maritbet girişmaritbet
İZODER: "Enerji Kimlik Belgesi alın alım satımda sorulacak"

İZODER: "Enerji Kimlik Belgesi alın alım satımda sorulacak"

Konutlar için 1 Ocak 2011’den itibaren zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi, konut alım satım ve kiralanması aşamalarında da önem taşıyor

Konutlar için 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi, konut alım satım ve kiralanması aşamalarında da önem taşıyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Enerji Kimlik Belgesi yazılımı olan BEP-TR programının hazırlanmasını koordine eden İZODER'in Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, “Çok kısa bir sürede hazırlanan BEP-TR yazılımı, Türkiye ve AB ülkeleri için ilk ve örnek bir uygulama” dedi. Vatandaşların alacakları konutun enerji giderleri, yıllık maliyetleri gibi birçok bilgiye kimlik sayesinde ulaşabileceklerini vurgulayan Sedat Arıman, “Mevcut binalar için ise vatandaşların, 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgelerini almaları gerekecek. Eğer Enerji Kimlik Belgeniz yoksa bir an önce almak için harekete geçin. Çünkü, konut alım satım ve kiralanması aşamalarında bu belge zorunlu hale geldi” diye konuştu.

A'dan G'ye sınıflandırma

Programda binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımının hesaplanacağını anlatan Sedat Arıman, şunları söyledi: “Binaya uygun enerji kimlik belgesini üretilecek. A'dan G'ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı ifade edecek. Mevzuatlara uygun olarak yalıtılan binaların D sınıfının üst sınırında Enerji Kimlik Belgesine sahip olmaları hedefleniyor. Yani yeni yapılacak binaların mevzuatlarca tanımlanmış ısı yalıtım kurallarına uygun olarak inşa edilmesi zorunlu olduğundan binaların ısıtma için enerji sınıfları en az D olacak. Enerji sınıfını iyileştirmek isteyen yatırımcılar doğal olarak yönetmeliğin tanımladığı asgari yalıtım kalınlıklarının üzerine çıkacak.”

Isı yalıtım malzemeleri başta olmak üzere enerji verimliliği sağlayan ürünlerin öneminin ve kullanım miktarlarının artacağını ifade eden Sedat Arıman, şöyle konuştu: “Benzer bir şekilde yenilenebilir enerjiden faydalanan mimari tasarım ve sistemlere yönelik talepler de artacak. Bu bağlamda oluşan talepleri karşılamak amacıyla, inşaat sektöründe üretilen ürün yelpazesini enerji verimliliği ve çevre boyutu ile genişletilmesi veya yenilenmesi ihtiyacını beraberinde getirecektir.” Sedat Arıman, binasına iyileştirme yapmak isteyenlere de Şekerbank ile İZODER'in ortaklaşa yürüttüğü EkoKredi Yalıtım adıyla sunulan 12 ay vadeyle sıfır faiz oranı ve 48 aya varan taksit ve değişen faiz oranı seçeneklerini hatırlattı. Yeni binaların yapımında da artık müteahhitler Şekerbank'ın kredi olanaklarından faydalanabilecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz