maritbet girişmaritbet
İZTO ve İTO kentsel dönüşüme destek veriyor!

İZTO ve İTO kentsel dönüşüme destek veriyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen ile bir araya gelen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İTO'nun inşaatçı üyeleri kentsel dönüşüm sürecinde rollerinin belirlenmesini istediler ve bu dönüşüme katkı koymak istediklerini ifade etti

 

Gürgen, İTO üyelerine, "Bu dönüşüm 4 koldan yapılacak. Bakanlık, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve siz yani, özel sektör. Onun için beklemeyin, başlaym, Riskli Yapı Tespit Lisansı almak için başvurun" dedi. Gürgen, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm planlarından Karabağlar, Torbayı, Bayındır ve Gaziemir ile ilgili olanların Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini belirterek, Resmi Gazete'de yayınlanmasının an meselesi olduğunu söyledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ile İZTO'nun inşaat ile ilgili meslek komitelerine mensup meclis ve meslek komitesi üyelerinden oluşan 13 kişilik heyet Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen'i ziyaret etti. 
 
Genel Müdürlük bürokratlarının da katıldığı toplantıda Oda olarak İzmir için büyük önem taşıyan kentsel dönüşüm konusunu yakından takip ettiklerini belirten Demirtaş, "Ada bazında yapılaşma problemi var, ancak altyapı olmadan olmuyor. Sayın Bakan ile birlikte işler yoluna girdi. Ulaştırma, Şehircilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Erdoğan Bayraktar'ı geçtiğimiz aylarda İzmir'de düzenlediğimiz helikopter ile İzmir'in üzerinde gezdirdik. İzmir'in ne kadar perişan bir durumda olduğunu kendi gözleriyle gördü ve kentsel dönüşüme İzmir'den başlamak gerekir dedi" dedi. 
 
'ARSA ÜRETİN BİZE VERİN' 
 
İZTO bünyesinde inşaat sektörüyle ilgili alanlarda kayıtlı 13 bin üyenin bulunduğunu belirten Demirtaş, "İnşaat sektörü en az 50 sektörü yakından ilgilendiriyor. Bu kentsel dönüşüm projesi aynı zamanda İzmir'i zirveye taşıyacak ekonomik bir hareketi de sağlayacaktır. Beton işi yapandan, zemin işi yapana kadar tüm sektör bu projeden fayda görecektir. Şu anda burada bulunan meclis üyelerimiz inşaat sektörünün temsilcileri. İzmir'i yeniden inşa edecek olan onlar. TOKİ ile işbirliği halinde iş yapmak istiyoruz. İnşaat mühendislerinden, projecilere ve alt yapıcılara kadar biz rolümüzü doğru oynamak istiyoruz. Bu sürecin içinde nasıl yer alacağız? Bize nasıl bir rol düşüyor? Bunu ilk elden sizden öğrenmeye geldik" diye konuştu. TOKİ'nin İzmir'de yoğun olarak konut yapmasını istemediklerini belirten Demirtaş, bunun yerine arsa üretilmesini ve bu arsaların üzerine İZTO üyeleri tarafından yapılacak olan inşaatlar ile kentsel dönüşümün sağlanmasını istediklerini söyledi. Demirtaş, "Arsa üretin bize verin. Üyelerimizin kentsel dönüşümü sağlayacak her türlü birikimi var" dedi. 
 
'İZMİR'DE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR' 
 
Gene Müdür Vedad Gürgen ise İzmir'de kentsel dönüşüm alanında yapılacak çok fazla iş olduğunu belirterek, "İzmir doğal güzelliklerine, avantajlarına rağmen görüntü olarak çok kötü. Gecekonduları gördük, içimiz kanadı" dedi. Bakanlık ye İzmir'deki il müdürlüğünün aktif olarak İzmir'e ilişkin projeler üretmek adına çalıştığını belirten Gürgen, "Elbette İzmir Büyükşehir Belediyesi de aktif olarak rol oynayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm için hazırladığı 9 bölge planından Karabağlar - Uzundere, Torbalı - Çaybaşı, Bayındır - Necati Uza Hatay - Yenice ve Gaziemir Aktepe - Enes ile ilgili planlar Bakanımız tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu'na gönderüdi. Resmi Gazete'de yayınlanması eli kulağındadır" dedi. 
 
RİSKLİ YAPI TESPİT TUTANAĞI 
 
Kentsel dönüşüm için Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra ilçe belediyelerinin de kendi dönüşüm projelerini hazırlayarak bakanlığa sunabileceğini belirten Gürgen, "Daha önce de proje hazırlamak isteyen ilçe belediyeleri vardı onların projelerini de bekliyoruz. Bu dönüşüm 4 elden yapılacak. Bakanlık, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve siz. Onun için beklemeyin hemen başlayın, şu anda yönetmelikler yapılıyor beklemenize gerek yok her konuda Bakanlığımız önünüzü açacaktır" dedi. İki alanda dönüşüm olacağını, bunların afet alanlarındaki kentsel dönüşüm ve gecekondu alanlarındaki dönüşü olduğunu kaydeden Gürgen, şöyle konuştu: "Gecekondu alanlarındaki dönüşümünde vatandaşı ikna ederek özel girişim veya kooperatifle belediyelerin, il müdürlüklerin desteğinde hemen dönüşüm başlayabilir. Mühendislik meslek grubu üyeleriniz Riskli Yapı Tespit Lisansı almak için başvuru yapsın. Çünkü riskli yapıların tespiti üniversiteler, belediyeler tarafından yapılabileceği gibi mühendislik büroları tarafından da yapılacak. Yönetmelik yok ama geçici genelge var. 2 inşaat mühendisi, 1 jeolog varsa, teknik ve mali kriterler de uyuyorsa üyeleriniz olan bürolar Riskli Yapı Tespit Lisansı alabilecekler." Gürgen, kentsel dönüşümün için merkezi hükümetin, belediyelerin, vatandaşın kısacası herkesin elini taşın altına koyup, fedakarlık yapması gerektiğini söyledi. Dönüşümün herkes için bir maliyeti olabileceği gibi yaratacağı bir katma değer de olduğunu belirten Gürgen, "2B gelirleri kentsel dönüşüm için cansuyudur. Ardından ise yaratılacak olan rant kentsel dönüşüm sürecinde ana taşıyıcı unsur olacak, sistem kendi içinde dönecek. Ama bu bir İmar Affi kanunu değil, bunu böyle anlayanlar var herkes doğru anlasın. Diğer yandan vatandaşlara hem kredi vererek hem de bankalardan aldıkları kredilere faiz desteği vererek de yardımcı olacağız" dedi. 
 
Gürgen önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün başlayacağı 5 ilde toplantılar yapacakları, izmir'de de ilgili tüm aktörlerin katılımıyla kentsel dönüşümle ilgili bir toplantı yapacaklarını belirtirken, Demirtaş'm İTO üyelerinin de katılımıyla benzer bir toplantı yapılması önerisi üzerine, Genel Müdür Gürgen ve takımı ile İTO'nun çok geniş olan inşaatçı üyelerini bir araya getirecek ikinci bir toplantı daha yapılması kararlaştırıldı. Demirtaş, toplantının çok yararlı olduğunu belirterek, "Burada aldığımız bilgiler doğrultusunda, hemen önümüzdeki hafta üvelerimizle bir araya gelerek yol haritamızı belirleyeceğiz" dedi. 
 
Ege de Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...