maritbet girişmaritbet
İzmir'in gayrimenkul geleceğini hangi bölgeler şekillendiriyor?

İzmir'in gayrimenkul geleceğini hangi bölgeler şekillendiriyor?

Ülke genelindeki gayrimenkul yatırımcılarına çeşitli imkânlar sunan İzmir’de son dönemde başlayan kentsel dönüşüm projelerinin de etkisiyle, sektörde canlılık yaşanacağı düşünülüyor. Kent genelinde konut, ofis, AVM, turizm ve sanayi kollarında birçok farklı kullanımda gelişimini sürdüren sektörlerde farklı dinamiklerin gayrimenkul tercihlerini etkilediği görülüyor

Ege bölgesinin en büyük metropolü olan İzmir, ofis, rezidans, home ofis, avm, ihtiyaçlarını Yeni Kent Merkezi olarak adlandırılan Alsancak Liman Arkası, Bayraklı Salhane ve Turan bölgesinde çözümlemeyi planlıyor. Megapol Towers, Kavuklar Bayraklı Tower bölgede ilk yaşamın başladığı projelerdir. Bu projeleri takiben, Aralık 2013'te teslimlerinin gerçekleşmesi planlanan Folkart Towers, Egeperla projeleri bulunuyor. Yeni kent merkezi sadece yerli yatırımcının değil, yabancı yatırımcının da dikkatini çekiyor. Özellikle Ocak ayında Brookings Enstütüsü tarafından dünyanın en hızlı büyüyen metropolleri arasında gösterilmesinden dolayı İzmir, ekonomik krizin en etkili olduğu Avrupa ülkesi olan Yunanistan kaynaklı firmalar ve yatırımcılar başta olmak üzere yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor. 

Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere ülkemizde bulunan metropollerde fizibilite çalışmaları gerçekleştirdikleri biliniyor. Bu fizibilite çalışmalarında İstanbul ve Ankara'ya oranla kent merkezinde yer alan nitelikli arsa rezervi ve arsa fiyatlarındaki uygunluk yabancı yatırımcının dikkatini İzmir'e yöneltti. Yabancı ve yerli yatırımcıların, Yeni Kent Merkezi'nden arsa sahibi olma istekleri bölgedeki arsa fiyatlarını ortalama %30-40 oranında arttırdı. Bölgeye talebin fazla olması ve bölgede nitelikli karma projelerin bulunmasından dolayı bölgenin yatırım potansiyelinin artacağı öngörülüyor. 

İzmir'deki konut sektörü, Nisan ayı itibarıyla değerlendirildiğinde, beş büyük şehir genelinde gerçekleşen % 10'luk gelişmenin üzerine çıkarak %11 seviyelerine ulaştı. İzmir genelinde konut satışlarında amortisman süresi 17 yıldır. İzmir içerisinde amortisman süresi en kısa ilçeler 13 yıllık amortisman süresiyle Konak, 16 yıllık amaortisman süresiyle Karşıyaka ilçeleridir. Nisan ayı itibarıyla yatırımcısına en çok kazandıran ilçe emlak fiyatlarındaki  % 3,9'luk artış ile Narlıdere ilçesi oldu.

Öte yandan şehir merkezinde ve merkeze bağlı ilçelerde arsa rezervinin azalması ve dolayısıyla arsa ve konut fiyatlarının yükselmesi, kuzeyde Mavişehir bölgesini takiben yapılan altyapı ve ulaşım yatırımlarının artmasıyla Ulukent; Menemen bölgesinin doğuda yeni kent merkezine yakın olmasından kaynaklanan etkiyle Bayraklı ve Bornova; güneyde çevre yolunun sağladığı ulaşım rahatlığının etkisiyle Balçova ve Narlıdere İzmir'in genişleme alanını oluşturuyor. Menemen bölgesi, çok katlı bloklardan oluşan siteler, çevreci yaklaşımı ile dikkat çeken konut projeleri ve bahçeli konut projeleri ile özellikle orta gelir grubunun bahçeli, müstakil, nitelikli konut ihtiyacını merkez ilçelerdeki konut fiyatlarına yakın fiyatlarla karşılıyor. Narlıdere bölgesi topoğrafik yapısı sebebiyle çevre yoluna cepheli açık deniz manzaralı kısmında nitelikli site tarzı yapılaşma ile lüks konut ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte merkez ilçelerde ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların ekonomiye kazandırılmasına başlanarak; sektörel anlamda bir hareketlilik meydana geldi. 

İstanbul ve Ankara illerine göre, yapılaşmanın son 5 yılda hızlanmaya başladığı İzmir'de konut sektörü açısından büyük potansiyeller sunuluyor. Hem il sakinleri hem de İstanbul, Ankara ve yurtdışından yatırımları çekmekte olan İzmir, son dönemde A plus konut yerleşimleri açısından yeni projelere imza atıyor. Nitelikli konut stoğuna gün geçtikçe yenilerini ekleyen İzmir'de en yoğun yerleşim, Çeşme yarımadasına yakınlığı sebebiyle Narlıdere ve Güzelbahçe; yerleşik düzeni, sosyal donatılara yakınlığı sebebiyle Mavişehir; körfezin kuzeyinde yeni ve kaliteli projeleriyle yükselen Menemen; Yeni Kent Merkezi alanı ve kentsel dönüşüm fırsatlarıyla yüksek yapılaşma hakları sağlayan Bayraklı ilçesi dikkatleri üzerine çekiyor. 

İzmir'de konut tercihini etkileyen faktörler incelendiğinde 3 farklı kategorinin ortaya çıktığı görülüyor. 1. kategoride kent merkezinin hareketliliğinden uzakta bunun yanında sosyal donatılardan ödün vermeyen, üst kalite konut alıcısının tercih ettiği Narlıdere ve Mavişehir ilçelerinin popülerliğinden bir şey kaybetmediği görülüyor. 2. kategoride kent merkezinin çeperinde, çevresi henüz yapılaşmamış, alternatif kullanımlar ve özgün mimari projeleri tercih eden alıcıların Menemen, Urla ilçelerinde talebi artarak devam ediyor. 3. kategoride ise kent merkezinden uzaklaşmayı tercih etmeyen ofis ve AVM gibi karma kullanımların bir arada barındıran çok katlı projelerin bulunduğu Bayraklı ve Alsancak ilçesi içerisindeki projeleri gayrimenkul sektörüne İzmir'de yeni bir soluk getirdi. 

İl genelinde tercih edilen konut tipleri, bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Bayraklı ve Alsancak ilçesinin bir kısmının bulunduğu Yeni Kent Merkezi alanındaki rezidans projelerinde ağırlıklı olarak 1+1 ve 2+1 dairelere göre projelendirme yapıldığı dikkat çekiyor. Mavişehir bölgesinde daha çok, kullanım alanı büyük 3+1 ve 4+1, üst kalitede işçiliğe sahip meskenler tercih ediliyor. Çeşme'ye yakınlığıyla öne çıkan Güzelbahçe'de ise daha çok müstakil villa tipi yapılaşmaların yoğunlukla tercih edildiği görülüyor. Narlıdere ilçesinde yer alan yeni A plus konut projelerinde ise genelde 4+1 daireler ve sosyal olanakları yüksek siteler tercih ediliyor. 

İzmir genelinde turizm sektöründe büyük gelişmeler kaydeden Çeşme ve Alaçatı, yerli ve yabancı turistin dikkatlerini üzerine çekiyor. Bu artan talebe karşılık Alaçatı'da çevreye uyumlu, büyüklük olarak küçük, özgün mimari tasarımlar barındıran otel ve butik oteller tercih edilirken, Çeşme'nin geri kalan bölgelerinde daha büyük ölçekli, Tatil Köyü tarzındaki turizm tesisilerinin hem yatırımcılar hem de kullanıcılar tarafından tercih edildiği görülüyor.

Ege bölgesi denilince sanayi üretiminde ilk akla gelen şehir olan İzmir sınırları içerisinde öne çıkan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), Aliağa Organize sanayi Bölgesi(ALOSBİ), Çiğli Atatürk Organize sanayi Bölgesi (İAOSB), Torbalı Organize Sanayi, Aliağa Organize Sanayi bölgesi ve Ege Serbest Bölgesi yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Son dönemdeki gelişmeler dikkate alındığında büyük ölçekte üretim yapan yatırımcıların vergi muafiyetleri ve havaalanına yakınlığı sebebiyle Gaziemir'de konumlu Ege Serbest Bölgesi'ni tercih ettiği, daha küçük ölçekte üretim yapan firmaların ise bir diğer yoğun sanayi yapılaşmasının görüldüğü Manisa iline yakın konumlu olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'ni sıklıkla tercih edildiği görülüyor. İzmir genelinde sanayi yatırımlarında öncelikli tercih, Organize Sanayi Bölgeleri olmakla birlikte, yatırımcı firma kendi sektöründeki benzer firmaların yoğunlaştığı bölgeleri tercih ediyor. (Örn; Tarımsal Üretim-KOSBİ, Metal-Çelik Üretim ve İşleme-Ege Serbest Bölgesi, Kimyasal Madde İşleme- Aliağa Organize Sanayi vb.) Sanayi üretiminde yüzölçümü büyük olan arsalar üzerinde, getirisi yüksek üretimler gerçekleştirilmesi sebebiyle metrekare birim değerinin, alan büyüklüğüyle doğru orantılı arttığı görülüyor.

Son yıllarda İstanbul'da olduğu gibi İzmir'de de rezidansların alışveriş merkezi ve ofisle birlikte servis edildiği projelerin hız kazandığı görülüyor. Rezidanslarda ortalama olarak toplam alanın %5 ile %10 arasında değişen kısmı penthouse tabir edilen geniş dairelerden, geriye kalan alan ise daha çok 1 oda 1 salon ya da 2 oda, 1 salon ve toplam alanı 80-100 m²'yi geçmeyen dairelerden oluşuyor. İzmir, "Yeni Kent Merkezi" ile ilgili imar planlarının onaylanması ile beraber gayrimenkul sektörü açısından öncelikli yatırım alanları olarak dikkat çeken bir bölge olarak öne çıktı. Yeni kent merkezi olmak üzere İzmir'in genelinde ön görülen gayrimenkul projeleriyle kente milyar doların üzerinde yatırım yapılacağı ön görülüyor.

İzmir'in dev inşaat şirketlerinin yanı sıra ulusal ve yabancı birçok firma da bölgede yatırım planları yapıyor. Bölgede, Folkart, Kavuklar ve Megapol, ilk yatırım yapan şirketler arasındadır. Megapol Tower inşası tamamlanmış olup, Folkart inşa aşamasındadır. Kavuklar tarafından yatırımı yapılan Bayraklı Tower 2013 yılı Mart ayı itibariyle tamamlandı. Kavuklar ayrıca otogar bölgesinde Alışveriş Merkezi ve 550 konuttan oluşan projesine de yılın son çeyreğinde başlamayı planlıyor. Mimari çizimlerini Amerikalı Hok firması yapacak olan AVM 48.927 m2 kiralanabilir alana sahip olacak. Otogar bölgesinde yapılması planlanan AVM+Rezidans projesine göre; bodrum katlar otopark ve mekanik kullanımlı, zemin kat, 1. kat, 2. kat,3 kat AVM kullanımlı, 4 ile 39'uncu katlar arası her katta 16 adet rezidans olmak üzere toplam 544 adet rezidans ve teknik hacim kullanımlıdır. Küçükbay Grubu, liman civarındaki eski Başarı Koleji'nin ve tütün depolarının bulunduğu 44 bin metrekarelik arsasında prestijli bir iş merkezi yatırımı yapmak istediklerini, bu konuda fark yaratacak bir proje arayışında olduklarını belirtmiş olup, 2013 yılı sonuna doğru temel atabileceklerini bildirdi. Topuz Yapı, 2013 yılında hayata geçirdikleri 800 konutluk projelerini belirterek, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova ve Yeşilova'daki farklı projeleri için 40 milyon liralık yatırım yapacaklarını belirttiler. Yeni Kent Merkezi'nde de 30 katın üzerinde bir gökdelen inşa etmeyi planladıklarını belirten Topuz Yapı, projelerini hazırladıklarını, yer konusunu da çözdükten sonra yatırıma başlamayı planladıklarını belirtti. 

Yeni kent merkezinde bugüne kadar hayata geçirdiği 3 proje için 110 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Megapol Grubu, 2013 yılında ise yatırımlarına devam ederek farklı konseptlerde projeler ortaya koyuyor.  Yeni Kent Merkezi'nde 100 bin metrekare alanda alışveriş merkezi, işyerleri, lüks konutlardan oluşan bir proje planlayan Megapol grubu, projenin henüz temellerini atmamış olup, bu projede 1+1, 2+1, 3+1 konutların yer almasını planlıyor.

Folkart, Avrupa'nın en yüksek beşinci ikiz kulesi olan, 40'ar katlı, 200 m. yüksekliğinde ikiz kuleden oluşan ve tamamlandığında değeri 300 milyon dolar olacağı belirtilen Folkart Tower projesi için yatırımını sürdürüyor. Folkart, Bayraklı'daki Folkart Towers projesinde satışların yüzde 75'inin satışını ve yaklaşık 1. kule 30. kat, 2. kule 5. kat otopark katının da inşasını tamamlamış olup, inşaatı devam ediyor. Mevcut projenin 30 ayda tamamlanması planlanıyor. 80 metrekare ile 220 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip daireler 1+1, 2+1 ve 3+1 konseptiyle satışa sunuluyor.

Kavuklar İnşaat, Bayraklı Ankara Caddesi'nde 2011 Temmuz ayında yapımına başlanan ev –ofis konseptli Bayraklı Tower inşaatını 2013 yılının Mart ayı itibariyle tamamlamış bulunuyor. Bayraklı Tower'daki satışların yüzde 97'sinin tamamlandığı belirtildi. İzmir'in en yüksek yapılarından biri olan Bayraklı Tower, yüksekliği 100 metreyi aşan toplam 27 kattan oluşuyor. Türkiye İş Bankası'nın iştiraki olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Bayraklı'da AVM, konut ve home ofislerden oluşacak proje de 2013 yılında temel atmayı planlıyor. Yatırım değeri yaklaşık 150 milyon dolar olması planlanan Ege Perla projesinde, 25 ve 49 katlı iki kule olacağı belirtiliyor. Projenin konut ve home ofis bölümünde 16 farklı tipte 176 ünite planlanıyor. Proje şu anda kazı sürecinde olup, 2013 yılı içinde temellerinin atılması planlanıyor. 2012 yılı Eylül ayının 2. haftası satışa çıkan Egeperla'nın 2015 yılı içerisinde satışlarının tamamlaması bekleniyor. Satışların 2013 yılı Mart ayı itibariyle %45'i tamamlandı.

Mistral Yapı Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret A.Ş. de Sabah Gazetesi arkasındaki tır parkı alanına 300 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Projenin %70'inin iş merkezi, %30'unun ise residence olması planlanırken, projenin 2015 yılında hayata geçeceği belirtiliyor. Bayraklı Bölgesi'nde; Manhattan Projesi olarak nitelendirilen Yeni Kent Merkezi'nde ve Yeni Adliye Binası'nın karşısında konumlanacak olan Divan Rezidans İzmir'in tahmini yatırım maliyetinin 300 milyon TL olması bekleniyor. Divan Rezidans İzmir; 25.000 m2 konut, 40.000 m2 ofis alanına sahip iki kule ile 10.000 m2 kiralanabilir çarşıdan oluşuyor. Ofis kulesi 45 kat, konut kulesi 40 kat ve alışveriş merkezi ise 2 katlı sokak çarşısı olarak planlanıyor. Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezi de eski SEK Süt Fabrikası'nın bulunduğu alana konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan çok fonksiyonlu bir yapı kurmayı planlamakta olup, toplam yatırımın 250 milyon dolar olacağı düşünülüyor. Bayraklı Ankara Caddesi'nde kurulması planlanan projenin, yaklaşık 30.420 m2 arsa alanı üzerinde inşa edilmesi düşünülüyor. Proje içerisinde rezidence+ofis+AVM projesi geliştirmesi bekleniyor.

Sabancı Grubu'na ait GıdaSA bünyesinde faaliyet gösteren Bayraklı yeni kent merkezindeki Piyale Makarna Fabrikası'nın bulunduğu bölgede bir proje geliştireceği ancak konu ile ilgili güncel herhangi bir açıklamada bulunulmadığı belirtildi.

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, Yeni Kent Merkezi'ndeki 83 bin m²'lik Pamukyağı Kombinası arazisinde Tariş Tower projesini geliştirmeyi planlamakta olup, proje için Yenibir İnşaat Gayrimenkul Turizm ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile anlaştığını açıklandı. İnşaatına henüz başlanmayan projede, 2013 yılı içinde satışların başlayacağı belirtildi. Konu proje Otel, rezidans ve alışveriş merkezi olarak planlanmış olup, yaklaşık 3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Remzi Doğan, sahibi olduğu Yeni Kent merkezinde yer alan Altınbaşak Un Fabrikası'nın 10 bin metrekarelik arsasına 24 katlı iki gökdelen dikmeyi planlamakta olup, söz konusu inşaatla ilgili güncel bir bilgi ve gelişme bulunmuyor. Bayraklı bölgesinin bulunduğu yeni kent merkezi sınırlarındaki bölgenin son yıllarda öne çıkan büyük yatırımların da etkisiyle hızla gelişim gösterdiği bir gerçektir. Folkart Yapı, Türkiye'nin en büyük AVM kompleksini yapmayı planlıyor. Projeyi, bir alışveriş şehri olarak nitelendirip, 300 bin metrekare alanda inşa etmeyi planlıyor. 2012 yılında yatırıma başlanıp, 2016'da tamamlamayı planladıkları belirtildi. Yatırımın yaklaşık 500 milyon dolar olacağı düşünülüyor.

Megapol Grubu, Bayraklı'daki Yeni Kent Merkezi'nde 100 bin metrekare inşaat alanında 50 katlı proje yapmayı planlıyor. Proje, AVM, residence, otel ve ofislerden oluşan karma bir proje olarak planlandı. Megapol ayrıca, en büyük AVM konseptinde olmasını planladıkları bir diğer projenin ise yaklaşık 200 bin metrekare alanda 150 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir AVM projesi olacağını belirtildi. Megapol Tower'ın inşası 2013 yılı içinde tamamlandı.

Orjin Grup ile Doğuş Holding, ortak yatırım yapmayı planlayarak İstanbul İstinye Park'ı İzmir'e taşımayı planlıyor. Alışveriş merkezinin, Üçkuyular Pazaryeri'nden Vergi Dairesi'ne kadar olan üçgen içinde kurulması planlanmakta olup, inşaat maliyetinin 250 milyon dolar olacağı öngörülüyor. Çalışmaları başlamış olan pazar yerinde hala inşa başlamamış olup, düzenlemeleri yapılıyor. 

İzmir'in 3 büyük inşaat firması Surtaş, Doğan Metalurji ve Özgütaş, Forum Bornova'nın bitişiğinde yer alan araziyi 2006 yılında aldı.. Arsada planlanan proje inşaatına yaklaşık 2 yıl önce başlandı ve 8 ay içinde tamamlandı. Kids Mall Alışveriş Merkezi olarak adlandırılan AVM, yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırımla tamamlandı. Mağazaların kısa sürede hizmete girdi. 

Ayrıca DY Doğa Gayrimenkul Yatırım Ve Proje Geliştirme A.Ş. Mavişehir'de, butik otel ve AVM konseptinde yatırımını tamamladı. 22.400 m² arazi üzerinde kurulan, 25.571 m² kapalı inşaat alanının 20.000 m²'si kiralandı. 100 adet mağazanın bulunduğu AVM, 10.000 m2  otopark alanı bulunmakta olup, 2012 Ağustos ayında açıldı. 

1999 yılında açılan ilk AVM'nin ardından, İzmir'deki AVM sayısı 2010 yılında 2, 2011 yılında 2 ve 2012 yılında açılan 1 AVM ile birlikte 18'e ulaştı. Bu yıllar içinde İzmir'de açılan 2 AVM kapandı. İzmir, İstanbul ve Ankara'dan sonra en çok AVM'ye sahip ildir. 2012 yılı sonu itibari ile toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 418.945 m2'dir. 

Optimum AVM, Rönesans Yatırım A.Ş. tarafından Gaziemir'de yapılmış olan, toplam 135.000 m2 kapalı alanı ve 47.000 m2 kiralanabilir alanı bulunan, İzmir ilçesinin en büyük alışveriş merkezlerindendir. Yaklaşık 60.000.000 Euro yatırım değeri bulunan AVM'nin inşaatı 2010 yılında başlamış olup, 2012 yılının Mart ayında tamamlandı. İçinde 162 adet mağazası bulunan yapının, mağaza büyüklükleri 23 m2 ile 8.350 m2 arasında değişiyor. Yeni açılan bir alışveriş merkezi olmasına rağmen yıllık ziyaretçi sayısı yaklaşık 10.000.000 kişiyi buluyor. 

İzmir'de oteller genellikle Konak ilçesi ve civarında konumlanıyor. Bunun sebebi ise; şehir merkezi olarak, resmi kurum ve kuruluşların bu bölgede olması, özel firmaların müdürlükleri ile banka vb. kuruluşların bu merkezde yer alması ve ulaşım seçeneklerinin çeşitli olmasıdır. Turizm kenti olma yolunda ilerleyen İzmir'de 4 ve 5 yıldızlı otellerin ardından, konaklamada özel tasarlanmış butik otellerde yatırımcılar tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. İzmir'de gelişimini sürdüren kruvaziyer turizmi ve kongre turizmi yeni otel yatırımlarının artmasına sebep oluyor. Bu doğrultuda otel yatırımları için kent merkezi daha çok tercih edilmekte olup, mevcut potansiyel üzerinden gelişimin devam etmesi eğilimi var. İzmir'de otel sektörü, Konak, Çankaya, Basmane ilçelerinde gelişimini sürdürüyor. İzmir'de bulunan oteller, konumlandıkları bölgelere göre şehir merkezi ve civarında yer alan otellerle turizm çeşitliliğine bağlı olarak ilçelerde yer alan oteller olarak sınıflandırılabilir.

Yeni kent merkezinde yapılan oteller karma konseptli planlanmakta ve bu yönde projeler geliştiriliyor. Zorlu Grubu Alaçatı'daki mevcut potansiyelden faydalanarak Golf turizmine yönelmiş ve golf oteli kurmak için hazırlıklarına başladı. Çeşme'de turizm yatırımlarından vazgeçmediklerini vurgulayan Zorlu Grubu, en iyi projeyi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Çeşme'nin dünyanın en güzel tatil beldelerinden biri olduğunu belirterek jeotermal enerjisiyle termal kür merkezlerinin, golf tesislerinin ve 12 ay turist getirecek bir tesis kurma planlarının hala gündemde olduğunu belirtiyorlar. 

Parsan Group projelerinden İzmir Parsan Otel'inin halen inşaatı devam ediyor. 109 odalı olan yaklaşık 9.886 m² kapalı alana sahip otelin %99 ‘u tamamlanmış durumda. Akfen Holding'in 2010 yılı faaliyet raporunda belirttiği üzere, İzmir'de Vakıflar Genel Müdürülüğü tarafından 25.08.2010 tarihinde düzenlene ihaleyi kazandı. Konak ilçesi, Alsancak mevkinde bulunan arsa 49 yıllığına kiralandı. Arsa üzerinde 140 odalı İbis Otel projesi hayat geçirilmesi planlanıyor. Sevkon Gayrimenkul Geliştirme A.Ş'nin Mürselpaşa Bulvarı'nda önceleri İzmir'in en yüksek ikinci gökdeleni olarak başlayan ancak 6 yıllık dava süreçlerinde 8 kata dönüştürülen projenin 2014 yılında Ramada Hotel & Suites olarak açılması planlanıyor. Otelin 4 yıldız konseptinde, 35'i suit 217 odadan oluşacağı belirtildi.

Türkiye'deki zincir ve grup otellerden, Bakanlıktan belgeli 3.103 konaklama tesisinden 824'ü yerli ya da yabancı bir zincir/grup bünyesinde bulunuyor ve tesislerde 400 bin oda yer alıyor. Türkiye'deki işletme belgeli tesislerdeki oda kapasitesinin yüzde 58'i, yatak kapasitesinin yüzde 67'ı zincir/grup bünyesindeki tesislerde bulunuyor. Türkiye'nin turizmdeki temel dayanağı ve sektörün lokomotifi olan konaklama alanında pazar; yatırım, işletme ve yönetim noktalarında yerli firmaların elinde bulunuyor. Bir zincir ya da grup bünyesinde olan tesislerdeki 180 bin odanın yüzde 82'si yerli firma ve işletmelerin, yüzde 15'i yabancı, %3'ü yerli yabancı ortakların elinde bulunmakta olup, turizmin Anadolu'ya yayılması otelcilikte zincir ve grup oluşturma sürecini hızlanıyor.
 
İzmir'de genel olarak ofis ve iş merkezleri az sayıda olup, residanslar ofis olarak da kullanılıyor. İzmir'deki başlıca iş kuleleri My Plaza, Megapol Tower, Tepekule İş Merkezi, Sunucu İş Merkezi, Salhane İş Merkezi ve Heris Tower'dır. Ortalama %90 ‘nın dolu olduğu iş merkezlerinin, yeni kent merkezinde yoğunlaştığı görülüyor.

2009 yılı son çeyreği ve 2010 yılı başları ile birlikte, yatırımcı firmalar İzmir ilinde yer alan mevcut yapı stoğundan farklı olarak nitelikli, kaliteli, site özelliklli, sosyal donatı alanı, yeşil alanı ve otopark alanına sahip projeler üretmeye ve satışa sunmaya başladı. Söz konusu projeler düşük, orta ve yüksek gelir grubu alım gücü ve ihtiyacına hitap edecek çeşitlilik sunuldu. Günümüze kadar gelen süre içersinde şehir merkezinde ağırlıklı olarak Konak-Bayraklı-Bornova-Karşıyaka-Çiğli-Menemen-Balçova-Narlıdere-Gaziemir bölgelerinde çok katlı Residance, Ofis, Konut-Site ve AVM projeleri hayata geçirildi. Projelerin bir bölümü tamamlanmış, bir bölümü tamamlanma aşamasında, bir bölümü ise proje aşamasında yer alıyor.

Değişen yapılaşmayla birlikte emlak piyasasında el değiştirme oranında artışlar meydana gelerek eski yapılardan yeni yapılara geçiş sürecini başlattı. Buna bağlı olarak ikinci el sektöründe de alım satım oranında artışlar oldu.

Nitelikli ve rezidans özelliklere sahip yapılara, yerli halk haricinde il dışından da talepler gerçekleşiyor, özellikle İstanbul'da ikamet eden nüfusun İzmir ilinde gayrimenkul yatırımına ağırlık verdiği görülüyor.

2009 yılından itibaren kentte oluşan yeni ve nitelikli yapılaşmayla konut satışlarında ve değerlerinde artışlar olduğu gözlemleniyor. Yeni projlere, yerli halk haricinde il dışı ve yurt dışından nitelikli konut ve özellikle residence projelerine taleplerde artışlar bulunuyor. 2013 yılında faiz oranlarının da düşmesiyle birlikte konut alımlarında kısmi olarak artış gözlemleniyor. Yılsonuna kadar gayrimenkul piyasasındaki hareketliliğin devam edeceği ön görülüyor.  

Orta ve uzun vadede ise İzmir'in gelişimine etki edecek ve yön verecek olan önemli projeler bulunuyor:

Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı: Kuzey Ege Çandarlı Limanı ülkemizin denizcilik sektöründe yapmış olduğu en büyük yatırımlardan bir tanesidir. İlk etabının 2013 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanlanıyor.  Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi tamamlandığında konu liman dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak.  
İzmir – İstanbul Otoyolu: İstanbul-İzmir arasını 3,5 saatte kat edilmesini sağlayacak projenin Avrupa'da en büyük, dünyada devam eden ikinci en büyük altyapı projesi olduğu belirtiliyor. Söz konusu projenin öncelikli hedefinin 2015 yılına kadar İstanbul-Bursa güzergâhının bitirilmesi olduğu belirtilmiş olup, projenin devamının tamamlanma öngörüsü yapılmadı. 
Kemalpaşa Lojistik Köyü: Demiryolu bağlantısı ile Kemalpaşa, Turgutlu, Manisa, Torbalı, Aydın, Denizli'deki organize sanayi bölgelerine, karayolu ve otoban bağlantısı ile İstanbul ve Ankara'ya bağlanacak olan Kemalpaşa Lojistik Köyü'nün temel atma ve kamulaştırma çalışmaları tamamlanmış olup, 2015 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Bayraklı Şehir Hastanesi: Proje Ege Bölgesinin sağlık merkezi olarak planlanmakta olup, ihale süreçleri devam ediyor. Proje başlangıç ve bitiş tarihleri henüz belirlenmedi.

Kentsel Dönüşüm Projesi: Merkez Kent Proje Alanları toplam 335 Ha. yüzölçümü kapsıyor.  Karşıyaka  Örnekköy mahallesi, Bayraklı-Bayraklı mahallesi, Konak-Ege mahallesi, Konak-Ballıkuyu mahallesi, Gaziemir-Aktepe ve Emrez mahallesi,  Karabağlar  Uzundere mahallelesi kentsel dönüşüm alanları olarak belirlendi. 
Gaziemir Yeni Fuar Merkezi: İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir'de 337 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan Yeni Fuar Merkezi'nin temeli atma işlemi gerçekleştirildi. Projenin 2014 yılının yaz aylarında tamamlanması planlanıyor.

EXPO 2020: Balçova İlçes'i İnciraltı mevkii Expo 2020 prjesinin merkezi olarak belirlendi. Bölge ile ilgili olarak 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı hazırlandı. Söz konusu planlarda ağırlıklı olarak Turizm Tesis Alanı, Sağlık Tesisi Alanı, Ticaret Alanı ve Sosyal Donatı Alanlarına ağırlık verilmiş olup, Konut için daha kısıtlı alan ayrıldı. İzmir ili, EXPO 2020 Fuarı aday illeri arasında yer almakta olup, İzmir'in EXPO 2012'yi kazanmasıyla birlikte özellikle turizm yatırımlarında artış olacağı düşünülüyor.

Planlama aşamasında olan ve yapım aşamasında olan projeler, ulaşım, sanayi, sağlık, ticaret ve turizm alanında şehirin gelişimini olumlu yönde etkileyecek projelerdir. Söz konusu projelerin tamamlanmasıyla birlikte istihdam artışı ve kent nüfusunun artışı kaçınılmaz olacak. Ayrıca projeler doğrultusunda İzmir'in gelişimini yerli ve yabancı yatırımcılar takip etmekte olup İzmir'e olan yatırımlarda her yıl artış görülüyor. İzmir'e olan yatırımların önümezdeki yıllar içerisinde de devam edeceği ve gayrimenkul sektöründe de haraketliliğin devam edeceği gözlemleniyor.

Selda Ulaşır/TSKB Gayrimenkul Değerleme

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı
  • 02.11.2023 13:09

İzmir ve çevresindeki depremsellik araştırmasında 90 hendek kazıldı

İzmir ve çevresindeki fayların deprem üretme olasılıklarının belirlenmesi için b ...

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor
  • 27.07.2023 15:36

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyeli araştırılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdür ...

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı
  • 11.04.2023 13:41

İzmir'de depreme dayanıklılık tespiti için 4 bin 128 bina için başvuru yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi ...

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor
  • 29.09.2022 15:29

İzmir'in ilk millet bahçesi Bergama'da yapılıyor

Bergama ilçesinde 57 dönüm alan üzerine yapılacak olan ve İzmir'in ilk Millet Ba ...

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"
  • 21.04.2022 18:55

Bakan Kurum: "Toplamda tamamladığımız İzmir'deki konut sayısı 13 bin 500"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ...