maritbet girişmaritbet
İstihdama en büyük ikinci katkı inşaat sektöründen!

İstihdama en büyük ikinci katkı inşaat sektöründen!

TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de işsizlik ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak yüzde 10,6'ya geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, ağustos ayı itibarıyla son bir yılda istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 355 bin kişi olarak hesaplandı. Buna karşın iş gücüne katılanların sayısının 1 milyon 266 bin kişi ile istihdam artışının gerisinde kalması, bu dönemde işsizliğin azalmasına yol açtı. 

Sektörler bazında değerlendirildiğinde, istihdama en büyük katkı hizmetler sektöründen geldi. Anılan sektörde istihdam edilenlerin sayısı ağustosta yıllık bazda 706 bin kişi artarken bu sektörü 243 bin ile inşaat, 213 bin ile sanayi, 193 bin kişiyle tarım izledi. 

Cinsiyete göre istihdam verileri dikkate alındığında, istihdam edilen erkeklerin sayısı yüzde 4,7 (893 bin kişi) artarak 20 milyonu aştı. Aynı dönemde istihdam edilen kadın sayısının (461 bin) yüzde 5,5 ile erkeklere göre daha hızlı bir artış göstermesi dikkati çekti. 

"İstihdam sektörel bazda genele yayıldı"

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan, ekonomik aktivitedeki güçlü sonuçlarla 2017'nin üçüncü çeyreğinde istihdam piyasasının da güçlü bir seyir izlediğini ve ağustos verilerinin bunu net olarak ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinin geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,8 daralırken iş gücü piyasasında da belirgin bir ivme kaybı yaşandığını hatırlatan Turan, "Son açıklanan ağustos verileri 2017'nin üçüncü çeyreğinde istihdamın sektörel bazda da genele yayılmış olarak artışlar kaydettiğini gösteriyor." dedi. 

Turan, kadın istihdamının erkeklere göre daha hızlı artmasını da değerlendirerek, kadınların ağırlıklı olarak istihdam edildiği sektörlerin ekonomik dalgalanmalara olan duyarlılığı, bu alanda kayıt dışılığın yüksekliği ve kadın iş gücünün görece daha ucuz olması gibi faktörlerin, ekonominin hızlı genişleme dönemlerinde kadın istihdamının daha hızlı artmasını sağladığını dile getirdi.

Sanayi üretimindeki artışın büyüme ve istihdama etkisine de değinen Turan, şunları kaydetti:  

"2016'nın ikinci yarısından bu yana sanayi üretimindeki artışlar önemli ölçüde toparlanan dış taleple sağlandı. Bu da sektörün istihdamını destekleyen bir unsur oldu. Bunda özellikle imalat sanayi sektörünün kapasitesinin sınırlarına yaklaşmış olması da etkili. Diğer bir ifadeyle sektör, mevcut üretim kapasitesiyle daha fazla üretim yapabilmek için istihdamını artırmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz bir yıllık dönemde belli başlı sanayi alt sektörlerinde bu olgu gözlendi. Önümüzdeki dönemde, dış talep gücünü korursa, bu dinamiklerin devam etmesi beklenebilir. Bu nedenle sanayi sektöründe büyüme ve istihdam açısından dış talebin önemini koruduğunu düşünüyoruz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu
  • 04.04.2023 13:49

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu

Türk Hava Yolları (THY), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreml ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...