maritbet girişmaritbet
İstanbul’a 3. köprü bir başka bahara mı kaldı?

İstanbul’a 3. köprü bir başka bahara mı kaldı?

İstanbul Boğazı'na 3. karayolu köprüsü projesinin 20 Nisan'daki son ihalesine "kırpılmış" hali için bile sadece 5 teklif gelebildi. Biri teknik yetersizliğinden elenince geriye 4 aday kaldı.

Hükümetçe ısrar edilen "İstanbul Boğazı'na 3. karayolu köprüsü" projesinin 20 Nisan'daki son ihalesine "kırpılmış" hali için bile sadece 5 teklif gelebildi... Biri teknik yetersizliğinden elenince geriye 4aday kaldı. İhale Komisyonu Başkanı Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık'ın açıkladığına göre; "Salini-Gülermak, İçtaş İnşaat San.-Astaldi China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon inşaat MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ" ile "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat'ın teklifleri arasındaki China Com. Cons. grubunun teklifinde yeterli doküman çıkmadığı için hakkını kaybetti. Böylece 3. köprünün yapımını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayerl-Paşaköy kesimi"nin ihalesinde Yap İşlet Devret(YİD) modeline yönelik teklif alma işlemi tamamlandı. Şimdi yarış 4 grup arasında sürecekmiş ve ihalenin kesin sonucunun mayısta belli olacağı "umut" ediliyormuş!..
Komisyon yeterlilik zarflarını açtığında 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alan isteklilere davet mektubu gönderilecek diğerleri artık tamamen devre dışında kalacakmış. Anımsanacaktır, 10 Ocak'ta düzenlenen ihaleye 20'ye yakın adaydan teklif veren çıkmamış; bunun üzerine Başbakan'ın talimatıyla projeden yaklaşık 350 km'lik otoyol kısmı "kırpılmış" 3. Köprünün sadece 90 km'lik kent içi bağlantı yollarıyla ihalesine karar verilmişti. Peki projeden kırpılan bu '350 km'lik yol'un yapımını kim üstlenecek derseniz; Ulaştırma Bakanı'nın açıklamasına bakılırsa "devlet"! (Gazeteler-21 Nisan 2012)
Ayrıntılardaki gerçekler
Haberi detaylı aktarmamın iki nedeni var; birincisi bu ihalenin aslında "yapılamayacağı" yönündeki tahminlerimizi destekleyen ayrıntılar içermesi, ikincisi de yapılsa bile 3. köprünün "yolsuz" kalacağı... Bu nedenle de zaten yapılmasına gerek kalmayacağı. Daha önce de sayısız kez dile getirdiğimiz gerçekleri 20 Nisan ihalesinin ışığında bir kez daha anımsatalım:

1-      Hükümetin onca önem verdiği bir ihale komisyonuna "bakan" yerine genel müdürün bile değil "yardımcısı"nın başkanlık yapması ilginç değil midir? Sayın Akbıyık bu konuda elbette ki birikimli bir bürokrat olabilir ama konuya verilen önemle eşdeğer başkanının 'bakan' olmaması akıbeti konusunda daha baştan soru işaretleri yaratıyor.

2-      2- Asya ve Avrupa yakasında devam edecek 350-400km'lik "Kuzey Marmara Otoyolu"nun sadece "devlet" kaynaklarıyla yapılamayacağı yönündeki DPT'nin "ödünsüz" kararını sağır sultan bile duydu... Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir maliyetin "ulusal öncelikler" açısından başka yatırımlar için gerekli olduğunu savunan DPT'yi iktidar çevreleri dahil haksız bulanda yok. Bu nedenle Ulaştırma Bakanı'nın açıklaması gerçekçi olmadığı gibi çevre yolu olmadan 3. köprüyü dayatmanın mantığı da kendiliğinden ortadan kalkıyor.

3-      3- Sadece "ağır vasıtalar" açısından planlanan 3. köprünün Ro-Ro seferleri başladığında geçersiz kalacağı İDO raporlarında açıklanıyor. İki kıta arasındaki 6-8 saatlik mesafelerin Ro-Ro ile 3 saatte ve çevre sorunu yaşanmadan alınacağını belirten bu raporlar uluslararası nakliyat kurumlarınca da destekleniyor.

4-      4- Türk hükümetinin ihaleyi alacak firmaya "yıllık geçiş garantisi" sağlaması "kıyağı"nında yine DPT tarafından geçerli sayılmayacağı yönündeki kararlar buna dayalı güvenceleri ortadan kaldırıyor. Sonuç olarak 20 Nisan'daki ihale de 3. köprü için en iyimser tahminin "bir başka bahara" olduğunu göstermeye yetiyor.
Oktay Ekinci/Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün detayları
  • 22.08.2016 10:32

İşte Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün detayları

26 Ağustos'ta kullanıma açılacak olan İstanbul'un 3. Köprüsü Yavuz Sultan Selim' ...

Üçüncü köprüde son durum!
  • 20.07.2015 11:06

Üçüncü köprüde son durum!

Anadolu ve Avrupa yakasını birbirine bağlayacak olan yapımı devam eden 3’üncü ...

3.köprü ihalesi ertelendi
  • 28.03.2012 13:25

3.köprü ihalesi ertelendi

Ulaştırma Bakanlığı İstanbul’a inşa edilecek 3.köprü için açılan ihaleyi 15 gün ...

3. köprü ihalesi için yeni firmalar katıldı
  • 05.01.2012 17:43

3. köprü ihalesi için yeni firmalar katıldı

İstanbul'a yapılacak 3. köprüye 9'u yabancı 18 firma talip oldu ...

3. Köprü'nün baş döndürücü gece güzelliği!
  • 22.07.2015 13:48

3. Köprü'nün baş döndürücü gece güzelliği!

Yapımı tüm hızıyla devam eden 3. Köprü'nün gece görünümü adeta mest ediyor. ...

3. köprüde geçiş ücreti yıl sonuna kadar 9.9 TL!
  • 18.08.2016 08:41

3. köprüde geçiş ücreti yıl sonuna kadar 9.9 TL!

26 Ağustos’ta açılması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücreti yıl ...