maritbet girişmaritbet
İznik'in tarihi surlarında çalışmalar başladı

İznik'in tarihi surlarında çalışmalar başladı

4970 metre uzunluğunda 114 burçu, 4 ana kapısı, 12 tali kapısı bulunan İznik surlarının temizlik çalışmaları İznik Sahilinde başladı.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Garnizon Komutanı Fırat Toprak, Belediye Başkanı Osman Sargın, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hıştıroğlu, Müze Müdürü Haydar Kalsen Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve Müze Müdürlüğü denetiminde devam eden temizlik çalışmalarını yerinde incelediler.

Başkan Sargın burada yaptığı konuşmada "Bu gün itibaren startını verdiğimiz takriben 2500 yıllık geçmişi bulunan İznik surlarının temizlik ve restorasyon çalışmaları başlamış durumda . M.Ö 320 -325 yıllarda Bitinya döneminde temeli atılıp Roma, Bizans dönemlerinde inşa edilen ve günümüze kadar bir çok kez restorasyon gören İznik surları artık hayat bulmaya başladı. İnşallah çok kısa bir dönemde Büyükşehir Belediyemizin, İznik Kaymakamlığımızın, İznik Müze Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları neticesinde İznik surları yaşanabilir alanlar haline gelecek.Biz surların hayat bulmasından yanayız. Surlar hayat bulursa yaşamaları ömürleri daha uzun olur. Gelecek nesillere , gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir şekilde bırakmış oluruz . Bu surların temizliğinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum .Bizim olmasa olmazımız  takriben 4970 m uzunluğunda iki sur arasında meydanlarımız var bu meydanlarda zaman içerisinde yürüyüş yolları , bisiklet yollarına dönüştürülüp yaşam alanları oluşturulacak . Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.  

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise yaptığı açıklamada "Evet değerli arkadaşları, gerçekten birçok medeniyete tanıklık etmiş İznik surlarının önündeyiz .Bu surlar yaklaşık 5 km uzunluğunda 2000-2500 yıldır birçok medeniyete tarih boyunca  tanıklık etmiş ve günümüzde çok büyük bir yüzdesi , büyük bir bölümü hala ayakta duruyor vaziyette tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. Diğer sahip olduğumuz Tarih ve kültür varlıkları gibi bu surların önemi gerçekten çok büyük .Tabi bu surların yeniden hayat bulması konusunda yeniden çalışmalara bir yerden  başlamak gerekiyordu. Lefke kapının restorasyonu Kültür Bakanlığımızın himayesinde yapılan ihaleler çerçevesinde bu günlerde bitecek ve teslim alınarak ziyarete de açık hale getirilecek.Diğer iki sur arası ile ilgili İstanbul kapı ve Yenişehir kapı ile ilgili de yine Kültür Bakanlığımız ve Büyükşehir  Belediye Başkanlığımızın arasındaki protokoller çerçevesinde sondaj kazıları yapıldı. Ve yine kurulun almış olduğu kararlar kapsamında ve az öncede öğrenmiş olduk İstanbul kapının  projesi de onaylandı . Yakın bir zaman da inşallah o konuda da çalışmalar başlayacak" dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İznik'ten Cittaslow adımı!
  • 25.08.2021 15:36

İznik'ten Cittaslow adımı!

Merkezi İtalya’da bulunan Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) Ağına üyelik d ...

İznik'de belediyeden konteyner uyarısı
  • 30.06.2020 10:55

İznik'de belediyeden konteyner uyarısı

Bursa'nın tarihi İznik ilçesinde korona virüsten korunmak isteyenler bahçelere p ...

İznik'te Millet Camisi inşaatı hızla devam ediyor!
  • 02.02.2019 11:13

İznik'te Millet Camisi inşaatı hızla devam ediyor!

Selçuk Mahallesi’nde 2 bin 500 metrekarelik alana inşa edilen caminin 350 metrek ...

İznik’e 36 milyon liralık ulaşım yatırımı yapıldı
  • 12.06.2017 12:45

İznik’e 36 milyon liralık ulaşım yatırımı yapıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe İznik’e yapılan yatırımların 36 m ...

İznik'in tarihi surlarında çalışmalar başladı
  • 03.09.2016 17:14

İznik'in tarihi surlarında çalışmalar başladı

4970 metre uzunluğunda 114 burçu, 4 ana kapısı, 12 tali kapısı bulunan İznik su ...

İznik’teki 1 milyon liralık tarla alıcısını bekliyor...
  • 13.08.2014 12:00

İznik’teki 1 milyon liralık tarla alıcısını bekliyor...

Bursa İznik’te yer alan tarla ve üzerindeki depo ve buzhane satışa sunuldu ...