maritbet girişmaritbet
'İş kazalarının çoğu inşaat sektöründe meydana geliyor'

'İş kazalarının çoğu inşaat sektöründe meydana geliyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan SGK Giresun İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmaması ve meslek hastalıklarından dolayı ortaya çıkan yıllık maliyetin 70 milyar lira civarında olduğunu belirterek, "Bu, gayri safi milli hasıla içinde büyük bir yük." dedi.

Yıldırımhan, SGK Giresun İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine işaret etti.

Modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımında önleyici, sürekli iyileşmeye odaklı bir anlayışın söz konusu olduğunu dile getiren Yıldırımhan, "Bu anlayışı hayata geçirmek için vazgeçilmez olan husus güvenlik kültürüdür. Ülkemizin bu alanda çok ciddi bir eksikliği var. Bu eksikliği süratle kapatmamız gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği kültürünü bir yaşam biçimine dönüştürmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Tüm sektörlerin iş sağlığı ve güvenliğini birinci sıraya koymaları gerektiğini belirten Yıldırımhan, şöyle devam etti:

"İş kazalarının büyük bölümü inşaat sektöründe meydana geliyor. Biz inşaat sektörü üzerinden tüm sektörlere dikkati çekiyoruz. Ölümlü iş kazalarında hedefimiz sıfır. Hiçbir insanımızın iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksikliklerden kaynaklı ölmesini, yaralanmasını istemiyoruz. Önleyici tedbirlerimizin mutlaka alınması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda alınmayan tedbirlerden veya meslek hastalıklarından dolayı her yıl ortaya çıkan maliyet yaklaşık 70 milyar lira. Bu, gayri safi milli hasıla içinde büyük bir yük."

Yıldırımhan, Türkiye genelinde 2015 yılında bin 252 ölümlü iş kazası meydana geldiğini ve bunların 473'ünün inşaat sektöründe olduğunu ifade etti.

"Giresun'da 4 bin 700 ilave istihdam söz konusu oldu"

Yıldırımhan, çalışma hayatında milli seferberlik programına değinirken de Giresun'da 6 ayda 4 bin 700 ilave istihdam yaratıldığını söyledi. Mazhar Yıldırımhan, bunun yanında devlet kurumlarının da 3 binin üzerinde ilave istihdam yarattıklarını belirterek, "Toplam rakam yaklaşık 8 bin civarında. Giresun gayet iyi bir çalışma ortaya koydu, Türkiye ortalamasına göre gayet iyi bir durumda." dedi.

Yıldırımhan, program kapsamında aranan 3 ay sigortasızlık şartının 10 güne indirilmesini değerlendirirken de şunları kaydetti:

"İş dünyasından '3 ay sigortasızlık uzun bir süre, eleman bulmakta zorlanıyoruz' şeklinde talep geldi ve bu süre 10 güne indirildi. Yani 10 gün sigortasız olan bir elemanın bir iş yerinde istihdamı söz konusu olduğunda yine bu teşviklerden istifade edecek. Yalnız burada şuna dikkat çekmek istiyorum; aynı iş yerinden bir kişiyi işten çıkarıp yeniden işe almak kesinlikle söz konusu olamayacak. Bir de işveren 31 Aralık tarihi itibarıyla kaç kişi çalıştırıyorsa onun altına inme imkanı yok."

Yıldırımhan, toplantının ardından Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çotanak Stadyumu inşaatında incelemelerde bulundu, işçilerle görüştü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“İnşaat sektöründe iş kazalarında azalma var”
  • 01.02.2019 12:10

“İnşaat sektöründe iş kazalarında azalma var”

“4. Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu”nda iş sağlığı ve güven ...

Folkart, ISO 45001 belgesi aldı
  • 21.11.2018 10:17

Folkart, ISO 45001 belgesi aldı

Folkart, ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı deneti ...

ÇEİS, iş sağlığı ve güvenliği yarışması düzenliyor
  • 23.04.2018 11:20

ÇEİS, iş sağlığı ve güvenliği yarışması düzenliyor

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), “Bilgimle Güvendeyim” sloganıyl ...

'İş sağlığında gelişmiş ülkeler seviyesindeyiz'
  • 30.11.2017 13:00

'İş sağlığında gelişmiş ülkeler seviyesindeyiz'

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, iş sağlığı güvenliği konusunda T ...

Samsun'da 'Güvenli İnşaat Sempozyumu' yapıldı
  • 30.11.2017 09:18

Samsun'da 'Güvenli İnşaat Sempozyumu' yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, bir ...

Güvenli İnşaat Güvenli İskele Projesi kazaları azaltacak
  • 15.11.2017 14:59

Güvenli İnşaat Güvenli İskele Projesi kazaları azaltacak

Adana'da bir otelde düzenlenen "Güvenli İnşaat Sempozyumu"nda iş sağlığı güvenli ...