maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü 4 yılın en yüksek büyüme rakamını elde etti

İnşaat sektörü 4 yılın en yüksek büyüme rakamını elde etti

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2017 yılı büyüme verisiyle ilgili değerlendirmelerini açıkladı.

Türkiye'de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yıldır çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2017 yılı büyüme verisiyle ilgili değerlendirmelerini açıkladı. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “2017 yılında G-20 ülkelerinde büyüme lideri olan Türkiye 2018 yılına da hızlı bir başlangıç yapmıştır. Bu yıl, çeyrekler bazında karşılaşacağımız en yüksek rakamı elde ettik. İnşaat sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde %6,9'luk büyüme ile Türkiye'nin büyümesine katkı vermeye devam etmiştir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisi için 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk 3 ayında % 7,4'lük büyüme kaydetti. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türk özel sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde, gerçek potansiyelini ortaya koymuştur. Bu büyüme performansı içerisinde inşaatın da yeri gözden kaçırılmamalıdır. 2017 yılının ilk çeyreğinde %5,2, 2016 yılının ilk çeyreğinde %2,5 büyüyen inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde %6,9'luk büyüme gerçekleştirmiştir. 2017 yılında inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik düzenlemelerin etkisi ile %8,9'luk büyüme yakalayan inşaat sektörü 2018 yılının ilk çeyreğinde, son 4 yılın en yüksek ilk çeyrek büyümesine ulaşmıştır” dedi.
 
İnşaat sektöründeki verileri değerlendiren Yavuz Işık: “Bu büyüme rakamının ötesinde, inşaat sektöründe bir takım sorunlar göze çarpmaktadır. 2018 yılının ilk 3 ayındaki yapı ruhsatı sayıları incelendiğinde, müteahhitlerimizin yeni inşaat noktasında isteksiz oldukları net bir şekilde görülecektir. 2018 yılının ilk çeyreğinde yapı ruhsatı sayıları geçen seneye kıyasla, yüz ölçüm olarak %33, bina sayısı olarak %23 ve daire sayısı olarak ise %42 düşüş göstermiştir. İlk üç aydaki düşüş oranları oldukça yüksek görünmektedir.” dedi.
 
Nisan ve mayıs aylarında konut talebinde ciddi bir azalma meydana geldiğini ifade eden Yavuz Işık sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında, inşaat sektörü ile paralel olan hazır beton sektöründe de önemli bir yavaşlama söz konusudur. İkinci çeyrekte de inşaat sektöründe bir yavaşlama beklenmektedir. Bu nedenlerle, inşaat sektörünü geliştirmeye yönelik son alınan tedbirler çok yerinde olup zamanlaması doğrudur. Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ay süreyle konut teslimlerinde %18 yerine %8 KDV uygulanacak olması, %4 olan tapu harcının %3'e indirilmesi ve son olarak ev kredilerinde bankaların yeni bir faiz kampanyası başlatmaları sektöre canlılık getirecektir. İnşaat faaliyetlerindeki yavaşlamanın net bir şekilde ortaya çıktığı 2018 yılının ikinci çeyreğinde, boyutu bilinemeyen eldeki konut stoğunun etkisi ile inşaat sektöründeki geriye gidiş, bu düzenlemeler ile kısmi de olsa azalacaktır.”
 
2007 yılında toplam yatırımların %21'i düzeyinde olan konut yatırımının 2017 yılında %33'e yükseldiğini belirten Işık: “Konut sektörü, ülkemizin belkemiği durumundadır. Ekonomideki yeri ve önemi bu kadar büyük olan bir sektörün geliştirilmesi adına atılacak her adım yalnızca sektör için değil Türkiye için önemlidir, kıymetlidir.” dedi.    

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"
  • 07.02.2023 11:14

"Depreme karşı en etkili çözüm riskli yapıların dönüştürülmesidir"

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Kahramanmaraş'ta meydana gelen d ...

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"
  • 11.11.2022 11:09

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi
  • 14.10.2022 16:04

İnşaat sektörü 2022'nin son çeyreğine yavaşlayarak girdi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı
  • 18.07.2022 11:30

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...