Gordon, endeksle ilgili, “Dünya ekonomisi hala toparlanma aşamasındayken, 2012 Endeksi, gayrimenkul yatırımcılarının ve kurumsal kullanıcıların faaliyetlerini daha geniş pazarlara yaydığını göstermektedir. Sınır ötesi bu faaliyetler, pazarların uluslararası rekabete daha fazla açılması ve gayrimenkul sektörlerinin küresel anlamda en iyi uygulamalara kucak açmasıyla birlikte, büyümede ve gelişmekte olan ekonomilerde şeffaflığın süratle iyileştirilmesini teşvik etmektedir,” açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye JLL'ye göre şeffaf ülkeler arasında!
  • 27.06.2012 17:39

Türkiye JLL'ye göre şeffaf ülkeler arasında!

Uluslararası emlak hizmetleri kuruluşu Jones Lang Lasalle (JLL) ‘2012 Küresel Em ...

Jones Lang LaSalle gayrimenkul şeffaflık endeksini açıkladı!
  • 27.06.2012 10:23

Jones Lang LaSalle gayrimenkul şeffaflık endeksini açıkladı!

Jones Lang LaSalle’a göre, Küresel Gayrimenkul Pazarının Şeffaflığı, Yatırımcıla ...