maritbet girişmaritbet
İstanbul Üniversitesi öğrencileri kuş evlerini yeniden hayata geçirdi!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kuş evlerini yeniden hayata geçirdi!

Osmanlı sosyal ve kültür hayatının vazgeçilmezlerinden olan 'kuş evleri ve kuş sarayları' İstanbul Üniversitesi öğrencileri eliyle yeniden hayata kazandırıldı

 

Osmanlı sosyal ve kültür hayatının vazgeçilmezlerinden olan 'kuş evleri ve kuş sarayları' İstanbul Üniversitesi öğrencileri eliyle yeniden hayata kazandırıldı. Tarihi kuş evleri ve kuş sarayları, Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal ve öğrencileri tarafından, seramik ve çini sanatı ile yeni bir bakış açısı ile hayat buldu
 
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Büyükçekmece Belediyesi'nin ortak projesiyle, seramik ve çini kullanılarak yeniden yapılan kuş evleri ve kuş sarayları, üniversite bahçesindeki ağaçlara ve çeşitli binalara monte edilerek, kuşlara bir sığınak bir barınak kazandırılıyor.
 
Osmanlı'da 'Yaratılan her canlıya saygı, sevgi ve merhamet anlayışı'nın en güzel örneklerinden olan kuş evleri ve kuş saraylarının, bizlere sanatın merhametle birleştiği bir medeniyetin yadigarı olduğunu belirten Proje Başkanı Özlem Özer Tuğal 'Merhamet, sevgi, şefkat ile sanat, incelik ve estetiğin birleşimi olan kuş evleri ve kuş saraylarını, bu günün bakışı ve anlayışı ve öğrencilerimizin algı, duygu ve kabiliyetleriyle, seramik ve çini sanatı ile yeniden hayata geçirip, kuşlar için yeni yuvalar yapacağız' dedi.
 
GÜNÜMÜZDE ÖRNEKLERİ ÇOK AZ
 
Özlem Özer Tuğal, Osmanlı kültüründe köklü ve anlamlı bir yere sahip olan kuş evlerinin, döneminin hemen hemen tüm yapılarına monte edildiğini ve başarılı sonuçlara ulaşarak günümüze kadar ulaştığını, ancak bakım ve onarımları yapılmadığı için günümüzde çok az sayıda örneği kaldığını belirterek, "Osmanlı Kuş Evleri Projesi ile günümüz şartlarından ve teknolojisinden yararlanılarak, cam seramik ve çini malzemeleri kullanılarak, kuşların sığınabilecekleri yuvalarını rahatça yapabilecekleri, su içip yıkanabilecekleri sebiller, su kapları yapılacak' dedi. Osmanlı İmparatorluğu devrinde, insan ilişkilerine ve huzurun sağlanmasına hassasiyetle önem verildiğini ve merhametin ve inceliğin zirvesi olarak gösterilebilecek pek çok geleneğin akla geldiğini anlatan Tuğal "Bunlar içinde serçe saraylar diğer adıyla kuş evleri, ecdadın sadece insanlara değil, tabiata ve hayvanlara da ne kadar sevgi ve özenle önem verdiğinin önemli bir göstergesidir. Bu dönemde hayvanların yaşamlarını kolaylaştırmak için vakıflar kurulmuştur.
 
Bu erdemli geçmişi bugünümüzün gençlerine tanıtmak ve yaşamlarında olumlu gelişmeler sağlayabilmek, bugünün sanatçılarına düşen bir sorumluluktur. Aynı zamanda gençlerimize, geçmişlerine sahip olma bilincini vererek hayatlarını sağlam temeller üzerine kurmalarını sağlamak , sosyal sorumluluk bilinçlerini güçlendirmek, hoşgörü, adalet, cesaret ve kuvvet sahibi olmalarında katkıda bulunmak projenin en önemli amacıdır' dedi.
 
AVRUPA'DA DA SERGİLEYECEKLER
 
İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında sergi açan Özlem Özer Tuğal ve öğrencileri kuş evleri ve saraylarını üniversite bahçesindeki ağaçlar ile çeşitli binaların duvarlarına monte ettiler. Ekip. çeşitli Avrupa ülkelerinde de sergiler açarak, insana ve yaratılan her canlıya sevgi, merhamet ve değer verilmesini tekrar seramik ve çini sanatıyla insanlığın gösterimine sunacaklar.
 
Şamil Kucur / Yenişafak 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kuş evlerini yeniden hayata geçirdi!
  • 09.07.2012 13:29

İstanbul Üniversitesi öğrencileri kuş evlerini yeniden hayata geçirdi!

Osmanlı sosyal ve kültür hayatının vazgeçilmezlerinden olan 'kuş evleri ve kuş s ...