maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü Brezilya’da tribünlere oynayacak

İnşaat sektörü Brezilya’da tribünlere oynayacak

15 – 19 Mart tarihleri arasında Sau Paulo kentinde düzenlenen, “Feicon Batımat- Uluslararası Yapı Endüstrisi Fuarı”na katılan Türk inşaat firmaları, sambanın ana vatanında adeta şov yaptılar

Dünyanın 7'nci büyük ekonomisi haline gelen Brezilya, 200 milyonluk nüfusu, kişi başına düşen 11 bin doların üzerindeki milli geliri ve her geçen gün büyüyen iç pazarı ile dünya devlerinin merceğinde. Rakipleri Brezilya'yı yakından izlerken, Türk şirketleri de boş durmuyor. 15 – 19 Mart tarihleri arasında Sau Paulo kentinde düzenlenen, “Feicon Batımat- Uluslararası Yapı Endüstrisi Fuarı”na katılan Türk inşaat firmaları, sambanın ana vatanında adeta şov yaptılar. Türk inşaat sektörü şimdiden, 2014 yılında Brezilya'da yapılacak olan Dünya Futbol Şampiyonası'nın altyapı yatırımları için harcanacak 2,5 milyar dolardan pay kapmanın planlarını yapıyor. Türkiye, Brezilya'da tribünlere oynayarak kazanacak.

Dünyanın gelişme potansiyeli en yüksek pazarları arasında gösterilen Brezilya, Güney Amerika'nın yüzölçümü olarak en büyük ve en kalabalık ülkesi. 1990'lı yıllarda liberal ekonomiye geçen ülkede, iç pazar büyüyor, tüketim artıyor. Brezilya'nın 2020 yılında dünyanın en büyük 5'inci petrol üreticisi olacağı tahmin ediliyor. İnşaat sektörü de en çok gelişen sektörlerin başında geliyor. Brezilya'daki inşaat sektörünün büyüklüğü 2010 yılında 90 milyar doların üzerine artış gösterdi. Sektörde 2.8 milyon kişi istihdam ediliyor. Yapı malzemeleri sektörü ise 2010 yılında yüzde 12,14 oranında büyüme ile 65 milyar dolara ulaştı. 2016 yılında bu rakamın 110 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Ülkedeki Kalkınmayı Hızlandırma Projesi kapsamında, dört yıl içinde ulaşım, enerji ve altyapı projelerine 280 milyar dolar harcanması planlanıyor. 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyat Oyunları da Türk inşaat sektörü için Brezilya pazarını cazip kılıyor.

Brezilya pazarındaki bu potansiyel, İMMİB üyesi İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği ile İstanbul Elektrik-Elektronik ve Makina Sanayi Mamülleri İhracatçıları Birliği'ni de harekete geçirdi. İMMİB'e bağlı 5 birlik, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde 15 – 19 Mart tarihleri arasında düzenlenen “Feicon Batımat- Uluslararası Yapı Endüstrisi Fuarı”na Türk firmalarının milli katılımını organize etti. İnşaat sektörünün dünya çapındaki bu buluşmasına, inşaat sektöründen 11 firma katıldı. 2010 yılında 132 bin kişinin ziyaret ettiği, 250'si yabancı toplam 630 firmanın ürünlerini sergilediği fuarda, bu yıl Türkiye Pavilyonu toplam 224 metrekarelik alanda yer aldı. Firmaların standlarında yaratıcılıkta sınır tanımadıkları ve 2014 Dünya Kupası'na iyi hazırlandıkları görüldü.

Türkiye'nin inşaat malzemeleri sektöründe Brezilya'ya yaptığı ihracat, 2005-2009 yılları arasında sürekli artış eğiliminde oldu. 2005 yılında 3,28 milyon dolar olan ihracatımız, 2009 yılında 60,9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brezilya'nın 2009 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ithalatı 8,39 milyar dolar oldu. Bu ithalat rakamında Türkiye'nin payı ise 60,9 milyon dolar ve yüzde 0,7 oranıyla oldukça düşük gerçekleşti.

2010 yılında Türkiye'den Brezilya'ya ihracat yapan firma sayısının 850 civarında olduğu tahmin ediliyor. İhracat yapan firmalar arasında Türkiye'nin en büyüklerinin de yer aldığı dikkati çekiyor. Brezilya pazarı ile ilgilenen firmaların; pazar araştırması yapmaları, firmalarla yerinde görüşmeleri ve eğer imkanları varsa bir ofis açarak ürünlerinin dağıtımını yapmaları büyük önem taşıyor. Türk firmaları Brezilya pazarında yeterince tanınmadığı için bu ülkede iş yapmak isteyen şirketlerin sabırlı olması ve çabuk pes etmemesi tavsiye ediliyor.

İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Faik Bitlis, dünya inşaat sektörünün en büyük organizasyonlarından biri olan fuarda, bu yıl milli katılımla 11 Türk firmasının temsil edildiğini belirterek, çok güçlü bir iç pazara sahip olan Brezilya'nın, aynı zamanda Güney Amerika'nın anahtarı olduğunu söylüyor. Brezilya'daki potansiyelin Türk firmalarınca mutlaka değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bitlis, fuardan eli boş dönmediklerini, Türk firmalarına ilginin büyük olduğunu dile getiriyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz