maritbet girişmaritbet
Hektaş İnşaat, Araplar için konak yapacak!

Hektaş İnşaat, Araplar için konak yapacak!

İdealist Kent projesiyle adından söz ettiren Hektaş İnşaat, bu yıl Üsküdar-Salacak’ta Araplar için lüks konut, güneyde ise tatil köyleri yapacak

Kaynak: Kezban GEBETAŞ / Hürriyet Emlak

Yaklaşık 52 yıldır inşaat sektöründe olan konut ve taahhüt dahil birçok projeye imza atan Hektaş İnşaat, Araplara İstanbul ve güneyde lüks konutlar yapacak. Özellikle son yıllarda siyasilerin Arap ülkelerine yaptığı gezilerin yanı sıra oldukça tutan Türk dizileri nedeniyle Türkiye'ye ilginin arttığını belirten Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, “Körfezden birçok ülke İstanbul başka olmak üzere Antalya, Bodrum gibi güney sahilindeki bölgelerden konut almak istiyor. Yoğun bir talep var” diyor.

Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn İş Kurulları Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ekşi, bu potansiyeli değerlendirmenin yollarını arıyor. Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında karşılılık ilkesinin bulunmamasının en büyük engel olduğunu belirten Ekşi, bunu aşmanın formülünü de bulmuş.
İdealist Kent projesinde Kuveytlilere Bahreyn merkezli Turcapital Holding'in sahip olduğu İskan Gayrimenkul aracılığıyla 27 milyon TL tutarında daire ve villa satan Ekşi, bu yöntem üzerinde duruyor: “Birebir satış konusunu Cumhurbaşkanı ve yetkililere ilettim ama yakın vadede çözülmesi kolay gözükmüyor. Aslında Araplar birebir tapu istiyor ama şirket üzerinden satış konusunda onları ikna edebileceğimize inanıyorum. Yurt dışı toplantılarımız devam ediyor” diyor.
 
Araplara denize nazır konak…
Körfez ülkelerindeki potansiyeli inşaat şirketi Hektaş aracığıyla değerlendirmek için harekete geçen Ekşi, ilk etapta Üsküdar- Salacak'ta yaklaşık bir dönüm arsası üzerine üç konak yapıp Araplara satacak. Arsanın denize 25 metre cepheli olduğunu ve üzerinde yıkılmış konak niteliğinde binalar bulunduğunu söyleyen Ekşi,  “Anıtlar Yüksek Kurulu'na başvurduk, buradan çıkacak projeye göre 2010 içinde üzerine yenisini yapacağız. 5'er katlı üç ayrı konak yapıp Araplara satabiliriz” diye konuşuyor.
Arsanın butik otel olarak değerlendirilmesi de ihtimaller arasında. Arsanın konut ve ticaret imarlı olduğunu söyleyen Ekşi, burasının şirket merkezi olarak da kullanılabileceğini, buna karar vermeleri durumda Arap bir şirkete satabileceklerini de dile getiriyor.

Ekşi, Antalya, Bodrum gibi güney tatil bölgelerinde yabancılar özellikle de Araplara için tatil köyü yapmayı da planlıyor. Araplar için Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) birlikte gelir paylaşımı şeklinde projeler gerçekleştirmeye sıcak baktıklarını belirten Ekşi, “TOKİ'nin elinde büyük çaplı araziler var. Burada ihaleye çıkarsa katılacağız” diyor. Ekşi'nin diğer bir hedefi ise Karadeniz'de Araplar için tatil köyü yapmak. “Karadeniz yayla turizmi çok önemli. Bu potansiyeli değerlendirmek lazım.  Körfez ülkelerindeki vatandaşların burada kalabilecekleri tatil köyleri yapmayı da düşünüyoruz” diyor.
 
TOKİ'nin Halkalı'daki ihalesine girecek
Emlak GYO'yla Çekmeköy'de 330 dönüm üzerinde 889 konutluk İdealist Kent projesini gerçekleştiren Hektaş, gelir paylaşımı şeklindeki büyük çaplı yeni projeler yapmaya da hazırlanıyor.
TOKİ ve Emlak GYO'nun büyük montanlı ihalelerinin tümüyle ilgilendiklerini belirten İbrahim Ekşi, “TOKİ'nin çıkacağı en az 100 dönümün civarındaki ihalelere girmeyi planlıyoruz. Şartlar uygun olursa kazanacağız. İdealist Kent'e kardeş kentler yapacağız” diyor.
 
İstanbul'da büyük çaplı sorunsuz arsa bulmanın oldukça zor olduğuna değinen Ekşi, büyük arazilerin genellikle TOKİ'nin elinde bulunması ve devlet güvencesi olması nedeniyle bu tip ihalelere sıcak baktıklarını ifade ediyor.
Hektaş, ilk etapta TOKİ'nin bu ay içinde Halkalı'da ortanın üstü gelir grubuna yönelik konut ve işyeri yapılacak 100 dönüm büyüklüğündeki arazi ihalesine, önümüzdeki ay ise Gebze'dekine katılacak. Bahçeşehir'de konut yapmaları yönünde yoğun bir taleple karşı karşıya olduklarını dile getiren Ekşi, TOKİ'nin ihaleye çıkması durumda buraya da girebileceklerini belirtiyor.
 
Kartal'da rezidans yapacak
Kartal ve Kozyatağı'nda 5'er dönüm arsaları olduğunu belirten Ekşi, “Bu arsaların etrafında bina, arsa ve fabrikalar var. Buraları satın alıp birleştirerek daha geniş bir alan üzerinde projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun için mülk sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer her iki yerde de etraftan arsa alamazsak mevcut arsalarımız üzerine
2011'de konut yapacağız” diyor.
 
Şirket özellikle Kartal üzerindeki arsa üzerine yoğunlaşmış durumda. Buradaki arsa üzerine önümüzdeki yıl rezidans yapacaklarını belirten Ekşi, mevcut arsayı daha da genişletmek için çevresindeki mülk sahipleriyle görüşmeler yürüttüklerini, konut sayısı ve yatırım miktarının da buna bağlı olarak netleşeceğini anlatıyor.

Kartal'da E-5 yolu üzerinde arsanın hemen yanında ismini açıklamak istemediği bir şirketin fabrikasıyla birkaç boş arsanın bulunduğunu belirten Ekşi, “Kartal'da kentsel dönüşüm nedeniyle şu an sanayi tesisleri şehir merkezinden çıkarılıyorlar. Bu şirket de fabrikasını oradan taşımak istiyor. Kartal'daki fabrikanın arazisini bize vermeleri durumda kendilerine Gebze'de bulunan 58 dönüm üzerindeki arsamızı tahsis edebiliriz. Arsanın etrafın boş arsalar da var. Onları da fabrikayla birlikte alırsak 20 dönümlük yer olacak” şeklinde konuşuyor. Ekşi, Kozyatağı'ndaki arsanın üzerine ise villa yapmayı planlıyor. Arsanın etrafında eski binaları satın almak için görüşmeler yürüttüklerini belirten Ekşi, “Kartal'da daha umutluyuz. Burası için çok fazla değil. Eğer bina sahipleriyle anlaşamazsak mevcut arsamız üzerine konut yapacağız” diyor.
 
Araplar ve İspanyollarla ortak olabiliriz
Yurtdışından firmalarla konut ve taahhüt projeleri yapabileceklerini söyleyen Ekşi, “Şu an Körfez sermayesinden ve İspanya'dan görüştüğümüz firmalar var. Bizim tek başımıza giremeyeceğimiz hem büyük çaplı taahhüt ihaleleri hem de tıpkı İdealist Kent büyüklüğünde güneyde ihaleler olursa konsorsiyum şeklinde bu firmalarla girebiliriz” diyor.
Hektaş, Ağustos 2005'te start verdiği İdealist Kent projesinin tamamını ise 2010 sonunda bitirecek. Projenin 110 villa ve 280 daireden oluşan ikinci etabında satılmayı bekleyen 24 villa ve 70'e yakın bulunduğunu söyleyen Ekşi, 17 Haziran'a kadar daire satışlarına devam edeceklerini, ardından gelir paylaşımına geçeceklerini, devletin hasılat paylaşımından 100 milyon TL civarında gelir elde edeceğini belirtiyor. İdealist Kent'te sadece 16 dönümden oluşan ticaret ve sosyal tesislerin inşaatı kalmış durumda. Ekşi, ticaret merkeziyle sosyal tesisi birleştirip kiraya vermeyi planladıklarını bunun için birçok firmayla görüşmeler yürüttüklerini ekliyor.
 
Türkiye'nin birçok yerinde taahhüt projeleri de gerçekleştiren şirketin elindeki en büyük projesi ise Sakarya'da inşaatı devam eden otogar. Sakarya Belediyesi ve İller Bankası'yla projeyi ortaklaşa gerçekleştirdiklerini söyleyen Ekşi, 88 dönüm üzerinde yer alan projenin yatırım maliyetinin 50 milyon TL civarında olduğunu belirtiyor. Projenin yaklaşık yüzde 85'inin bittiğini dile getiren Ekşi, “Ödenek zamanında verilirse bu yıl bitireceğiz” diyor. Ekşi, yaklaşık 15 yıldır kentte Sakarya Üniversitesi'nin fen-edebiyat, mühendislik fakülteleriyle, kütüphane ve spor tesisi dahil birçok projenin inşaatını üstlendiklerini de kaydediyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz