maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım hamlesinden memnun

İnşaat sektörü Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım hamlesinden memnun

Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, inşaat sektörünün temsilcilerini sevindirdi

Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki gün Diyarbakır'da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, inşaat sektöründe heyecan getirdi.

Tarım, sağlık ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesinin inşaat sektöründe hareketlilik getirmesi bekleniyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşa edilecek konutlarla sosyal alanların çukur siyasetine dayalı gergin atmosferin içine çekilmiş vatandaşı aktif ticaret hayatına geri döndüreceğini, yapılması planlanan konutların vatandaşların moralini yükselteceğini, bunun yanında  ekonomik aktiviteyi artıracağını ifade etti. 

Paketin hem ticaret hacmi oluşturacağını hem de vatandaşın terör karşısında yalnızlaşmasına engel olacağını belirten Tellioğlu, inşaat sektörünün 256 sektörü doğrudan ilgilendiren çok yönlü yapısına dikkati çekti. Tellioğlu, "İnşaat çalışmalarıyla birlikte istihdam artacaktır, bölgeden malzeme temini ön plana çıkacaktır. Hatta inşaat çalışmaları bittikten sonra içerisindeki mobilyadan beyaz eşyaya kadar pek çok sektörü ve bölge ekonomisini kalkındıracaktır" ifadesini kullandı. 

Tellioğlu, uygulamanın takvimine ilişkin bilgilerin henüz netleşmediğini belirtirken, kazılan çukurlar nedeniyle kullanılamaz hale gelen mahalleler için hazırlanan kentsel dönüşüm planlarında sona gelindiğini bildirdi. 

"TOKİ 10 yılda yaptığının yüzde 15'ine yakın rakamı inşa edecek"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin de MÜSİAD'ın Malatya'da düzenlenen Genel İdare Kurulu toplantısına katılan Diyarbakır, Van ve Mardinli iş adamlarının paketin çok ihtiyaç duyulan ve hemen hayata geçmesi gereken bir teşvik paketi olduğunu ifade ettiğini söyledi. 

Yeltekin, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesinin ekonomik canlanmayı beraberinde getireceğini belirterek, şunları kaydetti: 

"O bölgenin inşaat sektörü paydaşları ve bizlerin düşüncesi, mutlaka bu paketlerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiği. Terörün ana kaynağı olan sıkıntıları bertaraf edecek istihdam ve diğer yan faktörlerin oluşması sağlanacaktır. TOKİ, 10 yılda 500 bin konut inşa etmişti. Sonra rakam 750 binlere doğru çıktı. TOKİ, 10 yılda yaptığının yüzde 15'ine yakın bir rakamı terörden zarar gören bölgelerimizde inşa edecek. Bunun büyüklüğü, girilen yolun ne kadar büyük hedefler taşıdığını anlatmak açısından bu çok güzel bir örnek olacaktır. Bu yüzden bu teşvikleri çok olumlu değerlendiriyoruz."

Paketi tatmin edici bulduklarını, beklentilerinden de detaylı konuları içerdiğini ifade eden Yeltekin, "Paketin tatmin edici olmasından ziyade, ne kadar hızlı ve ne kadar yüksek başarı oranıyla hayata geçtiği bizim için daha önemlidir. Paket çok iyi, ancak önemli olan kaybolmadan hayata geçirilmesidir" dedi.

Yapılacak inşaat projelerinde, bölgedeki müteahhitlerin gerek alt yüklenici gerekse malzeme satıcısı olarak yer almasının büyük önem taşıdığını kaydeden Yeltekin, paketin bölgedeki istihdama pozitif katkı sağlayacağını ve müteahhitleri kazançlı hale getireceğini vurguladı.

"İç piyasayı hareketlendirmek üzere elimizden geleni yapacağız"

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ise 23 ilde yapılacak konut projeleriyle stadyum, hastane ve diğer sosyal alanların iç piyasayı canlandıracak yeni yatırım merkezleri oluşturacağını söyledi.

Hinginar, inşaat ve gayrimenkulün piyasaları canlandıran dinamo sektörler olduğuna işaret ederek, "İnşaat sektörünün canlanması inşaat malzemesi sanayisinin yanı sıra zincirleme olarak birçok sektöre de etki etmektedir. Bu yatırım hedefi makro ölçekte ülke ekonomimize olumlu yansıyacaktır. Özellikle bu projelerde yerli ve standartlara uygun malzemelerin kullanılması, bizim gibi yüksek katma değer yaratan sektörlerimizin gelişmesine ve yeni yatırımlar için cesaretlenmesine vesile olacaktır. Hükümetimizin aldığı yatırım kararlarına güveniyor ve destekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Hinginar, Türkiye ekonomisi, inşaat ve inşaat malzemesi sektörünün canlanması hedefiyle yatırım paketi kapsamında hükümetin faaliyetlerine destek olmak, iç piyasayı hareketlendirmek üzere ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yorum Yaz