maritbet girişmaritbet
İnşaat şirketlerinden gelir kaybı sigorta önerisi!

İnşaat şirketlerinden gelir kaybı sigorta önerisi!

Yurt dışında bir çok ülkede yapılan “havaya bağlı gelir kaybı sigorta” ürünü artık Türkiye’de de yapılabilecek.

Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür, havaya bağlı gelir kaybı sigortası ürününün artık Türkiye'de de yapılabileceğini bildirdi. 

Selcen Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim anormallikleri herkesi hem günlük hayatta hem de iş hayatında zorladığını yağmur, sel, kuraklık, don, fırtına gibi olaylar artık hiç beklenilmeyen günlerde olduğunu ve ciddi gelir kayıplarına, ciroda azalmalara yol açtığını söyledi.

Gür, "İnşaat, enerji, tarım sektörü, havayolu firmaları, klima üreticileri, dondurma ve soğuk içecek üreticileri, festival ve organizasyon düzenleyen firmalar, hayvanat bahçeleri, tema parklar hatta AVM'ler mevsim anormalliklerinden dolayı ciddi gelir kaybı yaşıyor." diye konuştu.

2 gecelik don olayının Fas'ta o yıl üretilen turunçgillerin yüzde 50'sinin kaybına yol açtığını belirten Gür, şunları kaydetti:

"Texas'ta yılda 1 kez düzenlenen araba yarışının olduğu gün yağmur yağma ihtimali organizatörlerin beyanlarına göre bilet satışı ve içecek tüketimini yüzde 40 düşürüyor. Fransa'da kanunlar 0 derecenin altında inşaat işçilerini çalıştırmayı yasaklıyor, keza Dubai'de de 45 derecenin üstünde inşaat işçilerinin çalışması yasak. Mevsim anormalliklerinden dolayı inşaatlarda çalışılabilecek gün sayısı azaldığı için inşaat şirketleri inşaatlarını teslim etmeleri gereken günde bitiremiyorlar ve ciddi gelir kayıpları yaşanıyor. 

Yurt dışında bazı bankalar inşaat şirketlerine kredi verirken onlara havaya bağlı gelir kaybı sigortası yaptırmalarını şart koşuyor. Böylelikle inşaat şirketleri hava koşullarından dolayı işlerini bitiremez ve kontrata göre cezaya düşerlerse sigorta şirketinden bu kayıplarını karşılıyorlar ve bankalar da sıkıntıya düşmüyor."

Havaya bağlı gelir kaybı sigortasının dünyada sadece özel sektörün değil, bazı bakanlıklar ve hükümetlerin de tercih ettiği bir sigorta çeşidi olduğunu belirten Gür, "Özellikle Güney Amerika ve Afrika'da hükümetler ve bakanlıklar bu sigortayı yaptırıyor. Bu ülkelerde kuraklık, susuzluk  ve don gibi hava olayları tüm ülkenin tarım hasılatını çok kritik oranlarda etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Gür, Milano'da 3 bin kişinin katılacağı bir yoga festivali organizasyonunun, yağmur yağması durumunda yaşanacak gelir kaybını sigortalamış durumda olduğunu hatırlattı.

Gür, "Geleneksel sigortacılık ürünlerinin sadece katastrofik hasarları (deprem, sel, yangın gibi) karşıladığı bir dünyada, artık mevsim anormalliklerinden kaynaklanan gelir kayıpları ve ciroda azalmaların da karşılanacak olması sigortacılık sektöründe bir devrim olarak kabul ediliyor." dedi.

Tüm dünyada büyük ilgi gören ve pek çok sektörü rahatlatan havaya bağlı gelir kaybı sigortası ürününün artık Türkiye'de de yapılabileğini belirten Gür, bazı klima üreticileri, inşaat şirketleri ve dondurma sektöründeki firmalar bu ürün için teklif almaya başladığını söyledi.

 "Hayat dışı prim üretimi 19 milyar 800 milyon liraya ulaştı"

Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gür, "Hayat dışı branşlar toplamda yüzde 7,6 büyüme göstererek 6 aylık hayat dışı prim üretimi 19 milyar 800 milyon liraya ulaştı." ifadelerini kullandı.

Gür, hayat branşında ise 2017 yılının ilk 6 ayında yüzde 47'lik bir artış ile 3 milyar 310 milyon lira üretim yakalandığını belirtti. 

Gür, Türk sigorta sektörünün 2017 yılı ilk 6 aylık prim üretimleri bilgilerine göre hayat dışı branşlar toplamda yüzde 7,6 büyüme göstererek 6 aylık hayat dışı prim üretimi 19 milyar 800 milyon liraya ulaştığını söyledi. 

Hayat dışı branşlar içinde trafikte mevzuat değişiklikleri ile etkilenen sektör yüzde 11 düşüşle 5,5 milyar lira üretmiş olup kasko branşında ise yüzde 7,9 artışla 3,3 milyar liraya ulaştığını kaydeden Gür, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Elementer bölümün diğer ana branşlarında ise artış oranları sırasıyla yangın için yüzde 21,63, genel zararlar için yüzde 20, nakliyat için yüzde 14 ve sorumluluk alt branşlarını içeren kaza branşı için yüzde 19'dur. Sağlık sigortalarında ise artış devam etmekte olup yeni ürünler ile segmentasyonu ve penetrasyonu artıran sektör 2017'nin ilk 6 ayında yaklaşık yüzde 18 artışla 2,74 milyar lira prim üretmiştir.

Hayat dışı branşı toplam priminin 2016 yılında yaklaşık yüzde 74'ü ilk 10 şirket tarafından yazılmakta iken bu sene bu oran yüzde 67'ye düşmüştür. Ayrıca sıralamadaki ikinci 10 şirketin aynı oranları 2016'da yaklaşık yüzde 19 iken 2017'de yüzde 23,4'e çıkmıştır. Bu değişimin ilk 10 dışındaki şirketlerin pazarda büyüme amaçlı yaptığı yatırımlar ve pazara yeni girişlerin olduğunu ifade etmek isteriz."

Türkiye'de sigorta sektörü prim üretimi geçen yıl yüzde 30 büyüdü

Selcen Gür, "Türkiye'de sigorta sektörü prim üretimi 2016 yılında bir önceki yıla nazaran yüzde 30 büyüdü. 2015 sonunda 27 milyar olan hayat dışı prim üretimi, 2016 sonunda 35 milyar liraya ulaştı." dedi.

Sektörün en büyük ilk 10 şirketine bakıldığında bu şirketler arasında yabancı sermayeli olanların pazar payının yüzde 72 olduğunu belirten Gür, Türkiye'de yer alan tüm sigorta şirketlerine bakıldığında ise yabancı sermayeli şirketlerin pazar payının tüm sektörün yüzde 70'ini oluşturduğunu kaydetti.

Gür, "Bu demek oluyor ki, Türk sigorta pazarı yabancılar için ciddi anlamda büyüyen ve gelişmekte olan bir pazar. Türkiye'deki ilk 20 sigorta şirketi 2016 yılında toplamda yüzde 31büyüme yakalamış, ki bu şirketlerin arasında yabancı sermayeli olanların pazar payı oranı da yine yüzde 70 seviyesinde." diye konuştu.

ABD ve Avrupa'da sigorta pazarında doygunluk olduğu için büyüme oranlarının yüzde 5'lerin altında kaldığını kaydeden Gür, "Ülkemizdeki düşük sigortalanma oranları nedeniyle sigorta pazarımızın büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Türkiye'de sigortalanma oranları trafik sigortalarında yüzde 81, kaskolarda yüzde 28, yapı ve konutlarda yüzde 25, zorunlu deprem sigortalarında yüzde 31 ve hayat sigortalarında yüzde 24." dedi.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat şirketlerinden gelir kaybı sigorta önerisi!
  • 22.07.2017 11:09

İnşaat şirketlerinden gelir kaybı sigorta önerisi!

Yurt dışında bir çok ülkede yapılan “havaya bağlı gelir kaybı sigorta” ürünü art ...