maritbet girişmaritbet
İlk çeyrekte en çok İranlılar ev aldı!

İlk çeyrekte en çok İranlılar ev aldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde en çok İranlılar konut satın aldı.

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancıların son iki yılda Türkiye'de gerçekleştirdikleri gayrimenkul yatırımlarını mercek altına aldı. Buna göre; Tüm gayrimenkul cinsinden yatırımları incelediğimizde toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü sıralamasında Ürdün'ün ülkemizi tercih eden ülkeler arasında ilk sırada yer aldığı görüldü. TÜİK tarafından açıklanan yabancıya konut satış verileri incelendiğinde ise; 2020 yılı ilk çeyreğinde yabancıya konut satışı, bir önceki yıla oranla yüzde 13,8'lik bir artış gösterdi. Ülke uyruklarına göre 2020 yılı 1. çeyreğinde en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2019 yılı 1. çeyrek dönemi ile 2020 yılı 1. çeyrek döneminde Türkiye'de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını inceledi. Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2019 yılı 1. çeyreğinde 1 milyon 898 bin 694 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2020 yılı aynı döneminde 3 milyon 035 bin 199 metrekare ulaştı.

Konut satışı özelinde baktığımızda ise TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2020 1. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde, toplam 10 bin 948 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 13,8'lik bir artış sağlandı. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2019 yılı 1. çeyrek döneminde yüzde 3,8 iken bu oran 2020 yılı aynı döneminde yüzde 3,2'ye geriledi.

GAYRİMENKULDE ÜRDÜN, KONUTTA İRAN İLK SIRADA

2020 yılı 1. çeyrek döneminde, yabancıların Türkiye genelindeki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımları incelediğinde, ilk sırada Ürdün yer alıyor. Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Suudi Arabistan'ın yerini alan Ürdün'ü de Filistin, Suudi Arabistan, Dominika, Irak, Katar, Afganistan, Mısır, İran ve Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor.

2020 yılı 1. çeyrek döneminde Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam konut satış âdetinde ise İran ilk sırayı aldı. İran'ı, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan, Filistin, Yemen, Azerbaycan, Almanya, Libya ve Çin takip etti.

YATIRIMDA İSTANBUL, MANİSA, KONYA İLK ÜÇTE

Tüm gayrimenkul cinsinden en çok tercih edilen iller özelinde alımlara baktığımızda ise toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2020 yılı ilk çeyreğinde yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il Konya olurken, Konya ilini sırası ile Manisa, İstanbul, Antalya, Edirne, Sakarya, Denizli, Muğla, Aksaray ve Bursa izledi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz