maritbet girişmaritbet
İnşaat Sektörü İlk Çeyreği Keyifsiz Geçirdi

İnşaat Sektörü İlk Çeyreği Keyifsiz Geçirdi

Türk İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan inşaat sektörünün ilk çeyreğini analiz ettiği raporu çarpıcı sonuçlar içeriyor.

 

Türk İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan inşaat sektörünün ilk çeyreğini analiz ettiği raporu çarpıcı sonuçlar içeriyor. Raporda ilk göze çarpan nokta gerek konut satışları gerekse yapı ruhsatı izinlerinde ivme kaybının olması. Konut projelerinde doğuya olan yönelimin durması bir başka dikkat çekici sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Küresel krizin Türk gayrimenkul sektör trendlerinde yaşattığı bir diğer değişim de yatırımların gayrimenkul ekseninden konut eksenine kayması. İMSAD, bu yeni trendin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini öngörüyor. İkinci çeyrekte sektörün hava durumuna dair beklenti ise ilk çeyrekten daha güneşli olacağı.
 

İMSAD'ın yayınladığı, sektörün 2010 yılının ilk çeyreğini değerlendirdiği raporunda rakamlar olumlu sonuçlar ortaya koymuyor. Gerek konut satışları verileri gerekse yapı ruhsatı izinlerinde ivme kaybına işaret ediliyor. Bunda mevsimsel etkinin yanı sıra hızlı artan gayrimenkul fiyatlarının da etkili olduğu belirtiliyor.

Konut Satışları Ekonomik Krizden Beri En Düşük Seviyesiyi Gördü
Son açıklanan TÜİK verilerinde konut satışlarında hızlı bir düşüş olduğu görülüyor. 2008'in son çeyreğinde konut satışlarının 92.516 ile dip yaptığı gözlemlenmişti. Krizin en yoğun hissedildiği dilimde yaşanan bu gerileme sonrasında KDV ve harç indirimi ile faiz indirimleri sonucunda artan konut talebi görünümün değişmesini sağlamış, konut satışları 2009'un ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 17,67 artarak 108.861 düzeyine ulaşmıştı.
 
Oluşan bu trend 2009 yılının ikinci çeyreğinde daha da hızlanmış, konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 78,89 artarak 194.743'e gelmişti. Ancak üçüncü çeyrekte satışlar hız kesmiş inşaat sektörünün yeterli desteği almamasına da bağlı olarak konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 42,53 düşüş kaydederek 111.913'e gerilemişti. Son çeyrekte rakam 116.229 düzeyinde kaldı. Bu veri bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,86, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25,63'lük bir artışı ifade ediyor.
 
Rapor artış trendinin 2010'un ilk çeyreğinde şok bir düşüş ile kesildiği ve 85857 adet konut satışı ile ekonomik krizden beri en düşük seviyesini gördüğünü belirtiyor. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,13, bir öndeki çeyreğe göre ise yüzde 26,13'lük düşüşe işaret ediyor.
 
Gayrimenkül Fiyat Artışları Konut Satışlarını Düşüşünde Etkili
Konut satışlarındaki gerilemede gayrimenkul fiyatlarının yüksek olması etkili olduğu belirtiliyor. Rapora göre Merkez Bankası'nın gösterge faizleri tarihi düşük seviyelerde tutması sonrasında gayrimenkule talebi gören arz ayağı fiyatları yükseltme yoluna gitti ve konut satışları rakamında gerileme yaşandı. Rakamların yılın ikinci çeyreğinde mevsimsel etkilerle birlikte yukarı yönelmesi bekleniyor.
 
Doğuya Yönelik Konut Projelerinde Durma Yaşandı
Bölgesel olarak bakıldığında İstanbul'da konut satışlarının Türkiye ortalamasının altında yüzde 24,79'lük bir azalış kaydettiği görülüyor. Ankara ile birlikte en fazla konut satışının yaşandığı İstanbul yine ticaretin merkezi olma özelliği ile ön planda.Bununla birlikte konut projelerinde doğuya yönelimin durduğu anlaşılıyor.
 
Gayrimenkul Yatırımcısı Dikkatini Ticari Binalara Çevirdi
İlk çeyrekte gayrimenkul yatırımcısının belirgin bir şekilde ticari binalara kaydığı görülüyor ve bunun bir sonucu olarak konut satışlarının gayrimenkul satışlarındaki payı geriliyor. Bu trende temel neden olarak alışveriş merkezi gibi büyük yapıların yeni yaşam alanı oluşumlarındaki etkinlik gösteriliyor. Yine ticari gayrimenkulün kira getirisinin yüksek olması, bu türe yönelik talebi artırıyor. Bu yeni eğilimin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği düşünülüyor. Bununla birlikte gayrimenkul sektöründe gerek konut satışları rakamları gerekse yapı ruhsatları verisiyle çizilen olumsuz görünümün 2010'un ikinci çeyreğinde olumlu yönde değişmesi bekleniyor.
 
 
- Rapordan elde edilen bilgiler çerçevesinde ABD'de Nisan ayı rakamları inşaat sektörüne ilişkin karışık sinyaller verdiği anlaşılıyor. Oluşan rakamlarda yeni başlayan ve tamamlanan konut inşaatlarındaki artış olumlu değerlendirilirken, diğer göstergelerin beklentilerin altında kaldığı görülüyor. Rakamlarda aylık bazda bir trend yakalanamamış olması dikkat çekici.

ABD'nin Konut Üreticileri Derneği'nin yayınladığı verilerde konut sektörüne yönelik iyimser beklentilerin Eylül ayında 19 düzeyine çıkarak kriz öncesi noktalara gelmesi sonrasında yeniden düşüşe geçtiği ve Ocak ayında kış etkisiyle 15 seviyesine gerilediği görülüyor. Şubat ayında yeniden 17 seviyesine yükselen bu endeks Mart ayında 15 düzeyine gerilemiş. Endeksin istikrarsız bir görünüm çizmesi dikkat çeken bir husus. Bununla birlikte endeksin Nisan ayında 19'u gördükten sonra son olarak Mayıs ayında 22 seviyesine sıçraması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
- İnşaat sektörünün olumsuz görünümünün terse döndüğü Euro Bölgesi'nde inşaat üretiminde Mart ayındaki yükseliş 7,6 düzeyinde.
- Türkiye'ye rakip olarak izlenen ülkelerden Brezilya'da ise konut maliyetleri talebe paralel olarak artış trendini koruyor.
  • Etiketler:

Yorum Yaz