maritbet girişmaritbet
İnanç Kabadayı: Türkiye 2023 hedefine ulaşacak!

İnanç Kabadayı: Türkiye 2023 hedefine ulaşacak!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun raporunda önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağının yer aldığını belirterek, “Bakın 1 milyon 600 bin şirket! Neden kapanacak bunlar? dedi

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun raporunda önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağının yer aldığını belirterek, “Bakın 1 milyon 600 bin şirket! Neden kapanacak bunlar? Ekonomik nedenlerle değil, işi devredeceği ikinci nesli olmadığı için bunlar kapanacak, ancak Türkiye, genç iş adamları ile işleri babadan oğula devreden bir yapıya girmiştir” dedi.
 
Çağlayan, İstanbul Genç Girişimciler Derneği'nin (İSGİD) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, 1923'te Türkiye kurulduğunda ciddi zorluklar çekildiğini anımsatarak, “Milli mücadele döneminde, analarımız, bacılarımız, babalarımız, dedelerimiz bir dava uğruna çalışmışlardı. Türkiye'ye 2003 yılına kadar 80 yılda toplam 14,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım gelmiştir” diye konuştu.
 
Çağlayan, 1980 yılından itibaren 2003 yılına kadar Türkiye'ye hiçbir zaman 1 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım miktarının gelmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
 
“Türkiye siyasi, ekonomik istikrarı yakaladı, özel sektörünün önündeki engelleri kaldırmaya başladı. Serbest piyasa kurallarını sonuna kadar uygulamaya başladı. Etkin bir bankacılık sistemi, etkin bir nüfus sağladı. 80 yılda bu ülkeye gelen doğrudan yatırım, son 7 katına çıkarıldı. Bu yatırım Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarına, genç nüfusuna geldi. Hiçbir yatırım risk görülen bir ülkeye gitmez. Bugün Avrupa ekonomisi sürat ile sıkıntıya giriyor. Böylesine bir ortamda Türkiye'yi yatırımlar konusunda önemli bir ilgi odağına dönüştürebiliriz. Türkiye, bir cazibe merkezi olması noktasında önemli yol aldı.”
 
Türkiye'yi geçmişte ekseni kaymakla suçladıklarını hatırlatan Çağlayan, “Zaten bize dışarıdan muhalefete gerek yok, içeridekiler yetiyor” dedi.
 
Çağlayan, 2008 yılında dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Türkiye bu ortamdan başarılı geçti. Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, 10 yıl sonra dünya ekonomisinin yüzde 62'sini oluşturacak. Türkiye, bir dünya ülkesidir. Gelişen dünya düzenine gerek siyasi, gerek ekonomik açıdan yerini almaya başladı” diye konuştu.
 
Turizmde 23 milyar dolar gelir elde edildiğini ifade eden Çağlayan, “Türkiye'nin kamu borçlarını mili gelire oranında yüzde 39,4'lük açıkla AB'nin 27 ülkesinden çok daha iyi” şeklinde konuştu.
 
Çağlayan, Türkiye'de işsiz sayısının da sürekli azaldığına değinerek, şunları kaydetti:
 
“Türkiye her yıl 1,5 milyon yeni işsize iş bulmak durumda. Bakın, rakamlar açıklandı ve geçen yılın aynı dönemine göre işsizliğimizin azaldığını görüyoruz. İş yapan Türkiye'de 26 milyon 58 bin istihdam bulunuyor. Bu tarihimizin en yüksek rakamıdır. Bugün Yunanistan'da, İspanya'da gençlerde işsizlik yüzde 50'nin üzerinde. Her iki gençten biri işsiz. Biz şükürler olsun istihdamda son derece önemli adımlar atıyoruz. AB Komisyonu'nun raporunda önümüzdeki 10 yılda Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağı yer alıyor. Bakın 1 milyon 600 bin şirket! Neden kapanacak bunlar? Ekonomik nedenlerle değil, işi devredeceği ikinci nesli olmadığı için bunlar kapanacak, ancak Türkiye, genç iş adamları ile işleri babadan oğula devreden bir yapıya girmiştir. Benim bakanlığım, şirket ortaklığı alan firmalara yapacakları fizibilite çalışmaları için 200 bin dolara kadar hibe desteği veriyoruz. Hiç olmazsa bir çoğu ortaklık yapılması veya alınması noktasında destek sağlanması için.”
 
İSGİD Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da şunları söyledi:
 
“Türkiye'nin 2011 yılında elde ettiği yüzde 8,5'lik büyüme oranı, 135 milyar dolarlık ihracat hacmi, sürekli artan sanayi üretim endeksi ve 1,2 trilyon liralık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'yla Euro Bölgesi ülkelerinden daha iyi bir ekonomik tablo sergiliyor. Cari açık sorunumuzu doğal kaynaklarımızı verimli kullanarak, iç tüketimi arttırarak, ithalatta bağımlı olduğumuz ara ürünleri üreterek ve enerji kaynaklarına ilk elden ulaşarak çözebiliriz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşacağına canı gönülden inanıyoruz.”
 
Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak
  • 01.09.2022 16:05

"Yüzen Otel"e dönüştürülen feribot, Van Gölü'nde turizmi canlandıracak

Van Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı y ...

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor
  • 29.07.2022 16:11

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın göl kıyısına yapılan 11 bung ...