maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü temsilcileri konut kampanyasını değerlendirdi

İnşaat sektörü temsilcileri konut kampanyasını değerlendirdi

İnşaat sektörünün önde gelen temsilcileri konutta yeni kampanya kararıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği 61. Genel Kurulunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Konut stoğunu azaltmak için bir kampanya başlatılacak, böylece çarkları konut sektöründe tekrar döndürmeye başlayacağız" dedi. Kampanyaya Ziraat Bankası başta olmak üzere diğer bankalar da katılacağını belirten Yıldırım, bankaların stoklarındaki konutlar eritilecek, cazip fırsatlarla vatandaş ev sahibi olacağını belirtti.

Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar başlıklar şöyle:

Faizleri indirin çağrısı

Başbakan Binali Yıldırım bankalara faiz indirim çağrısı da yaptı. Yıldırım, "(TBB Başkanı) Hüseyin Bey "yüksek faiz bizim için iyi bir şey değil, yüksek faizden bankalar kar etmiyor" gibi bir şey dedi, o zaman indirelim. Biz de boş durmayacağız enflasyonu aşağı çekeceğiz" dedi.

Konutta kampanya başlayacak

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında konut piyasasına da değindi. Yıldırım, konut stokunun azaltılması için kampanya yapılacağını söyleyerek, "Ziraat Bankası ve diğer bankalar konut stoğunu azaltmak için kampanya başlatacak." dedi.

Yaşatmayı esas alın

Başbakan Binali Yıldırım Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bankacılara seslenerek, "Yaşatmayı esas almalısınız. Yeniden yapılandırma bir suç değildir" dedi.
 
Gayrimenkul sektörü, konutta yeni kampanya kararını nasıl karşıladı?

İşte sektör temsilcilerinden görüşler:

Kuzu Grup-Özen Kuzu

“Gayrimenkul sektörü olarak uzun bir süredir beklediğimiz ve her fırsatta dile getirdiğimiz KDV oranları, tapu harçları ve bankaların uyguladığı faiz oranları konularıyla ilgili hükümetimizin attığı olumlu adımları ilgiyle takip ediyoruz. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı, 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da yüzde 4'ten 3'e indirildi. Söz konusu kolaylıklar sektörümüze ivme kazandıracak ve vatandaşların ev sahibi olma sürecini hızlandıracaktır. Başbakan Sayın Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz gün açıkladığı konut kredisindeki faiz oranlarının 1'in altına düşürülmesiyle ilgili kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyorum. Bunun yanında söz konusu KDV indiriminin ofis ve ticari üniteleri de kapsaması sektörümüzün bir diğer önemli beklentisi. Bu beklentimizin de karşılanmasıyla bu yıl yeni bir rekorun kırılacağına inancımız tam.”

Emlak Konut GYO-Murat Kurum

"Hükümetimiz de tapu harcı ve KDV indiriminden sonra şimdi de faiz indirimiyle sektöre her türlü desteği veriyor. Kamu bankalarıyla beraber; yüklenici firmalar, özel bankalar gibi sektörün tüm paydaşları da  bu işe katkı sağlayacak. Maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığı böyle bir ortamda, yeni desteklerle birlikte vatandaş için bir fırsat dönemi başlıyor."

Teknik Yapı-Nazmi Durbakayım

"Sektör olarak beklediğimiz destekler tek tek hayata geçiyor. Tapu harcı ve KDV indiminin sektörü çok olumlu etkileyeceğini, ancak bunların yeterli olmadığını düşünüyorduk. Faiz indirimi olmazsa olmazdı. Bu konuda bir rapor hazırlayacaktım. Başbakanımız benden hızlı davrandı. Bu kampanyanın hem tüketici hem de konut setörü açısından çok olumlu sonuçları olacaktır."

Süleyman Ekşi İnşaat-Süleyman Ekşi

“KDV ve tapu harçlarının düzenlenmesi sonrasında kredi faizlerinin düşürülmesi ile ilgili atılan bu adımın iç piyasayı canlandıracağını düşünüyoruz. Ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörüne yapılacak her türlü destek tüketicilerin ev sahibi olmasını kolaylaştıracak, piyasanın ihtiyaç duyduğu nakit akışını hızlandıracaktır. Konut kredi faizlerinin özellikle yüzde 1'in altına çekilmesi ve bu desteğe sadece kamu bankalarının değil özel bankaların da katılmasının gerektiğine inanıyoruz. Süleyman Ekşi İnşaat olarak gerçekleştirdiğimiz projelerde uygun ödeme planları ile isteyen herkesin ev sahibi olabilmesini amaçlıyoruz. Hükümetimizin vereceği bu destekler ile daha da geniş kitleleri ev sahibi yapabilmek ortak hedefimiz olmalıdır.”

Sur Yapı-Altan Elmas

 

"Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı kampanyayı çok yerinde ve doğru bir teşvik olarak görüyorum. Tapu harçları ve KDV'deki indirimle birlikte bu kampanya piyasayı önemli ölçüde canlandıracak, satışı hızlandıracaktır. Faizlerin 0.99 seviyesine çekilmesi ve yılsonuna kadar bu seviyede kalması sağlanırsa, geçen yılki rakamların üzerine çııp, sektör olarak yeni bir rekor kırabiliriz. Tabii özel bankaların da kampanyaya katılmasını bekliyoruz."

Dap Holding-Ziya Yılmaz

"Mevcut siyasi istikrarın bir yansıması olarak ekonomimizin lokomotifi gayrimenkul sektörüne olan destek ve tüketicilerin ev sahibi olmasını sağlayacak teşvikler, tüm hızıyla devam ediyor. Bu sürece bankacılık sektörünü dahil etmek hem oyuncular nezdinde mevcut konut stoğunu azaltır hem de iç piyasada likidite döngüsünü hızlandırır."

İnanç Kabadayı-Ege Yapı

"Bankalar Birliği Genel Kurulu'ndan yapılan bu önemli açıklama ile hükümetimiz, diğer tüm alanlarda atılan adımlarda olduğu gibi, gayrimenkul sektörü özelinde de uzun zamandır tüketici ve üretici tarafından beklenen haberi verdi. Konut kredi oranlarında uygulanan faiz fiyatlamasında geleceği müjdelenen ciddi bir indirim satışlara direkt olarak olumlu yansıyacaktır. Kamu bankaları ile birlikte özel sektördeki bankaların da katılım sağlaması, banka kredili satışlarda ciddi bir iyileşmeyi beraberinde getirecek ve tüketici talep ettiği gayrimenkule çok daha rahat ve düşük maliyetli olarak ulaşabilecektir. KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrası atılan bu adım, sadece gayrimenkul sektörü için değil genel ekonomiye getireceği katkı anlamında da oldukça önemli."

GYODER-Feyzullah Yetgin

"Konut sektörünün durgun bir döneme girdiği bu süreçte, tapu harçları ve KDV indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarının geri çekilmesi sektör için büyük anlam ifade ediyor. Sektöre hareket getirecek bir diğer gelişme de yabancıya konut satışında vatandaşlık limitinin 300 bin dolara çekilmesi olacaktır."

Yamaç Yapı-Haydar Yamaç

 

"Konut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşlar veya daha büyük bir konut sahibi olmak isteyip elinde yeterli miktarda birikimi olmayanlar için KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi ile yeni bir fırsat oluştu. Hükümetimiz konut sahibi olmayı kolaylaştırmak için bütün olumlu adımları atıyor. Sektör temsilcileri olarak bizlerde çeşitli kampanyalarla konut alıcılarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başbakanımız tarafından son olarak açıklanan, oluşan konut stoğunu azaltmak için bankalara yapmış olduğu faiz indirimi çağrısıyla başlayacak konut kampanyası kapsamındaki faiz indirimi beklentimiz güçlendi diyebilirim. Bu olumlu gelişmelerle birlikte vatandaşlarımızın konut almak için artık çok fazla beklemeden harekete geçeceğini öngörüyorum. Böylece hem inşaat sektörü yeniden hareketlenecek hem de konut alımları kolaylaşacak."

Kiler GYO-Tarık Gürdil

"Hükümetimizin imar barışının ardından attığı bu adım bir süredir yavaş seyreden satışların canlanmasında önemli bir itici güç olacak. Geçen yılın son çeyreğinden beri konut satışları kredi faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle talebin ertelenmesine sebep olmuştu.  Şimdi hem yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülen KDV indirimi, hem de tapu harcı oranının düşürülmesi konut satın almayı planlayanlar açısından konut yatırımının cazibesini artıracaktır. Özellikle büyük ve lüks konutlarda bu indirimin etkisi daha fazla hissedilecektir. İnşaat sektörü olarak bizlerin de uzun bir zamandır beklediği bir destekti, Bakanlar Kurulu'nun aldığı bu kararlar ve teşvikler ile hem konut satışları hareketlenecek, hem de gerçekleşen satışlar ile vergi gelirleri artacağı için bütçe disiplini açısından da bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca konut sektöründe lüks segmente yönelik üretilen konutların orta ve düşük gelir grubuna hitap etmemesi  ve yüksek kredi oranları zamanla bu segmentte bir miktar arz fazlası oluşmasına neden oldu. Hükümetimizin son olarak açıkladığı konut kampanyası çalışmaları da faiz indirimi yönündeki beklentilerimizi de güçlendiriyor. Başbakanımızın konut stoğunu azaltmak için Ziraat Bankası ve diğer bankaların kampanya başlatacağını duyurması da bu anlamda sektörümüzün geleceği açısından umut verici bir gelişmedir."

Güçlü İnşaat-Utkucan Çelik

"Bakanlar Kurulu kararıyla taşınmazların alım-satım maliyetlerine ilişkin vergiler 6 aylığına azaltıldı. Bu kapsamda yüzde 18 KDV oranına tabi konut teslimlerindeki oran 31 Ekim'e kadar uygulanmak üzere yüzde 8'e indirildi. Tapu harcı oranı da aynı dönemde yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürüldü. Yapılan bu düzenlemelerin hem konut alıcısına hem de konut üreticisine büyük bir katkı sunacağına inanıyoruz. Alınan bu kararlar öncelikle bekleyen talebin alıma dönüşmesinde itici rol oynayacaktır. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri gayrimenkul sektörüne yatırımları artacaktır. Ayrıca gayrimenkul alım satımlarında devletin önemli bir gelir kaynağı olan tapu harcı düzenlemesi ile hem sektör, hem devlet, hem de konut alıcısı kazanacaktır. Konut satışlarında yaşanan artış sonrasında ise sektörün yeni yatırımlarına hız vereceğini düşünüyoruz."

Hasanoğlu İnşaat-Haluk Hasanoğlu

Sektörümüzün büyük bir merakla beklediği KDV kararı yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı ise yüzde 4'ten 3'e indirildi. Buna göre 500 bin TL'lik bir konutun 90 bin TL olan KDV'si, 40 bin TL'ye düşecek. Yapılan bu düzenlemenin sektöre büyük bir canlılık getireceğini düşünüyoruz. Uzun zamandır elinde döviz olan ve gayrimenkul almayı bekleyen kesim bu indirim sonrasında harekete geçecektir. 31 Ekim'e kadar geçerli olacak KDV indirimi ve tapu harcı oranındaki indirim ile her yıl yaz döneminde yaşanan sektörel durgunluğun da yaşanmayacağına inanıyoruz.

Bahaş Holding-Abdüssamet Bahadır

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır ise sektörün gelişmesini yavaşlatan en büyük engelin; konut kredi faizlerindeki rekor yükseliş olduğunu belirterek, "Bankaların yaptığı bu kampanya, KDV ve tapu harçlarında yapılan indirimin arkasından gelmesi çok iyi oldu. Böylelikle birbirlerini destekleyerek satışlara çok olumlu yansıyacak ve adeta satış patlaması yaşanacaktır. Bu kampanya alıcılara 10 yıllık vadeli bir alımda, eskiye göre yüzde 30 kazandırıyor. KDV ve tapu harçlarındaki indirimler ile birlikte bu rakam yüzde 40'ların üzerine çıkıyor. Bu dönem yatırımcı ve oturumcu için çok büyük bir fırsat. Bu fırsatı herkesin değerlendirmesi gerekiyor. Bankalara ve hükümete konut piyasasına yaptıkları desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü canlandıkça Türkiye canlanacaktır." diye konuştu.

Omran İnşaat-Ergin Bayram

Omran İnşaat Genel Müdürü Ergin Bayram da konut kredi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşecek olmasının, bekleyen talebin alıma dönüşmesinde büyük itici güç olacağını vurgulayarak, "Firma nezdinde motivasyon, konut alıcısı açısından da bir fırsat niteliği taşıyan hükümetin bu kararı, bahar mevsimini de 'konut satış baharı'na çevirecektir. Ancak bankaların çok da istekli olmadığını görüyoruz, oysa bankalar da bu konuda üstlerine düşeni yapmalı ve ellerini taşın altına koymalı. Önümüz Ramazan, ardından bayram geliyor. Bu dönem öncesi alınan bu tedbirler konut satışlarını arttırıcı etki yapacaktır. Çok yerinde ve çok doğru bir karar." değerlendirmesinde bulundu.

Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü ise "KDV ve tapu alım harçlarını düşürülmesinden sonra inşaat sektörünün, yatırımcının ve ev alacakların beklediği faiz oranları yüzde 1'in altındaydı. Bu desteklerin, sektöre ve ekonomiye ciddi bir şekilde ivme katacağını düşünüyorum. Ancak bu desteklerin 3 ay geçerli olması değil, sürekli hale gelmesi gerekmektedir. Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörüne desteklerin devam etmesini bekliyoruz." bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...