maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörünün kredi miktarı yüzde 31 arttı!

İnşaat sektörünün kredi miktarı yüzde 31 arttı!

Aralık 2014 döneminde 85 milyar TL olan inşaat sektörüne kullandırılan kredi tutarı, Aralık 2015 itibarıyla yüzde 31,8 artışla 112 milyar TL'ye çıktı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aralık 2014 döneminde 85 milyar lira düzeyinde olan inşaat sektörüne kullandırılan kredi tutarının Aralık 2015 itibarıyla yüzde 31,8 artışla 112 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Şimşek, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ithalata dayalı tüketimi tetikleyebilecek tüketici kredilerinin büyüme hızlarının makul ve sürdürülebilir bir seviyeye inmesi ve kredilerin üretime, ihracata ve KOBİ'lere yönelmesi hedeflenerek, mevzuatta kredilere ilişkin bir dizi değişiklikler yapıldığını hatırlattı. 
Bakan Şimşek, konut, taşıt ve tüketici kredilerinin teminat tutarlarına ve vadelerine sınırlamalar getirildiğini, kredi kartı harcamalarında asgari ödenmesi gereken tutarın yükseltildiğini, kredi kartıyla gerçekleşen işlemlerde yeni düzenlemelere gidildiğini anımsattı.

Bankalar tarafından inşaat sektörüne kullandırılan kredilerin Aralık 2014 döneminde 85 milyar lira düzeyindeyken, Aralık 2015 itibarıyla yüzde 31,8 artışla 112 milyar lira düzeyine ulaştığını belirten Şimşek, ferdi konut kredilerinin de aynı dönemde yüzde 14,3 artarak 126 milyar liradan 144 milyar liraya çıktığını kaydetti.

Türkiye'de 2015 yılı itibarıyla konut kredileri faiz oranı ortalamasının yüzde 12,1 olduğuna işaret eden Şimşek, bankalar tarafından BDDK'ya mevduat tutar ve vadelerine ilişkin bilgilerin raporlandığını ancak kredi müşterilerinin kullandıkları kredi kartı ve ihtiyaç kredileri ile yaptıkları harcamalara ilişkin ve genel tasarruf seviyesinin değerlendirilmesine imkan verecek yeterli veri bulunmadığını belirtti.
 
Konut kredileri ve taşıt kredilerinde alıma konu konut veya taşıtın teminat olarak alındığını hatırlatan Şimşek, ihtiyaç kredilerinin kullanım alanlarına ilişkin ise BDDK veri tabanında herhangi bir bilgi bulunmadığını, kredi kartları ile yapılan harcamalara ilişkin istatistiki bilgilere de Bankalararası Kart Merkezinin internet adresinden ulaşılabilineceğine değindi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörünün kredi miktarı yüzde 31 arttı!
  • 03.06.2016 14:21

İnşaat sektörünün kredi miktarı yüzde 31 arttı!

Aralık 2014 döneminde 85 milyar TL olan inşaat sektörüne kullandırılan kredi tut ...