maritbet girişmaritbet
İnşaat çeliğinde vergi indirimi müteahhitleri sevindirdi!

İnşaat çeliğinde vergi indirimi müteahhitleri sevindirdi!

Bakanlar Kurulu kararıyla inşaat çeliğinde gümrük vergisinin düşürülmesine müteahhitlerden teşekkür, çelik sektöründen tepki geldi.

Bakanlar Kurulu kararıyla inşaat çeliğinde gümrük vergisi oranlarının düşürülmesine çelik sektörü temsilcileri tepki gösterirken, müteahhitler destek verdi.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren karar kapsamında vergi oranları Güney Kore için yüzde 5,6'ya, Malezya, AB üyesi ülkeler ve serbest ticaret anlaşması yapılan bazı ülkeler dışındakiler için ise yüzde 10'a düşürülmüştü.

Çelik üreticileri vergi indiriminin piyasayı olumsuz etkileyeceğini düşünürken, müteahhitler karar dolayısıyla hükümete teşekkür etti.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, kararın sektör açısından son derece olumsuz sonuçları olacağını belirterek, Türkiye'nin inşaat çeliği ihracatında dünyada ikinci sırada bulunduğuna işaret etti.

İhracat tarafında ABD'nin Türk ürünlerine yönelik uyguladığı anti-damping ve telafi edici vergi davaları, Mısır'ın anti-damping uygulamaları, Irak, Suriye, Libya gibi ülkelerdeki siyasi karışıklıklar ve Çin'in Türkiye'nin ihracat pazarlarından pay alması gibi sorunlar yaşandığını dile getiren Ekinci, "Tüm bunlara rağmen Türk çeliği dünyanın her yerinde kalitesi ile itibarlı bir konumda yer almaktadır. İnşaat çeliğimiz de en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor." ifadelerini kullandı. 

Üretilen inşaat çeliğinin iç piyasada tüketilememesinden söz konusu üründe kapasite kullanım oranlarının yüzde 52'ye kadar düştüğüne dikkati çeken Ekinci, "Sektörümüzün yaşadığı bu zorluklar yetmiyormuş gibi iç pazarımız dampingli, devlet teşvikli ve kalitesi belli olmayan ürünlerin ithalatına açılmış durumdadır. Sonuç olarak bu gelişmenin elbette iç piyasanın yanı sıra ihracata da olumsuz yansımaları kaçınılmazdır. Ama asıl büyük tehlike Türkiye gibi yüksek deprem riski ile karşı karşıya olan bir ülkeye standart dışı, kalitesiz inşaat çeliğinin ve yarı mamul olan kütüğün girmesi riskidir. " değerlendirmesinde bulundu.  

Türkiye'ye kalitesiz ürünler girmeye başladı

İç piyasadaki inşaat çeliği fiyatının yüksek olmadığını, Türk müteahhitlerin dünyanın en ucuz ve kaliteli inşaat çeliğini kullandıklarını belirten Ekinci, iç piyasa fiyatlarının dünyadaki fiyatlarla entegre olduğunun altını çizdi.

Sektörün gerek iç gerekse dış pazardaki satış fiyatlarının dünya fiyatlarının altında seyrettiğini kaydeden Ekinci, maliyetleri oluşturan ham madde girdilerinin yüzde 70 civarındaki kısmının ithal olduğunu dile getirdi.

Gümrük vergisi indirimi tartışmalarını yaşandığı dönemde "ucuz, kalitesiz, başka ülke standartlarında veya standart dışı inşaat çeliğinin Türkiye'ye girmeye başladığını anlatan Ekinci, "Deprem riski olmayan Kuzey Afrika'daki bazı ülkeler için Fransız AFNOR standardına göre üretilen inşaat çeliği, diğer Avrupa ülkelerine ve diğer dünya ülkelerine gönderilemeyip ülkemize giriş yaptı. Standart dışında kalan çelik ürünlerinin yurda girişinin engellenmesi için acil tedbir alınmalı. Aksi takdirde bunun vebalini kimse ödeyemez." ifadelerini kullandı. 

Bir bardak suda fırtına kopartıldı

Müteahhitlerin 16 Nisan'daki referandum öncesinde taleplerini erteleyip, referandum sonrasında inşaat çeliğine hücum etmesinin yaşanan arz sıkıntısını beraberinde getirdiğini belirten Ekinci, referandum öncesi ve sonrası taleplerin birleştirip aynı anda hepsinin birden istenmesinin çelik üreticilerini talep yığılmasıyla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Buna rağmen çelik üreticilerinin sorunu giderebilmek için ihracata yönelik yükleme işlemlerini durdurarak üretimlerini iç piyasa yönlendirdiklerini kaydeden Ekinci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnşaat sektörü temsilcilerinin çelik sektörünü suçlamadan önce taleplerini, üreticilerle anlaşarak planlamaları gerekirdi. Plansız bir şekilde hareket edilmesi sektörde sıkıntıya neden oldu. Yaşanan sıkıntı geçici olmasına rağmen bir bardak suda fırtına koparılmasına anlam verememiştik. Çelik sektörü kısır hesaplar için günah keçisi yapıldı. Bu süreçte yaşananlar devlet yetkililerinin bu kararı almasında etkili olmuştur. Görünen o ki asıl niyetleri ucuz ithalatın önünün açılması olan müteahhitler amaçlarına ulaşmıştır. Ne yazık ki bundan sonra oluşacak fiyatların, dünya çelik fiyatlarından arındırılması, serbest piyasa koşulları doğrultusunda mümkün gözükmemektedir." 

Üretim olumsuz etkilenebilir

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da gümrük vergisinin indirilmesinin iç piyasada fiyatları düşürmeyeceğini savunarak, "Olsa olsa ithalatı kolaylaştırır." dedi.

Vergilerin çelik sektörü açısından olumsuz bir dönemde düşürüldüğüne dikkati çeken Yayan, "Şu anda ABD, çelik ithalatında vergileri artırmayı düşünüyor. Donald Trump'ın bu konuda değerlendirmeleri var." ifadelerini kullandı.

Sektöre ciddi anlamda olumsuz etkileri olması halinde konuyu Ekonomi Bakanlığına taşıyacaklarını bildiren Yayan, vergi indiriminin dünyadaki eğilimlerin takip edilmediğinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Yayan, vergi indiriminin üretim ve ihracata etkisine ilişkin ise "Üretim bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Dünyada genel anlamda bir talep daralması var. İnşaat çeliği ihracatında son rakamlara göre zaten yüzde 18'lik düşüş görülüyor, bundan sonraki süreçte daha da düşebilir." diye konuştu.

Müteahhitlerden hükümete teşekkür

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise yurt dışındaki fiyatların da pahalı olması nedeniyle gümrük vergisi indiriminin şu an iç piyasadaki fiyatlar açısından henüz bir faydasının olmadığını söyledi.

Çelik üreticilerinin yurt dışındaki fiyatlara paralel fiyatlarla iç piyasaya ürün sattığını dile getiren Tellioğlu, "Hükümete teşekkür ediyoruz. Yıl başında ton başına bin 500 lira olan ürün fiyatlarının 2 bin 200 lira seviyesine yükselmesi bizim açımızdan kabul edilebilir değil." dedi.

Türkiye'de çeliğin genellikle hurdadan üretildiğini ve ithal bir malzeme olan hurdadaki fiyat artışının yurt içi fiyatlara da yansıtıldığını anlatan Tellioğlu, cevherden üretimin artırılması adına hükümetin bu yöndeki yatırımları teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.

Gümrük vergisi indiriminin ardından Türkiye'ye kalitesiz ürün gireceği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Tellioğlu, "Bunlar popülist açıklamalar. Türkiye'deki binalar yapılırken her katta beton ve inşaat çeliği örneği alınıyor. Kimse böyle bir riski göze alamaz." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat çeliğinde vergi indirimi müteahhitleri sevindirdi!
  • 29.07.2017 14:09

İnşaat çeliğinde vergi indirimi müteahhitleri sevindirdi!

Bakanlar Kurulu kararıyla inşaat çeliğinde gümrük vergisinin düşürülmesine mütea ...