maritbet girişmaritbet
İran, Türkiye için önemli bir fırsat!

İran, Türkiye için önemli bir fırsat!

Türkiye Müteahhitler Birliği, İran'daki ambargonun kalkmasıyla Türkiye'nin önemli bir fırsat yakaladığını açıkladı.

İran'daki ambargonun kalkması, Türk inşaatçıların iştahını kabarttı. Türkiye Müteahhitler Birliği, konuyla ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Mithat Yenigün başkanlığındaki TMB'nin açıklaması şöyle;

Türk müteahhitliğinin dünya pazarlarına açılım sürecinde, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak, petrol ve doğalgaz zengini olan, aynı zamanda coğrafi ve kültürel yakınlığımız bulunan ülkelerdeki yatırımlar artmış ve Türk müteahhitleri için çekici iş fırsatları oluşmuştur.

Bu faktörlere bağlı olarak yurtdışında alınan iş tutarları çok yüksek düzeylere ulaşmış, Ortadoğu ve Körfez bölgesi firmalarımız için potansiyelini her zaman korumuştur. Bu potansiyele karşılık, İran ile ilişkilerin arzu edilen seviyelerin oldukça altında ve sınırlı kapsamda olduğu, Türk taahhüt sektörü olarak çok aktif olduğumuz kimi diğer ülkelere göre süreklilik arz etmediği gözlenmiştir.

Türk müteahhitlik firmaları İran pazarına ilk kez 1983 yılında, STFA'nın üstlendiği 73 milyon ABD Doları tutarında liman inşaatı projesiyle giriş yapmışlardır. Anılan tarihten sonra 20 yıl boyunca herhangi bir proje üstlenilmemiş, 2004-2012 yılları arasında projeler yeniden ivme kazanmıştır. 2012 yılında 1.9 milyar ABD Doları tutarında 4 adet proje üstlenilmiştir. 2013-2015 döneminde ülkede Türk müteahhitlik firmaları herhangi bir faaliyette bulunmamışlardır.

Toplam olarak bakıldığında, dünyanın 107 ülkesinde 322 milyar ABD Dolarını aşkın 8700'den fazla proje üstlenmiş olan firmalarımızın İran pazarından aldıkları pay oldukça düşüktür. 1983-2012 yılları arasında İran'da Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilen 45 projenin toplam tutarı 3.9 milyar ABD Doları seviyesindedir.

Yurtdışındaki toplam iş hacmimizin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, hedef bölgeler olarak belirlediğimiz Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra İran da büyük potansiyel arz eden bir pazar olarak değerlendirilmektedir.

İran'a uygulanmakta olan uluslararası ekonomik yaptırımların kalkmasıyla İran'a akacak yabancı yatırımda büyük oranda artış beklenmektedir. Uzmanlar, 420 milyar Dolarlık İran ekonomisinin bir yıl içinde %5 büyüme oranını yakalayabileceğini, ileriki yıllarda bu oranın %8'lere kadar çıkabileceğini belirtmektedir.

İran'da beklenen altyapı seferberliği, özellikle altyapı, turizm ve enerji alanlarındaki dönüşüm dikkate alındığında Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son derece güçlü referansları olan Türk müteahhitler için önemli fırsatlar oluşabileceği öngörülmekle birlikte, bu konuda İran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağı ifade edilmektedir.

TMB Yönetimi, İran'ın Ankara Büyükelçiliği ile ilk temasın ardından, İran Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sn. Amir Amini ile Ağustos ayında Ankara'da bir araya gelmiştir. Sayın Bakan Yardımcısı, Türkiye ve İran'ın iki kadim dost ülke olduğunu; geçmişten beri halklarının ortak menfaatleri bulunduğunu, Türk ve İranlı firmalar arasındaki işbirliklerine oldukça önem verdiklerini ifade etmiştir. Yapılan planlamalara göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde yıllık 20 milyar ABD Doları tutarında yatırım yapılmasının öngörüldüğünü; bunun %40-45'inin ise altyapı yatırımları olduğunu açıklamış; bölgesel kalkınma planı çerçevesinde 16,000 kilometrelik otoyolları hizmete sunacaklarını; mevcut 14,000 kilometrelik demiryolu ağına ilave olarak 10,000 kilometrelik yeni demiryolu hatları planladıklarını belirtmiştir.

Ekim ayında ise TMB Genel Merkez Binası'nda, İran Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle, İran'ın güneyinde inşa edilmesi planlanan petrokimya tesisleri, elektrik santrali, yol ve liman projelerine ilişkin bir toplantı düzenlenmiş ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen Mekran Petrokimya Kompleksi hakkında detaylı bir sunum yapılmıştır. Önümüzdeki dönemde İran'ın planladığı altyapı projelerinde Türk firmaları olarak aktif yer alınması amacıyla bu konularda bilgi vermek üzere İran'dan gelecek bir heyetin Türkiye'ye davet edilmesi, ardından da İran'a bir müteahhitlik heyet ziyaretinin düzenlenmesi planlanmaktadır. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin İran hedefi 30 milyar dolar!
  • 18.06.2016 10:49

Türkiye'nin İran hedefi 30 milyar dolar!

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, İran'ın Türkiy ...

İran'da inşaat potansiteli çok büyük!
  • 24.01.2016 09:37

İran'da inşaat potansiteli çok büyük!

İranlı firmalar, inşaat, enerji, otomotiv gibi sektörlerde fazla maaşla Türk yön ...

İran'da büyük gayrimenkul fırsatları var!
  • 20.01.2016 14:41

İran'da büyük gayrimenkul fırsatları var!

Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Eyüp Akbal, İran'la olan iş hacminin 30 mil ...

İran, Türkiye için önemli bir fırsat!
  • 19.01.2016 15:44

İran, Türkiye için önemli bir fırsat!

Türkiye Müteahhitler Birliği, İran'daki ambargonun kalkmasıyla Türkiye'nin öneml ...

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!
  • 19.01.2016 13:21

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler İran'a göz dikti!

Yıllardır süren ambargonun kalkmasıyla birlikte Türk inşaatçılar için İran cazip ...