maritbet girişmaritbet
İdris Güllüce Arap işadamlarını inşaatta işbirliğine davet etti

İdris Güllüce Arap işadamlarını inşaatta işbirliğine davet etti

Türk-Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı, İkili Görüşme Organizasyonu-Yapı Zirvesi Çeşme’de gerçekleştirildi

22 Arap ülkesinden işadamlarının zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türk-Arap dostluğunun petrol kuyularından daha derin olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyada son 10 yılda 220 milyar dolar tutarında müteahhitlik projesi gerçekleştirdiğini belirten Güllüce, 102 ülke ile iş yapan Türkiye'nin uluslararası müteahhitlik hizmetlerinde dünya ikincisi olduğunu belirtti. Güllüce, “Gelin Türk müteahhitleriyle ortaklıklar kurun, kapatılamayacak bir mesafe ile dünya birincisi olalım” dedi.

Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği Başkanı Emin Ucuz da, “Gıda, sanayi, lojistik turizm ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimiz var. Hedefimiz 22 Arap ülkesi ile KKTC ve Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirmek. Bu ülkeler arasında ticaret, finansman, sanayi, fuar ve turizmi eğitim konularında uygulamalarda yardımcı olmak, benzer STK'larla işbirliği yapmak için ‘TÜRAB ile 29 ülke elele' sloganıyla yola devam ediyoruz” diye konuştu.

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise Türkiye'nin 2012'de Arap ülkelerine 36.2 milyar dolar ihracat yaptığını, bu ülkelerden 19 milyar dolarlık ithalat yaptığını anımsattı. Nasır, özetle şu ifadeleri kullandı:
“2002 yılında Türkiye'de 5 milyon dolar gibi küçük miktarda Arap yatırımı varken, 10 yılda 9 milyar dolara ulaştı. Yatırımlara ilgi karşılıklı olmuş. Türk müteahhitleri 5 kıtada 6 bin 500 proje üstlenen, 200 milyar doları aşan iş hacmine ulaştı. Bu yapı içinde Arap ülkeleri en büyük paya sahip. Türk müteahhitlik firmalarının ulaştıkları kalite ve deneyim Arap dünyasının mimarisinde önemli rol aldı. Hastane, havaalanı ve yollar müteahhitlerimiz tarafından yapılıyor. 2012'de üstlendikleri 26 milyar doların yüzde 48'i Arap ülkelerinde gerçekleşti. İnşaat ve taahhüt sektörünün Arap ülkelerinin GSYİH ve istihdama katkısı çok önemli. Bu organizasyon İzmir ve Türkiye ekonomisine büyük kazanımlar sağlayacaktır.”

Amman Belediye Başkan Yardımcısı Imad el Heyari ise Türk işadamları ve belediyeleri ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını belirtirken, Umman Devleti Ticaret Meclis Başkanı Ali El Kalbani de 44 KOBİ niteliğindeki firmanın temsilcisi ile katılarak, organizasyondaki en kalabalık heyeti oluşturduklarını söyledi. Filistin Büyükelçisi Ebil Maruf ise dünyadaki Filistinli işadamlarının 2 ay önce yaptığı toplantıda, dünyaya açılmada Türkiye'yi köprü olarak değerlendirme kararı aldıklarını ifade etti.

Sedat Alp/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'nı Haziran ayında 604 bin 662 yolcu kullandı
  • 07.07.2020 14:28

İstanbul Havalimanı'nı Haziran ayında 604 bin 662 yolcu kullandı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Haziran ayı uçak ve yolcu raka ...

'Yeni tip imar yönetmeliği' ertelendi
  • 25.10.2015 10:28

'Yeni tip imar yönetmeliği' ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘yeni tip imar yönetmeliği’ uygulamas ...

Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!
  • 10.04.2015 16:41

Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!

Dünyada sayılı kadastral anlayışa sahip ülkelerden birisi olan Türkiye, bu aland ...

İdris Güllüce genel seçimlerde sıra heyecanı yaşıyor
  • 10.04.2015 13:21

İdris Güllüce genel seçimlerde sıra heyecanı yaşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 7 Haziran'daki genel seçimlerde daha ön ...

İdris Güllüce, Emirgan Korusu'yla ilgili konuştu
  • 04.02.2015 09:09

İdris Güllüce, Emirgan Korusu'yla ilgili konuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den son günlerde imara açılacağı yönünd ...

Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması için geç kalmadınız!
  • 27.12.2014 15:20

Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması için geç kalmadınız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öğrencilerin çevre duyarlılığını artırmak için ...