maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörünü bilmeyen piyasanın dengesini bozuyor!

İnşaat sektörünü bilmeyen piyasanın dengesini bozuyor!

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, tek proje için inşaat sektörüne girenlerin piyasa dengesini bozduğunu ifade etti.

Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektöründe son dönemde yaşanan sıkıntılar için yeni çözümler aranıyor. İnşaat şirketlerinin fazlalığı nedeniyle yeni bir düzenleme talep eden sektörün önde gelen isimleri, bu sayede riskleri de azaltmış olacak.

En temel sorunlar ise ‘bölgesel arz fazlası' ve ‘yeterli finansman gücü olmayan firmalar' olarak görülüyor. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, her iki başlık için sektör temsilcilerinin bir çalışma başlattığını, sorunun tespiti ve çözüm önerileri konusunda bir raporu ilgili bakanlıklara sunacaklarını ifade etti. Avrupa'nın tamamında 20-30 bin inşaat şirketi bulunurken, Türkiye'de inşaat şirketi sayısının 300 bin, sadece İstanbul'da ise 47 bin civarında olduğunu söyleyen Yılmaz, “Son dönemde ev satan emlakçılar için bile düzenleme yapılırken, üreticiler için bir düzenleme getirilmedi” dedi. Kamu kuruluşlarının ihalelerinde şirketlerin şartnamelere göre hareket ettiğini ancak özel sektörde böyle bir düzenleme olmadığını ifade eden Yılmaz, “Bizim sektörümüze çok fazla giriş-çıkış var. Tabii ki sektöre girişler olmalı ancak kalıcı olmak isteyen inşaat işine girsin. Sektörü bilmeyen, sadece bir iş yapmak için girenler arz-talebi bozduğu gibi sektörün dinamiklerini de bozuyor. Sektöre girecek olan firmalara sermaye yeterliliği, iş bitirme yeterliliği ve teknik yeterlilik kriterleri getirilmeli” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM UYARISI

Fikirtepe, Bağdat Caddesi gibi örnekler verip, Türkiye'nin kentsel dönüşümde istenen başarıda ilerlemediğini Yılmaz, “Türkiye'de 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi hedefi var. Eğer bu kadar konut dönüşecekse bu yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalı. Yapılmadığı takdirde çok yol kazasına uğrarız” dedi. İstanbul'da özellikle de lüks konut segmentinde belli noktalarda arz fazlası oluştuğunu da belirten Yılmaz, belediyelerin verilen ruhsatları takibe alması gerektiğini ifade etti.

1.1 MİLYAR CİROYLA REKOR YIL

2017 yılı değerlendirmesi yapan Ziya Yılmaz, bu yıl Validebağ Korusu'nun yanında inşa ettikleri Validebağ Konakları ve Dap İzmir'i satışa çıkardıklarını söyledi. Yılmaz, “Çadır kampanyaları ile rekor rakamlara ulaştık. Ciromuz yılın 11'inci ayında 1 milyar 20 milyon lira oldu. Yılı 1.1 milyar lira ciro ile tamamlayacağız. Bizim için 2017 rekor yıl oldu. 11 ayda 918 konut sattık, konutların ortalama metrekare fiyatı 12 bin lira oldu” dedi. Validebağ'da 593 milyon liralık satış yaptıklarını, Dap İzmir'de de 1 aylık tanıtımla 707 dairenin 411'ini sattıklarını ifade eden Yılmaz, ilgi gören topraktan senetle satış kampanyasını İstanbul'da Validebağ ve Teras Kule projelerinde 60 ay, İzmir'de 36 ay vade avantajıyla 19 Aralık'a kadar uzattıklarını açıkladı.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!
  • 14.02.2022 17:07

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!

Pandemi döneminde geliştirdiği ‘Sağlıklı Ev’ konseptini gayrimenkul sektörüne ka ...

DAP Nişantaşı Koru projesi Emlak Konut hasılat şampiyonu oldu!
  • 20.10.2021 11:25

DAP Nişantaşı Koru projesi Emlak Konut hasılat şampiyonu oldu!

DAP Yapı’nın Nişantaşı Koru projesi, Emlak Konut’un “Yıl Bazlı Satış Raporu”na g ...

DAP Yapı "yılın tüketici markası" seçildi
  • 08.10.2021 16:22

DAP Yapı "yılın tüketici markası" seçildi

DAP Yapı, 12 ilde bin 200 kişinin katılımıyla yapılan araştırma verilerine göre, ...

Ormanköy Çekmeköy projesinden havadan şantiye görüntüleri!
  • 19.06.2021 15:14

Ormanköy Çekmeköy projesinden havadan şantiye görüntüleri!

Emlak Konut GYO ve DAP Yapı tarafından Çekmeköy'de hayata geçirilen Ormanköy Çek ...

Nişantaşı Koru projesinde temel çalışmaları devam ediyor!
  • 19.06.2021 15:08

Nişantaşı Koru projesinde temel çalışmaları devam ediyor!

Emlak Konut GYO ve DAP Yapı tarafından hayata geçirilen Nişantaşı Koru projesi ş ...