maritbet girişmaritbet
Isı pay ölçümü ile 11 bin konutta yüzde 27 tasarruf

Isı pay ölçümü ile 11 bin konutta yüzde 27 tasarruf

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda 'herkesin yaktığı kadar ödemesine' dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı

Bakanlık, enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısıtılan binalara getirilen 'ısı paylaşım zorunluluğu' sisteminin enerji tasarrufuna etkilerini belirlemek üzere çalışma yaptı. Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli'de yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği binalarda yapılan çalışmayla, sistemin enerji tasarrufuna etkileri ortaya konuldu. Bu illerdeki 361 binada bulunan toplam 11 bin konut dikkate alınarak yapılan kıyaslamada, ısı pay ölçümü sonrası ortalama yüzde 27,5 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi.  Yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketilerek, ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlandı. Sistemle Bursa'daki bir evde yılda ortalama 545, Eskişehir'de 486, Kocaeli'nde 470, Ankara'da 357, İstanbul'da 323 lira tasarruf edildi. Çalışmayla, ısı kontrol ve ölçüm cihazları için yapılan harcamanın, enerji tasarrufuyla 2 yılda amorti edilebileceği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik  Bakanı İdris Güllüce, merkezi ısıtmalı binalarda giderlerin, kullanım miktarına bağlı paylaşımının sağlanmasının, 2 Mayıs 2007'de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirildiğini, mevcut binalara 5 yıl geçiş süreci verildiğini hatırlattı. 

Bu kapsamda çıkarılan yönetmeliğe göre, merkezi ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip binalarda, ölçüm ekipmanlarının kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Güllüce, "Bina yöneticisi ise ısı ve sıhhi sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerini yaparak, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür” diye konuştu. Bina yönetimlerinin, ölçüm ve paylaşım işlemlerini, kendisi yapabileceği gibi yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerine de yaptırabileceğini bildiren Güllüce, Türkiye genelinde belge verilen 60 firmanın bulunduğunu, vatandaşların yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine 'www.bep.gov.tr' adresinden ulaşılabileceğini kaydetti.

Isı paylaşımı nasıl yapılıyor
Merkezi sistemlerle ısıtılan bağımsız bölümlerdeki sıcaklık, en az 15 derece olarak ayarlanıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70'i, bağımsız bölümlerin ölçülen tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Yüzde 30'u ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletmeden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor. Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde tüketim ölçülmüyor. Kullanıma bağlı ısı veya sıhhi sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi zorunlu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Enerji verimliliği kapsamında 2023'te uygulanacak para cezaları belirlendi
  • 31.12.2022 09:46

Enerji verimliliği kapsamında 2023'te uygulanacak para cezaları belirlendi

Enerji verimliliği kanununda 2023 yılı için belirlenen idari para cezaları yüzde ...

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!
  • 04.12.2021 16:37

Tesisat yalıtımı ile enerjiden yüzde 50 tasarruf mümkün!

Hava sıcaklıklarının eksilere düştüğü kış aylarında gerekli önlemler alınmazsa s ...

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?
  • 26.08.2021 11:27

Enerjiden tasarruf etmek için yapılması gerekenler neler?

Küresel iklim krizi enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği ve emisyonların azal ...

ISI YALITIMI
  • 07.12.2011 13:54

ISI YALITIMI

XPS Isı Yalıtım Sanayiciler Derneği Yön. Kur. Bşk. Yrd. Emrullah Eruslu ısı yalı ...