maritbet girişmaritbet
İnşaat sektöründeki işçiler mesleki yeterlilik belgesine sahip olacak!

İnşaat sektöründeki işçiler mesleki yeterlilik belgesine sahip olacak!

İnşaat sektöründe meslek standartlarının oluşturulmasına çalışılıyor. Sektördeki işçilerin 5+5 toplam 10 yıl geçerli mesleki yeterlilik belgesine sahip olması hedefleniyor

Kamuoyuna "Belgeni al işin olsun" sloganıyla kamuoyuna duyurulan belgeli işçi seferberliği başladı. İnşaat sektöründe meslek standartlarının oluşturulması amacıyla sorumluluk üstlenen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), seferberlik kapsamında 2 bin 500 adrese ulaştı. Çalışma kapsamında inşaat sektöründeki işçilerin 5+5, toplam 10 yıl geçerli mesleki yeterlilik belgesine sahip olması hedefleniyor.

Bu amaçla Türkiye çapında seferberlik başlatıldı. İNTES tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar, il ve ilçe belediyeleri, SGK ve İŞKUR teşkilatlarına afişler ve kampanya detayları dağıtıldı. Bilgilendirmeden sonra gelen talepleri değerlendirecek olan İNTES, her bölgede sınav merkezleri açacak.

İNTES'in başlattığı seferberlikle hem inşaat işçilerinin 'meslek sahibi' olmaları hem de daha güvenilir inşaatlar yapılması amaçlanıyor. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Bu seferberlikle sektörümüzde mesleki yeterlilik standartlarının kazandırılmasını ve yaygınlaştırılmasını, belgeli ve istihdam edilebilir işgücünün artırılmasını hedefliyoruz. Bu hedef için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz" dedi.

Sektörde "yetersiz ve belgesiz işçi kalmasın" hedefiyle yola çıktıklarını ve bu amaçla İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi'ni (İNTES MYM) kurduklarını belirten Koçoğlu, şöyle devam etti: "Geçen yıl 23 sınav İNTES MYM, 2013 yılının ayında 34 sınav yaptı ve işçilere belgelerini dağıttı. Ocak 2012 tarihinden bu yana Türkiye'nin farklı illerinde ve yurtdışında 1.000'e yakın işçi adayı mesleki yeterlilik sınavlarına alındı. Bu adaylardan 500'e yakını mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Belgelendirme faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda daha önce Doğu Marmara, Ağrı ve Van'da başlattığımız belgelendirme çalışmalarını şimdi de Türkiye geneline taşıyacağız."

Koçoğlu, TÜİK verilerine göre ekonomiye yıllık 250 milyar lira katkı sağlayan inşaat sektöründe, doğrudan ya da dolaylı olarak 4 milyon kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Dolayısıyla Türkiye'de her 20 kişiden birinin inşaat sektöründe çalıştığına işaret eden Koçoğlu, başlatılan belgelendirme seferberliğinin önemine vurgu yaptı.

İnşaat sektöründe işgücünün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında istidam edilebilirliğini arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Şükrü Koçoğlu, şöyle konuştu:

"Türk inşaat sektörü artık yurtdışı müteahhitlik sektöründe dünya lideri Çin ile rekabet halinde. Dünya devleri liginde rakiplerimizin önüne geçebilmek için anahtar kelime kaliteli iş olacaktır. Sektörde kaliteyi yakalamak için farklı faktörlerin olduğu bir gerçektir. Bu faktörler; müteahhitler, mimar ve mühendisler, işçiler ve malzemedir. Bu faktörlerin biri yanlış ya da eksik olursa inşaat riske girer. Sivil toplum kuruluşu olarak burada bize düşen, işçi ve ustaları daha donanımlı hale getirmektir. Bu amaçla işgücünün niteliğini yükseltmek hedefine yönelik yürüttüğümüz mesleki yeterlilikler sistemi çalışmaları sayesinde işverenlerimiz de yeteneklerini ve nitelikleri ispatlanmış işçileri istihdam edebileceklerdir. Böylece nitelikli iş üretmeyi garanti altına alarak, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında rekabet güçlerini arttırabileceklerdir.

Adana Çukurova Press

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremzedeler "Yeni Umutlar" projesi ile iş sahibi oluyor
  • 10.03.2023 16:52

Depremzedeler "Yeni Umutlar" projesi ile iş sahibi oluyor

Mersin'de "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerin ardından hayata geçirile ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Türkiye genelinde esnaf ve iş yeri sayısı arttı!
  • 08.04.2022 12:50

Türkiye genelinde esnaf ve iş yeri sayısı arttı!

Ülke genelindeki esnaf sayısı, tarım sektörü dahil olmak üzere 3 milyon 28 bine, ...