maritbet girişmaritbet
İnce işçilik, estetikle buluşacak…

İnce işçilik, estetikle buluşacak…

Ellerinin hamuruyla girdikleri birçok sektörde ilk başta yadırganmalarına rağmen toplumda kabul görüp önemli başarılar elde eden kadınlar, şimdi de inşaat ustalığı yapacak

Ellerinin hamuruyla girdikleri birçok sektörde ilk başta yadırganmalarına rağmen toplumda kabul görüp önemli başarılar elde eden kadınlar, şimdi de inşaat ustalığı yapacak.

Kadınları meslek sahibi yapmak, aile ekonomilerini rahatlatmak, toplumun genel ihtiyacını karşılamak ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Samsun'da 'Kadın usta projesi' hazırlandı. Başlayacak projeyle kadın kursiyerlere boyacılık, fayans ve parke döşemeciliği ile duvar kağıdı kaplamacılığı gibi ince işçilik gerektiren branşlarda eğitim verilecek. Uygulamada başarılı olan kadın ustalara sertifika verilecek.

Kadın ustalar, referans inşaat firmaları bünyesinde çalıştırılacak.

Yakın zamana kadar doktor, öğretmen, avukat, çiftçi veya ofis elemanı gibi mesleklerde görülen kadınlar artık meslek ayrımı yapmıyor.

Çiftçilik, postacılık, şoförlük, makinistlik, imalatçılık bir çok sektörde görev alan kadınların sayısı ise giderek çoğalıyor. İş disiplini, performans ve sonuç bakımından erkeklere taş çıkartan kadınlar, şimdi de inşaatlarda ince işçiliklerin ustası olmaya hazırlanıyor. Toplumda kadın ustalara olan ihtiyacı tespit eden Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) İl Kadın Girişimciler Kurulu, Kadın Usta Projesiyle bu ihtiyacı gidermeyi hedefliyor. Projeyle ilgili başta Samsun Valiliği olmak üzere birçok kamu kurumu tarafından da desteklenme kararı alınırken, hazırlıklar ise hızlandırıldı.

Belediyesi İş Geliştirme Merkezi'nde yapılması planlanan projenin sahibi STSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, hazırlıklarla ilgili bilgi verdi. Projenin eşiyle birlikte inşaatlarda çalışan 3 çocuk annesi bir bayanın ustalık belgesi için yardım istemesinden yola çıkılarak hazırlandığını ifade eden Başkan Yeşim Kıyıcı, "Kadınlar, yaradılışı nispetinde birçok erkek işini çok rahat yapabilir. Kadınlarda prensip, temizlik ve estetik olduğu için ince işçilik kadınlara çok uygun. Evde kadın usta olması, ev hanımı rahat hareket edebilmesi ve kolayca anlaşabilmesi açısında da avantajlı. O yüzden bu projenin örnek olacağını, kadınların da boya badana, fayans, duvar kağıdı döşeme gibi işleri yapabileceğine inanıyoruz." dedi.

Projenin kamuda ve sektörde heyecan uyandırdığını ifade eden Yeşim Kıyıcı, "Bu İnşaat sektöründe ilk olacak. Kursiyer olmak isteyenlerin sayısı da gittikçe artıyor. Dekorasyon, boyama, kağıt yapıştırma, parke döşeme, fayans döşeme kurslarını eş zamanlı olarak başlatacağız. Kişisel gelişim dersleri de vereceğimiz kursumuzda kurulacak stantlarda duvarlar boyanacak, duvar kağıtları yapıştırılacak, parke döşenecek, kesilen fayansların arasına bordurlar konulacak. 2 aylık kursun sonunda belgelerini alanları sokağa salmayacak, her birini bulacağımız iş sahalarına yerleştireceğiz. Talep olduğunda da yeni kurslar açacağız." şeklinde konuştu.

SİMPA Ticaret Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Ersayın Güven ise projeye her konuda destek vereceklerini kaydetti. Batılı ülkelerde kadınların seramik döşeme, boya veya duvar kağıdı kaplama ustalığı yaptığını hatırlatan Güven, "Böyle bir projeden bahsedildiğinde çok heyecanlandık. Çünkü bu önemli bir toplumsal ihtiyaç. Dekorasyona yönelik ince işlerde bayan ustaların daha verimli olacağını düşünüyorum.

Çünkü bayan ustalar, iş disiplininde erkeklere göre titizdir. Sanata yatkın oldukları için estetik gözleri hassastır. Yaptıkları işi beğendikten sonra teslim ederler diye düşünüyorum. Kaldı ki erkekler bu sayede eve hapsolmamış olacak. Meslek edinmiş bayanlar için önemli iş fırsatı. Bu yüzden hayata geçmesi çaba harcayacağız." ifadelerini kullandı.

İstanbul Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...