maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörüne kamu freni

İnşaat sektörüne kamu freni

Müteahhitler, kriz öncesine dönüş için iyimser değil. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) sektörü analiz ettiği temmuz bülteninde, kamu yatırımlarındaki gerileme ile konut talebinde ve inşaat ruhsatlarında görülen negatif trendlerin, 2007 öncesi düzeye ulaşmanın epey zaman alacağını gösterdiği belirtildi

 

Müteahhitler, kriz öncesine dönüş için iyimser değil. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) sektörü analiz ettiği temmuz bülteninde, kamu yatırımlarındaki gerileme ile konut talebinde ve inşaat ruhsatlarında görülen negatif trendlerin, 2007 öncesi düzeye ulaşmanın epey zaman alacağını gösterdiği belirtildi. Bültene göre bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla özel sektörün yatırımları yüzde 22'nin üzerinde artarken kamu yatırımları yüzde 25,7 azaldı.

Konut satışlarında aynı dönem yüzde 21,1'lik gerileme yaşanırken inşaat ruhsatlarında ruhsat verilen yapıların yüzölçümü yüzde 10,3 ve kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü de yüzde 38,3 düştü. Bültende, inşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 büyüdüğü belirtilirken "Ancak 2008 ve 2010 yıllarının birinci çeyrekleri kıyaslandığında sektördeki üretim rakamlarının 2008'in yüzde 12,1 gerisinde olduğu görülmektedir" dendi.
 
Sektörde geleceğe dönük saptamalara işaret edilen bültende, "Geleceğe yönelik niceliksel göstergelerin altyapı inşaatları açısından kamunun sabit sermaye yatırımları, bina inşaatları açısından özel sektör sabit sermaye yatırımları ile yapı ruhsatları, konut talebi açısından satış trendleri olduğu bilinmektedir. Yılın ilk çeyreği itibariyle göstergelerin üçünün negatif bir seyir içinde olması sektörün önümüzdeki gelişmeleri açısından iyimserliği engelleyici niteliktedir" dendi.

Bültende, kamu yatırımlarına 2010 yılında geçen yıla göre yüzde 26,4 daha az olmak üzere 41 milyar TL ayrılmış olmasının da 2010 yılının izleyen dönemlerinde kamu altyapı yatırımları açısından umut vermediği belirtildi.
Belediyeler tarafından verilen inşaat ruhsatlarındaki gerilemelere de işaret edilen bültene göre yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 10,3, bina sayısında yüzde 16,5, değerinde yüzde 5,1 ve daire sayısında yüzde 1 düşüş oldu.
 
Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 38,3, bina sayısında yüzde 46,1, değerinde yüzde 36,3 ve daire sayısında yüzde 33,9 gerileme yaşandı. Konut satışlarında da bir önceki yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 21,1, bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 26.1'lik gerileme oldu. Bu oran büyük illerde ortalamanın altında seyretse de Doğu ve Güneydoğu'da çok daha yüksek rakamlara ulaştı.
 
AVM'LER ARTARKEN FABRİKA YAPILMIYOR
Bültende ayrıca, son dönemde alışveriş merkezlerinin (AVM) bina yatırımları içindeki payının arttığı, toptan ve perakende ticaret binalarına verilen yapı ruhsatlarında 2010 mart ayında önemli artış yaşandığı bildirildi. Yapı ruhsatlarında ilk 3 aylık dönemde geçen yıla oranla en büyük gerilemenin yüzde 44,9 ile sanayi binaları ile depolar kategorisinde, ikinci büyük gerilemenin de yüzde 40,8 ile ofis ve işyeri binalarında gerçekleştiği gözlendi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz