maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü, 2017'de KDV iadesini nasıl alacak?

İnşaat sektörü, 2017'de KDV iadesini nasıl alacak?

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan inşaatta KDV iadesiyle birlikte, sektörün ve ekonominin hareketlenmesi bekleniyor.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü için Torba Yasa Tasarısı kapsamında sunulan birçok avantaj, piyasayı hareketlendirecek cinsten. Burada en büyük fırsatlardan birisi de KDV iadesi olarak göze çarpıyor. Emlaktasondakika.com olarak KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın'la konunun detaylarını görüştük. İşte o röportaj...

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı inşaatta KDV iadesinin sektöre ve ekonomiye getirileri neler olur?

"TBMM'ye sunulan Torba Yasa Tasarısı'nda inşaat sektörü için altın değerinde fırsatlar bulunuyor. Düne kadar yatırımcıların inşaat işleri sebebiyle yüklendikleri KDV yükünü normal indirim mekanizmasının giderememesi, ciddi bir baskı oluşturuyordu. Torba Yasa bu konuya ciddi çözüm anlamına geliyor. 2017 yılında yatırımlarla alakalı inşaat işlerinden doğan ve giderilemeyen KDV'nin iade edilmesi, yatırımcılara ciddi nefes aldıracak. Atılan bu adım inşaat sektörü ve dolayısıyla ekonomiyi de hareketlendirecektir"

kpmg-emrah-akin

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Emrah Akın...

İnşaat sektörüne daha farklı ne gibi avantajlar sunulabilir?

"Konuya “konut” piyasası bağlamında bakacak olursak; özellikle emlak alım satımındaki Tapu Harçları konusunda bir çalışma yapılması düşünülebilir. Belli dönemler için yeni konutların satışında tapu harçlarının alınmaması da sektörü hareketlendirebilir. Bir diğer nokta elbette “kredi olanaklarının” arttırılması konusu. Konut kredileri üzerindeki tüm maliyet artırıcı yükler, paylar vb. gözden geçirilmeli"

"Bu arada Eylül ayında yapılan düzenleme de dikkatten kaçırılmasın. Bu düzenleme ile net alanı 150 m2'den büyük konutlar ile net alanı 150 m2'ye kadar olan; ancak arsa birim m2 vergi değeri 1.000 TL ve üzerinde olan konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı, %18'den %8'e düşürüldü. Bu kapsama girecek konutların satışı bakımından bu oldukça önemli bir fırsat. KDV iadesinin süresi var mı, varsa uzatılmalı mı?

Yatırımcılar son altı aylık dönemde çok önemli bir destek paketiyle karşı karşıya kaldı. Torba Yasa Tasarısı'yla getirilecek KDV ve Kurumlar Vergisi Kanunu düzenlemeleri de bu çerçevede değerlendirilmeli. Ancak bu iki uygulamanın bir yıllık bir teşvik şeklinde düzenlenmesi büyük bir handikap. Özetle 2017 yılında yapılacak harcamalar dikkate alınıyor. Özellikle KDV iadesinin “süresiz” olması veya en kötü ihtimalle 2020 yılına kadar uygulanmasının sağlaması yatırımcılara rahat bir nefes aldıracaktır"

"KDV Kanununa daha önceden eklenen geçici 30. madde ile 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin, izleyen yıl talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunacağı düzenlenmişti. Hatta yakın zamanda Bakanlar Kurulu'na bu madde kapsamında yer alan asgari sabit yatırım tutarını sektörler itibarıyla veya topluca 50 milyon Türk lirasına kadar indirme yetkisi de verildi. Şimdi getirilmeye çalışılan düzenleme çok daha geniş kapsamlı ve daha etkin uygulanabilecek bir düzenleme"

KDV iadesi almak için ne gibi şartlar gerekiyor? İadeler, yatırım tutarlarına göre farklılık gösterecek mi?

"Yasadan faydalanmak için yatırımcının elinde imalat sanayine yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesi bulunması gerekiyor. Bu takdirde;

50 milyon TL sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri sebebiyle 2017'de yüklenilen ve altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içinde,

Asgari 50 milyon TL'ye kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017'de yüklenilen ve 2017'nin sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV, talep edilmesi halinde izleyen bir yıl içinde geri ödenecek. Daha derin ayrıntılar için Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanacak ikincil düzenlemeleri beklemek gerekecek"

KDV iadesi hangi yıllar için geçerli olacak?

"Tasarının mevcut haline göre KDV iadesi yatırımlarla ilgili olarak sadece 2017 yılında yapılan inşaat harcamalarıyla sınırlı olacak. Bu nedenle yatırımcıların girişimlerde bulunurken bu önemli ayrıntıyı unutmamaları gerekiyor"

Bu gibi teşvikler, konut fiyatlarını nasıl etkiler?

"Torba Yasa'daki KDV iadesiyle birlikte yatırımcılar inşaat harcamalarını öne çekebilecekler bu da inşaat sektöründe bir talep hareketi yaratacaktır. Verilecek teşvik; yatırım dolayısıyla yapılacak inşaatlar nedeniyle yatırımcı tarafından yüklenilecek KDV'nin iadesine yönelik. Diğer bir anlatımla konut piyasasına doğrudan bir yansıması olmasını beklemek doğru olmaz. Elbette inşaat sektörüne olumlu yansımaları oldukça, konut piyasasına da olumlu yansımaları olacaktır. Asıl önemli etkiyi yukarıda sözünü ettiğimiz ve Eylül ayında devreye sokulan KDV indirimi neticesinde görmemiz daha kuvvetli ihtimal"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü, 2017'de KDV iadesini nasıl alacak?
  • 05.01.2017 09:00

İnşaat sektörü, 2017'de KDV iadesini nasıl alacak?

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan inşaatta KDV iadesiyle birlikte, s ...